Golijada u Kostreni

Rijeka nastavlja oduševljavati: Osmicom ispratili “Šampiona”

Ivan Volarić

»Rijeka« je uvjerljivim rezultatom okončala još jednu pripremnu utakmicu. Iako je u bio u pitanju nižerazredni suparnik konačan rezultat ima svoju vrijednost



KOSTRENA Slovenski drugoligaš »Šampion« gostovao je u Rijeci prošloga ljeta na generalci i primio pet komada. Strijelci su bili Mato Neretljak, Jurica Vranješ (ovaj put među navijačima na tribinama), Josip Brezovec i dvaput Leon Benko. Celjani su tada dobro prošli (bijeli su pogodili tri vratnice), ali i u utorak u Kostreni iako su već do odmora inkasirali pet golova, a trener Matjaž Kek je pritom sačuvao najveći dio svojih udarnih snaga.


 Iako trener »bijelih« ne voli dijeliti momčad na prvotimce i pričuve žuknički ogled, prvi prijateljski nove momčadi »Rijeke« na Kvarneru, započeli su uglavnom igrači koji svoju priliku čekaju iz drugoga plana.


Mnogi su skrenuli pozornost na sebe poput Leškovića, Čuline, Jugovića, Zlomislića ili Pilčića. »Rijeka« je na kraju uvjerljivim rezultatom okončala još jednu pripremnu utakmicu. Iako je u bio u pitanju nižerazredni suparnik konačan rezultat ima svoju vrijednost. Uostalom, »Rijeka« prijašnjih sezona nije uspijevala tako uvjerljivo dobiti ni županijske ligaše…




Matjaž Kek poslao je od prve minute na travnjak uglavnom pričuvne snage (u rasporedu 4-4-2). Očekivala se možda negativna reakcija publike željne nove »Rijeke« i onoga najboljega što trener »bijelih« ima u svojem igračkom rosteru, međutim i ovakva momčad dočekana je srdačnim pljeskom.



Rijeka – Šampion 8:0


KOSTRENA Igralište u Žuknici. Gledatelja: 1000. Sudac: Ivan Bebek (Rijeka). Pomoćnici: Kezele i Skender (svi Rijeka). Strijelci: 1:0 Lešković (16′), 2:0 Čulina (25′), 3:0 Tadić (33′), 4:0 Zlomislić (35′), 5:0 Čulina (42′), 6:0 Pilčić (52′), 7:0 Pilčić (54′), 8:0 Ajayji (89′).


RIJEKA: Mance (od 56′ Raspor), Boras (od 70′ Tomečak), Lešković, Marić (od 56′ Škarabot), Bertoša, Močinić (od 70′ Alishapić), Zlomislić (od 56′ Brezovec), Mujanović (od 56′ Kvržić), Jugović (od 46′ Ajayi), Čulina (od 46′ Sharbini), Tadić (od 46′ Pilčić).


ŠAMPION: M. Čretnik, Šmigoc, Arsić, Splichlar, Vouk, Horvat, G. Čretnik, Rola, Džaferović, Anželj, Goropevšek. Još su igrali: Dizdarević, Petrič, Kahteran, Gliha, Schwarzmann, Jankovič, Jamakovič, KOvač, Totk, Peš i Ilić.



Štoviše, navijači željni nogometa bučno su reagirali na apsolutno svaki suvisli potez, pa čak i neke koji nisu završili onako kako je to bilo zamišljeno, ali publika nabijena pozitivom cijenila je i kvalitetnu ideju. Mreže su mirovale točno 16 minuta. Josip Tadić je u 6. minuti na dodavanje Mujanovića pružio vrataru Čretniku priliku za isticanje, a onda je 10 minuta kasnije bljesnula kontra »Rijeke«. Jugović je povukao loptu, Čulina centrirao, a stoper Lešković pratio akciju i za nagradu dobio loptu koju je na drugoj stativi pospremio u mrežu – 1:0.


 Na novi pogodak čekalo se devet minuta. Čulini se vratila lopta na lijevoj strani nakon izvedenog kornera. Povukao je loptu s boka prema sredini kaznenog prostora, oslobodio se svojega čuvara i uputio udarac u bliži kut. Branič Šmigoc skrenuo je loptu i prevario svojega vratara – 2:0.


 U 33. minuti Čulina je gotovo s istoga mjesta izveo slobodan udarac. Odlučio se na dodavanje na vrh peterca, gdje je Tadić petom promjenio smjer lopti za treći pogodak. Dvije minute kasnije dio navijača ustao je sa svojih mjesta i zapljeskao Damiru Zlomisliću na majstorskom pogotku. Unutarnjim dijelom kopačke zahvatio je loptu s vrha šesnaesterca i pogodio donji lijevi kut – 4:0. Čulina je svoje inspirativno poslijepodne zaključio petim pogotkom (na dodavanje Mujanović) tri minute prije odmora.


Nastavak je donio uobičajene promjene (Kek je počeo uvoditi prvotimce) i nastavak golijade. U 52. minuti Pilčić je prvo okončao malonogometnu akciju (na dodavanje Močinića), šestim, a u 54. minuti i sedmim golom (na dodavanje Borasa).


U 56. minuti Kek je izvršio novu seriju promjena, a Anas Sharbini dobio kapetansku traku nakon četiri godine. Uzvratio je s nekoliko minijatura. Visoku pobjedu zaokružio je u finišu osmim pogotkom Nigerijac Ajayji nakon što je većinu posla obavio asistent Pilčić.