Veliko slavlje Riječana

Rijeka pobijedila Dinamo 3-0: prvak potučen do nogu na Kantridi!

Ivan Volarić

Riječane je u vodstvo doveo Danijel Cesarec u 15. minuti, za 2:0 je zabio Weitzer, a treći gol postigao je Kreilach iz jedanaesterca



RIJEKA U 9. kolu Prve HNL na stadionu na Kantridi je Rijeka svlada Dinamo rezultatom 3:0 Unatoč početnoj terenskoj nadmoći Dinama, Rijeka je povela golom Danijela Cesareca u 15. minuti. U 54. minuti Rijeka je povećala vodstvo golom Wietzera, a u 81. minuti dosuđen je jedanaesterac za Rijeku – siguran izvođač bio je Kreilach.



RIJEKA Lisjak   7, Datković  7,5, Knežević  8, Neretljak 8, Mujanović 7, Močinić  6,5, (87′ Vranješ)  –, Kreilach  7, Weitzer  7,5, Čaval 6,5, (74′ Marić) –, Cesarec 7,5, Benko 6,5 (67′ Čulina) 6,5DINAMO Kelava  5, Vrsaljko  5, Tonel  5,5 (60′ Kovačić) 5,5, Vida 5,5, Pivarić 5,5, Ademi   5,5 (77′ Peko)  –, Brozović 6, Carrasco 5,5 (46′ Alispahić) 6, Sammir  6,5, Čop  5,5, Bećiraj 5,5Strijelci: 1:0 Cesarec (16′), 2:0 Weitzer (54′), 3:0 Kreilach (82′-11 m).Stadion Kantrida Sudac: Zlatko Šimčić (Koprivnica) 7.Gledatelja: 9.500.Žuti kartoni: Neretljak, Mujanović (Rijeka), Kelava, Čop, Pivarić (Dinamo).


Višestruki prvak i lider je potučen do nogu na Kantridi! »Rijeka« je ostvarila najuvjerljiviju pobjedu nad »modrima« u Prvoj HNL nakon što je odigrala strahovito pragmatičnu partiju vrijednu prizivanja najviših ciljeva. »Dinamo« je bio dominantnija momčad, koja je imala više loptu u nogama, ali na kraju su se tri bijela torpeda zarila u modri brod. Danijel Cesarec, Ivor Weitzer i Damir Kreilach potpisali su svojim pogocima treću uzastopnu pobjedu Riječana za koju najveće zasluge snosi zadnja riječka linija predvođena stoperima Matom Neretljakom i Dariom Kneževićem. Odradili su uz pomoć Nike Datkovića gro posla u obrani, zauzdali »modre« zvijezde. No, nepravedno bi bilo zaobići i sve ostale suigrače. »Rijeka« je dobila momčad dostojnu velikih stvari.




Trenera je imala puno ranije. Elvis Scoria nadmudrio je kolegu Čačića i zasluženo pobrao aplauze i ovacije po završetku utakmice. Igrači i stručni stožer »Rijeke« okupili su se na centru nakon sučeve nadoknade vremena, zajedno se zagrlili i demonstrirali ono što se vidjelo na  terenu veliko zajedništvo. Slavlje se ubrzo preselilo ispod zapadne tribine, a Kantridom nakon dugo godina prolomila pjesma: Izađite na balkone pozdravite šampione! Valovi slavlja preselili su se ubrzo i na ostale tribine, te na riječke ulice. Nezaboravna riječka nogometna noć mogla je početi…


Početni sastavi su u odnosu na najavljeni doživjeli minimalne promjene. Gosti su istrčali bez načetog Šimunića (upao je Vrsaljko na mjesto desnog beka, a Vida je pomaknut na stopersku poziciju). Scoria je do posljednjeg trenutka strijepio na zdravljem Mate Neretljaka koji je stisnuo zube i ipak istrčao. Umjesto Brezovca trener »bijelih« gurnuo je od prve minute Ivana Močinića. Trokut riječkih veznjaka Kreilach-Močinić-Weitzer (prosjeku 22 godine), izgubio je u prvome poluvremenu  bitku na sredini terena što srećom  nije odredilo rezultat već okolnosti u kojima se odvijala igre. Scoriji su silno nedostajala usluge veznjaka Josipa Brezovca.


Sammir se naigrao nogometa, lakoćom primao i predavao lopte, razigrao svoju momčad koja je dominirala, ali po šansama trebala na odmor s dva gola zaostatka. Počelo je prilikom Benka u 9. minuti (Kelava brani), a nastavilo udarcem iz kuta Ivora Weitzera u 16. minuti.  Veznjak »Rijeke« je ponovo prihvatio loptu nakon udarca iz kuta, ohrabrio se i povukao loptu gotovo do korner linije. Uslijedio je ubačaj na drugu stativu, udarac Benka glavom kojega je Kelava odbio u gredu. Lopta se odbila do Danijela Cesarca koji je s nekoliko metara zakucao loptu u mrežu i izazvao eksploziju radosti na tribinama.


U 22. minuti lopta je nakon kornera i udarca Bećiraja u čudnom luku odsjela na vratnici domaćeg gola, a 26. minuti Carrasco je iskosa izašao pred Lisjaka koji je loptu odbio u korner. Dobra prilika za »Dinamo«, ali ni približno izgledna kao ona Mujanovićeva u drugoj minuti sučeve nadoknade vremena prvoga poluvremena. 


Cesarec je u jednoj polukontri navukao na sebe dvojicu čuvara, te loptom iza leđa »Dinamove« obrana gurnuo u matnu šansu Gorana Mujanovića. Kelava je izašao pobjednikom u sučeljavanju »jedan na jedan«. »Dinamo« je dominirao, a »Rijeka« stvarala šanse i zabijala pogotke.


Čačić ja tijekom odmora ubacio Alispahića umjesto Carrasca, zamjenio mjesta Čopu i Bećiraju. Moglo mu se to isplatiti već u prvoj minuti nastavka. Bećiraj je svoj prodor po desnoj strani zaključio udarcem s 10-ak metara iskosa, a suprotna vratnica je bila saveznik »bijelih«.


U 51. minuti poništen je pogodak Mujanovića zbog dvojbenog zaleđa, a minutu kasnije zaustavljen je Cesarec na putu prema Kelavi u trenucima kada sigurno nije bio u zaleđu. No, zato u 54. minuti ništa nije moglo spriječiti Ivora Weitzera da uveća »Rijekino« vodstvo. Močinić se ohrabrio i povukao loptu po desnoj strani, uposlio Mujanovića čiji ubačaj je završio u fliperu gostujućih stopera. Lopta se sretno odbila do Weitzera čiji prizeman udarac je trenutak kasnije završio u donjem desnom Kelavina gola – 2:0. Minutu kasnije Benko je udarcem preko gola okončano obećavajuću kontru i priliku Riječana da trećim pogotkom riješe sve dvojbe. Ono što nije uspio Benko uspio je gostujući branič Vrsaljko u 82. minuti. Potpuno neshvatljivo je povukao s leđa Čulinu u trenucima kada je Kelava prihvatio jednu bezopasnu loptu. Sudac Šimčić pokazao je bez razmišljanja na bijelu točku, a Damir Kreilach rutinski realizirao najstrožu kaznu. Dvojbi više nije bilo. »Dinamo« je potopljen na Kantridi!