Bivši prvotimac Betisa o suparniku Rijeke

Robert Jarni: Betis je prvi favorit skupine

Marko Cvijanović

Momčad Betisa je kompaktna, ima Vadilla i Cedricka, koji rade razliku i vjerujem da je prvi favorit skupine. Tim više što Lyon više nije onaj stari – tvrdi Jarni



RIJEKA Iako je u bogatoj igračkoj karijeri Robert Jarni branio boje velikana »Juventusa« i madridskog »Reala«, najupečatljiviji dio njegove klupske međunarodne avanture tiče se »Betisa« u kojemu je, tijekom triju uspješnih sezona, ostavio puno dublji pečat, no što to govore brojke (98 utakmica, 19 pogodaka). Jarni još uvijek važi za jednog od utjecajnijih igrača u »Betisovoj« povijesti, na djelić njegove budućnosti utjecat će i predstojeći ogledi s »Rijekom« u Europskoj ligi.


– Ja sam definitivno jednu od mojih najboljih sezona u karijeri odigrao druge godine mog igranja za »Betis«. Bio sam prvi dodavač lige sa 17 asistencija i zabio 11 golova. Među ostalim zahvaljujući i toj sezoni kasnije sam otišao u »Real« – kaže Jarni, koji i danas rijetko propušta utakmice »Betisa«. Tim je pozvaniji procijeniti izglede Riječana u utakmicama protiv njegove bivše momčadi.   

Financijski problemi


– Momčad se dosta promijenila, ali ostao im je isti trener. Pepe Mel jako dobro poznaje momčad koju je prošle sezone izuzetno dobro posložio. Na početku nove sezone izgubili su u gostima od »Reala« iako moram reći da su odigrali jako dobru utakmicu i poslije kod kuće od »Athletic Bilbaoa«. To me malo iznenadilo, jer »Betis« zaista jako dobro izgleda. Momčad je kompaktna, ima Vadilla i Cedricka, koji rade razliku i vjerujem da je prvi favorit skupine.


Tim više što »Lyon« nije onaj stari »Lyon«. Izgledi Riječana? E, sad, »Rijeka« kao nije imala izgleda ni protiv »Stuttgarta« pa ga je izbacila. Lopta je okrugla, ako igrači vjeruju u sebe i svoje sposobnosti, ako je momčad dobra klapa, a »Rijeka« to jest, onda se može jako puno napraviti. Matjaž Kek je sjajno posložio momčad i »Rijeci« se, bez obzira na snagu protivnika u skupini, mogu u Europskoj ligi dogoditi lijepe stvari. Naravno da je »Betis« bolja momčad od »Rijeke«, ali ne pobjeđuju uvijek favoriti.





Suparnici Rijeke u skupini I Europske lige osvojili su zajedno – jedan bod. Uspjelo je to Betisu, koji je remizirao na gostovanju kod Espanyola pred 21 tisućom gledatelja u susretu bez pogodaka. Za Betis to je prvi bod u Primeri ove sezone.



Druga strana priče o »Betisu« tiče se nezavidne financijske situacije kluba koji već nekoliko sezona doslovno krpa kraj s krajem.


– »Betis« ima velikih financijskih problema, zapravo vraća se na pravi put nakon što je bivši predsjednik Lopera stvorio velike dubioze zbog čega je i morao otići. Novi predsjednik Rafael Gordillo, legenda španjolskog nogometa, praktično je krenuo od nule. Zato se danas »Betis« još uvijek krpa, kupuje samo ono što može. Međutim, prošle godine je pogodio s pojačanjima, bez obzira na to što je imao mizeran budžet. Ne boji se nijedne momčadi, u svaku utakmicu ulazi bez kompromisa i respekta prema protivniku, čak i kada igra u gostima protiv »Reala« i »Barcelone«. Uvijek igra otvorena garda, vidjet ćemo hoće li taj trend nastaviti i ove sezone.   

Sevilla prekrasna


Bez obzira na to što ju je napustio još 1998. godine, Sevilla i Jarni još uvijek se vole javno. Tri nezaboravne godine nemoguće je izbrisati iz sjećanja.


– Sevilla je prekrasan grad, navijači »Rijeke« imat će što vidjeti. Klima je sjajna, ljudi izuzetno gostoljubivi. A navijači… Navijači »Betisa« su posebna priča, mislim da klub namjerno nije napravio tribinu iza jednoga gola gdje su smješteni oni najvjerniji fanovi. Na svim ostalim tribinama su postavljene sjedalice, jedino su na toj tribini ostavljena stajaća mjesta. Navijači »Betisa« su vatreni, zagriženi do kosti, žive 24 sata za svoj klub. Ta ljubav prema klubu se zaista rijetko viđa, imao sam priliku to osjetiti tijekom tri sezone igranja. Ako mi se nešto urezalo u sjećanje, onda je to podrška navijača. Zaista su sjajni – zaključio je Jarni.