Rijeka - Dinamo 2:1

Rijeka slavi prvi Superkup! Moises i Samardžić nokautirali prvaka

Ivan Volarić

Riječani su imali krizu početkom nastavka, a onda je uskrsnuo Brazilac Moises, svojim pogotkom upalio je vatromet na Kantridi i skratio navijačima vrijeme do početka  promocije novoga stadiona. Tko bi izdržao penale... 



RIJEKA »Rijeci« je pripala prva runda ovosezonskog meča s »Dinamom«, uvodni ogled u sezonu koji je u »bijele« trofejne vitrine donio prvi  – Superkup. Aktualni osvajač Kupa Hrvatske bio je bolji od aktualnog prvaka, ne samo u rezultatskom već i u svakom drugom pogledu. »Rijeka« je nadigrala »Dinamo«, pokazala mišiće, pokazala  da je u ovom trenutku spremnija i uigranija momčad. »Modrima« je pripalo dvadesetak minuta nastavka, sve ostalo bilo je na strani domaćina. 


Matjaž Kek odlučio se od prve minute na teren gurnuti Slovenca Mirala Samarždića. Hrabra odluka, posljednje pristiglo pojačanje u zadnjoj crti obrane odradilo je tek dva i pol treninga s »bijelima« i postigao svoj prvijenac nakon desetak minuta igre. Bio je to početak velikih nevolja po gostujućeg vratara Eduarda. Portugalac je do odmora spasio svoju momčad od potopa, te omogućio Sigaliju da istekom prvoga poluvremena donese poravanje. Riječani su imali krizu početkom nastavka, a onda je uskrsnuo Brazilac Moises, svojim pogotkom upalio je vatromet na Kantridi i skratio navijačima vrijeme do početka video projekcije i promocije novoga stadiona. Tko bi izdržao penale… Sve je počelo velikom prilikom Ivana Krstanovića u 3. minuti. Šimunić je nonšalantno pokušao vratiti loptu Eduardu, napadač »bijelih« presjekao njegovo dodavanje, zaobišao »Dinamo« vratara, a onda iskosa uputio loptu na prazna vrata. Lopta je otišla za koji centimetar uz suprotnu vratnicu u gol aut. Osam minuta kasnije Kekov »kockarskih« potez sa Samardžićem donio je – »bingo«. Sharbini je zaradio prekršaj uz aut liniju tridesetak metara od gostujućeg gola. Brezovec je izveo slobodnjak, a Samardžić glavom nadvisio Eduarda i postigao prvijenac nakon svega 11 minuta provedenih u dresu »Rijeke« – 1:0. 


Trener »bijelih« Matjaž Kek napravio je i promjenu kapetana. U odnosu na finale Kupa traku oko nadlaktice nije imao Josip Brezovec već je ona pripala Anasu Sharbiniju.





Ozračje nije bilo kao na finalu Kupa, nedostajalo je i gledatelja. Iako je iz kluba stigla informacija da je prodano  9.000 tisuća ulaznica, nije na stadionu bilo više od 8.000 tisuća gledatelja. Očito je u tu brojku uračunata tampon zona, koja broji otprilike 800 stolica. Sve to ne znači da nije bilo ugodno i vatreno na tribinama. Bilo je i uvreda na računa Zdravka Mamića i HNS-a uslijed čega je s razglasa u nekoliko navrata poslano upozorenje gledateljima, čak i prijetnja prekidom. Dalje od prijetnji nije se otišlo.



Prigoda za prigodom


U 16. minuti mogli su »bijeli« povisiti svoje vodstvo. Anas Sharbini je majstorski vanjskim dijelom kopačke naciljao glavu Ivana Krstanovića, čiji udarac sa pet, šest metara Eduardo skreće u korner. Probao je u 17. minuti i Jajalo, no lopta je otišla zamalo uz bližu vratnicu. U 19. minuti kontru »Rijeke« okončao je udarcem Krstanović, no Eduardo je pravovremenom reakcijom spasio svoju mrežu. »Dinamo« je u tim trenucima izgledao kao grogirani boksač, kojemu nedostaje tek jedan udarac da ga baci u »knockdown«. Svaki organizirani prijelaz centra značio je opću opasnost za »modre«. »Dinamo« jednostavno nije imao lijeka za brzu riječku transformaciju i protok lopte iz faze obrane u napad. Kao na primjer u 22. minuti kada su petorica domaćih odjurila u (polu)kontru istekom koje je Brezovec natrčao na Jugovićevu povratnu loptu, a Eduardo još jednom sjajnom reakcijom sačuvao svoju mrežu. Portugalski vratar u tim je trenucima držao svoju momčad na životu, za razliku od kolege Vargića koji je prvi i jedini ozbiljniji kontakt s loptom do odmora imao kada je morao po nju u mrežu u 39. minuti. Portugalac Machado je nakon kornera primio odbijanac za drugi pokušaj ubačaja po kojemu je pronašao Sigalija na drugoj stativi, a ovaj glavom zakucao loptu u mrežu 1:1. »Modri« su poravnali iz prvoga udarca u okvir gola, u prvom redu naplatili silne riječke promašaje! Do gola su bili – nevidljivi.  


Riječke lože bile su pretijesne da bi primile sve zainteresirane VIP osobe. Pored predsjednika »bijelih« Damira Miškovića bili su brojni ulagači i Gabriele Volpi. Među uzvanicama našao se i dvojac kojemu je Mišković povjerio vođenje »Spezije«, trener Nenad Bjelica i zamjenik sportskog direktora Igor Budan. Svoje mjesto našli su i izbornik mlade reprezentacije Nenad Gračan, desna ruka izbornika A reprezentacije Robert Kovač, legendarni Ćiro Blažević, bivši ministar sporta Željko Jovanović i njegov pomoćnik Petar Skansi, te niz prvoligaških i drugoligaških trenera koji su bili sudionici obveznog seminara održanog na bazenu na Kantridi.  


Utakmicu je u društvu hrvatskog menadžera Danka Đikića promatrao i Thomas Doll, trener »Ferencvarosa«, koji se nakon dramatičnog prolaska malteške »Slieme« odlučio sam uvjeriti u kvalitete  idućega suparnika u Europskoj ligi.



Izmjene


Nastavak je počeo velikom prilikom »modrih«. Antolić je u 48. minuti snažnim udarcem protegnuo Vargića čiji odbijanac je Pjaca glavom smjestio u vratnicu. Ključna promjena dogodila se u svlačionici kada je Zoran Mamić odlučio neprimjetnog Portugalca Goncala zamijeniti Brozovićem.



Stadion na Kantridi. Gledatelja: 8000. Sudac: Zlatko Šimčić (Koprivnica) 6,5. Strijelci: 1:0 Samardžić (11′), 1:1 Sigali (39′), 2:1 Moises (70′). Žuti kartoni: Mitrović, Krstanović (Rijeka), Ademi, Pjaca, Leko, Radonjić (Dinamo). RIJEKA: Vargić 6, Tomečak 6, Mitrović 6, Samardžić 7, Leovac 6,5, Brezovec 6,5, Moises 7,5, Jugović 6,5, Jajalo 6,5 (od 67′ Kramarić 6,5), Sharbini 6 (od 50′ Kvržić 6), Krstanović 7.DINAMO: Eduardo 7,5, Leko 5,5, Sigali 6,5, Šimunić 5,5, Pivarić 6, Goncalo 5,5 (od 46′ Brozović 6), Machado 6, Ademi 6, Pjaca 5,5 (od 61′ Radonjić 5,5), Antolić 6, Čop 5.


»Modra« vezna linija tom promjenom počela je poprimati prepoznatljive prošlosezonske konture, a na travnjaku se počela  odvijati ravnopravna utakmica. Udarci Antolića (61′) i Pivarića (63′) gotovo s istoga mjesta koje je Vargić neutralizirao naslutili su razdoblje »modre« dominacije. »Bijeli« kao da su počeli gubiti dah što potvrđuje i Kekov potez u 67. minuti kada je izvukao iz igre umornog Jajala, a na njegovo mjesto središnje polušpice uveo Kramarića. Ta izmjena mogla se isplati već u idućoj minuti kada je Jugović nakon Kramarićeva dodavanja pronašao Krstanovića po čijem udarcu je lopta otišla zamalo kraj gola.Ono što nije uspjelo Krstanoviću pošlo je za nogom Moisesu u 70. minuti. Kramarić je krasnom dijagonalom pronašao Krstanovića, koji se driblingom oslobodio Sigalija, a onda u kaznenom prostoru pronašao natrčalog Moisesa. Uslijedilo je rutinsko primanje lopte prsima i spuštanje na udarac. Eduardo nije imao šanse – 2:1. Vrijeme iščekivanja Šimčićeva znaka za kraj utakmice mogao je domaćim navijačima prikratiti Kramarić koji se u 88. minuti našao sam ispred Eduarda, koji je odbio njegov pokušaj s nekoliko metara.