Play-off UEFA Europske lige

Rijeka ide dalje! Bijeli opet dohvatili euro-zvijezde

Ivan Volarić

Rijeka nastavlja pobjednički hod europskim stazama. Ostvarila je šestu pobjedu zaredom, eliminirala trećeg suparnika, moldavski Sheriff i u petak će biti u bubnju ždrijeba u Montecarlu za skupine Europske lige. Drugu godinu zaredom



TIRASPOL »Rijeka« će druge godine zaredom igrati skupine Europske lige! Za razliku od prošlogodišnje stuttgartske drame Riječani su u Tiraspolu rutinski obavili posao. Sve je bilo gotovo za jedan školski sat. Upravo onako kako to čine velike ekipe. Riječku minimalnu prednost Kekovi odabranici podebljali su već do odmora s dva nova pogotka. Sve nakon toga bila je formalnost. Pokazali su Riječani da su u ovom trenutku bolja momčad od moldavskog prvaka i potvrdili riječi trenera »Sheriffa« Zorana Zekića. Utakmica na Kantridi doista je trebala završiti drugačijim rezultatom – uvjerljivijom pobjedom »Rijeke«. »Sheriff« u uzvratu nije smio igrao bunker kao na Kantridi, posljedica toga je – težak poraz. Njihov problem. »Bijeli« su još jednom demonstrirali svoju moć, snagu, ali i da posjeduju zrelost, »europsku mudrost« koja se ne može kupiti novcem. Čak ni uz pomoć milijun i 300 tisuća eura koliko su na Kantridi inkasirali samim ulaskom u skupine EL. Tome treba pribrojiti zaradu od ulaznica, »plus« ono što će zaraditi na terenu (od pobjeda ili remija), te ono najbitnije, puna srca navijača koji će i druge godine zaredom gledati svoje ljubimce u ogledima s renomiranim europskim suparnicima. Do sada je to od hrvatskih predstavnika uspijevalo jedino »modrima« iz Maksimira.


Matjaž Kek izveo je najavljeni sastav, zapravo onaj s kojim je završio ogled protiv »Sheriffa« na Kantridi. Sharbini lijevo, Jugović desno, a Brazilac Moises iza isturenog Kramarića. Kekov kolega Zoran Zekić napravio je samo jednu promjenu u odnosu na momčad koja je počela riječki sudar. Umjesto Juninha utakmicu je počeo – Isa s time da je u vršku napada zaigrao Kadu. Zekić je doduše morao vrlo brzo mijenjati svoju početnu postavu. Ozljeda Metoua (18′) značila je i Balimino povlačenje s pozicije lijeve polušpice na mjesto desnog beka. Upravo ta promjena ostavila je moldavskog prvaka bez jednog od najčešćih napadačkih riješenja koja su se svodila na dugu loptu prema Balimi koji bi nadskočio za glavu nižega Tomečaka i tako pokušavao unositi nemir u riječku obranu. Tako je bilo u 6. minuti kada je Balima dobio zračni duel s Tomečakom, a u nastavku akcije Samardžić uklizavanjem odnio loptu u korner.


Glavna Sheriffova Arena. Sudac:  Sousa (Portugal) 7,5. Gledatelja: 5000.Strijelci: 0:1 Moreirra (29′-ag), 0:2 Kramarić (44′), 0:3 Moises (60′).SHERIFF: Degra 5,5, Metoua – (18′ Pairel) 5, Muresanu 5, Moreirra 5, Joazinho 5, Olimpio 5,5, (53′ Ricardinho 5), Balima 5,5, Galvao 5,5, Cadu 5, Ernandes 5, Isa 5 (76′ Juninho) –RIJEKA: Vargić 7, Tomečak 7, Samardžić 7, Lešković 6,5, Leovac 7,5, Brezovec 7, Jajalo 7,5, Jugović 7 (81′ Cvijanovič) –, Moises 8 (68′ Zlomislić) –, Sharbini 6,5, (53′ Kvržić) 7, Kramarić 7,5





U 17. minuti malo nervoze unijela je jedna Leškovića povratna lopta glavom, prekratka za Vargića, ali sve je ispravio Tomečak. Obje te situacije nisu izgledale ni približno opasne kao Leškovićev pokušaj glavom u 15. minuti i Jugovićev udarac s vrha kaznenog prostora u 24. minuti. U obje situacije dobro je reagirao vratar Degra. Argentinac na vratima »Sheriffa« i junak prve utakmice pod stijenama ništa nije mogao učiniti u 29. minuti. Leovac je zaradio slobodan udarac na 30 metara iskosa s lijeve strane uz aut liniju. Brezovec je bio izvođač, a Moreirra u pokušaju da izbije loptu kraj Moisesa – strijelac. Prevario je vlastitog vratara za 0:1.


»Rijeka« je u vrlo ranoj fazi utakmice udvostručila prednost, moldavski prvak došao u situaciju da mora postići tri pogotka. Naglašena domaća ofenziva mogla je nešto donijeti u 39. minuti kada se nakon Brezovčeve izgubljene lopte Kadu našao na vrhu peterca na udarcu, ali je promašio loptu. U 42. minuti iskosa je pred Vargića izašao Isa, ali pucao visoko preko gola. Kazna za promašaje, ali zapravo logična posljedica činjenice da su domaćini morali preuzeti više rizika u svojoj igri i širom otvoriti koridore oko svoje zadnje linije stigla je vrlo brzo. U 44. minuti Moises i Leovac su izmjenili dodavanja na lijevoj strani kaznenog prostora. Leovac je oštrim prizemnim ubačajem pronašao Kramarića na drugoj stativi. Napadaču »Rijeke« nije bilo teško podmetnuti nogu i uvećati riječko vodstvo – 0:2. Nakon toga više nije bilo dvojbi koja će ekipa proći dalje. Uoči odlaska na odmor Isa je stigao promašiti još jednu obećavajuću priliku, poslavši loptu sa šest-sedam metara kraj gola. Posljedica svega je da se dio domaćih navijača nije vratio na svoja mjesta nakon odmora.


Uvodni dio nastavka pripao je Moldavcima koji su propustili nekoliko (polu)prilika da umanje »štetu«, a onda je nakon 15 minuta igre ponovo zabljesnuo Kekov »joker« Brazilac Moises. Najveći dio posla obavio je Kvržić, koji je zadržao loptu na vrhu kaznenog prostora i prebacio je u preko glave braniča za Moisesa. »Rijekin« Brazilac snažnim i preciznim prizemnim udarcem pogodio je suprotni kut, a onda potrčao radost podijeliti s klupskim liječnikom Dangubićem i fizioterapeutima Ilićem i Pavačićem. Ubrzo je Kek krenuo odmarati igrače, čuvati ih za predstojeći prvenstveni ogled sa Zadranima. Momčad, međutim nije stala. U 71. minuti Degra je ispod grede izvukao Leovčev pokušaj, minutu kasnije Kramarić je pucao kraj gola. Igra »Sheriffa« potpuno se raspala u finišu utakmice (bez obzira na vratnicu Juninha u 86. minuti), a »bijeli« bez većih poteškoća potrošili vrijeme do početka velikog slavlja podno tribine sa svojim navijačima.