Prva HNL

Riječani s desetoricom samljeli Zagreb: Crveni karton dao forte “bijelima”

Ivan Volarić

Foto R. Brmalj

Foto R. Brmalj

Domaći su u tom trenutku u rukama imali minimalno vodstvo koje su od 80. do 84. minute – učetverostručili!



RIJEKA – Nogometaši »Rijeke« vratili su se pobjedama, prekinuli mini niz remija i ponovo stigli na dva boda zaostatka od lidera iz Maksimira.


Foto R. Brmalj


Foto R. Brmalj



Foto S. Ježina


Foto S. Ježina





Iako konačan rezultat sugerira rutinski posao za domaće utakmica je riješena tek u posljednjih desetak minuta utakmice i to nakon što je sudac Križarić pokazao drugi žuti karton Filipu Bradariću i ostavio Riječane s igračem manje na travnjaku.



Stadion HNK Rijeka na Rujevici. Gledatelja: 3358. Sudac: Igor Križarić (Čakovec) 6,5. Strijelci: 1:0 Moises (3′), 2:0 Roshi (80′), 3:0 Radošević (83′), 4:0 Balaj (84′), 4:1 Boban (88′). Žuti kartoni: Ristovski, Bradarić, Moises, Bradarić (Rijeka), Šulc, Bevab, Šehić (Zagreb). Crveni karton: Bradarić (75′).RIJEKA: Vargić -, Ristovski 6,5, Lešković 7, Mitrović 7, Žuta 6, Maleš 7, Bradarić 5,5, Jugović 6,5, (63′ Roshi) 6,5, Moises 6,5, (59′ Radošević) 7, Tomasov 8, Bezjak 6, (74′ Balaj) 6,5ZAGREB: Livaković 5,5, Kovačić 5,5, Tešija 5,5, Jurilj 5,5, Gudelj 5,5, (33′ Mudražija) 5,5, Bevab 5,5, (46′ Ćubel) 5,5, Ljubičić 5,5, Šulc 5,5, (66′ Medić) –, Matić 5,5, Šehić 5,5, Boban 6,5


 Domaći su u tom trenutku u rukama imali minimalno vodstvo koje su od 80. do 84. minute – učetverostručili! Tri kontre Tomasova i tri pogotka, Roshija (prvijenac), Balaja i Radoševića, kao potvrda izlaska iz realizatorskog posta. Iza statističkih zanimljivosti krije se, međutim dojam da je prvi put ove sezone momčad »Rijeke« imala problem s trkom i posjedom lopte u sudaru s kvalitetom inferiornijom momčadi. U tom kontekstu sigurno će treneru Matjažu Keku itekako dobro doći reprezentativna stanka kako bi se obnovili trkački kapaciteti, ali i neki igrači poput Jugovića i Moisesa vratili u formu koja ih je nekada krasila.


Dvije i pol minute protekle su prije nego što su »bijeli« načeli mrežu fenjeraša iz Kranjčevićeve. Akcija, koju bi treneri u omladinskim pogonima (200 klinaca iz županijskih niželigaša bilo je na jugu) trebali što češće pokazivati svojim učenicima, krenula je gotovo iz domaćeg šesnaesteca. Tomasov – Bezjak – Jugović izmjenili su tri dubinska pasa iz prve, da bi na Jugovićevu povratnu loptu na vrh peterca prvi stigao Moises i podmetnuo nogu za 1:0. »Rijeka« je načela goste i natjerala ih u vrlo ranoj fazi utakmice da odustanu od plana da kroz nešto zatvoreniji pristup pokušaju isprovocirati svoju sreću na Rujevici.



Izostanak požutjelog Močinića Kek je nadomjestio promjenom sustava. Bradarić i Maleš  zaigrali su na pozicijama dva povučena vezna igrača, te formacijski čuvali leđa trojici polušpica: Jugoviću – Malešu i Tomasovu. Igrač više u završnici na uštrb jednog srednjeg veznog igrača. Nakon dugo vremena utakmicu su počeli Moises i Jugović, prvi put je na Rujevici utakmicu počeo Žuta. Pored požutjelog Močinića nije bilo ni Balaja, kojega je Kek povukao na klupu za pričuve. U izostanku Anasa i Močinića kapetansku traku dobio je Vedran Jugović, a po njegovu izlasku Mate Maleš.



Doduše, dojam je da haklerskoj momčadi »Zagreba« to uopće nije teško palo. Gosti su visoko dignuli svoju zadnju liniju i krenuli se otvoreno nadigravati. Mogli su možda do odmora nešto iz toga izvući da je u tri navrata Boban bio precizniji (39′, 40′, 44′), no do tih prilika moralo je prema prikazanom biti barem dva ili tri pogotka razlike za »bijele«. Samo zahvaljujući zapaženom vrataru Livakoviću i težnji igrača »Rijeke« da na što atraktivniji način zaključe akcije na odmor se otišlo s minimalnom prednošću Riječana. Moises (13′, 33′), Bezjak (16′, 23′), Jugović (27′) i Ristovski (31′) imali su u svojim nogama lopte. Barem jedna morala je završiti u mreži da se na tribinama ne bi strijepilo od Bobanovih pokušaja koji nisu bili nimalo bezopasni. Posebno posljednji neposredno uoči odlaska u svlačionice kojega je Vargić zaustavio nogom.



Zahvaljujući pogotku Gabrijela Bobana vratar Riječana Ivan Vargić ipak neće biti u prilici ugroziti rekord Ivana Kelave, koji čak 950 prvenstvenih minuta u kontinuitetu nije primio pogodak. Vargićev niz bez primljenog gola zaustavljen je na 783 minute.



Riječani su krajem prvoga poluvremena spustili razinu trke što je bilo dovoljno da se počnu nazirati pukotine u defanzivnom bloku. U tom tonu se nastavilo i u drugom poluvremenu pa je Matjaž Kek povukao logične poteze uvevši u igru punokrvnog trkača Josipa Radoševića i brzonogog Roshija umjesto Brazilca Moisesa i Jugovića, koji su nakon desetak minuta nastavka počeli gubiti dah. Očite posljedice dugotrajnog neigranja. Reakcija je uslijedila vrlo brzo. U 65. minuti Bezjak je glavom prenio ispucanu Vargićevu loptu, a Roshi se našao ispred Livakovića, koji je ponovo sačuvao svoju mrežu i zadržao rezultatsku neizvjesnost.



Uoči utakmice rujevički stadion nakratko je utihnuo kako bi igrači obje momčadi i gledatelji odali počast legendarnom riječkom fotoreporteru Petru Grabovcu, koji je dobar dio svojega opusa posvetio upravo sportskoj fotografiji, konkretnije utakmicama nogometaša »Rijeke«.



Ta obrana mogla je dobiti na težini u posljednjih 15-ak minuta, a nakon što je u 75. minuti Križarić drugim žutim kartonom kaznio Bradarićev prekršaj na sredini terena, a »Rijeka« ostala s igračem manje. Ispostavilo se »bijelima« to uopće nije predstavljao hendikep. Upravo suprotno Riječani su iz tri kontre stigli do tri pogotka. U svi tri situacije glavninu posla obavio je Marin Tomasov koji je povukao kontre. Kod drugoga pogotka u 80. minuti Tomasov je povratnom loptom pronašao Roshija na vrhu kaznenog prostora, kod drugoga u 83. minuti usamljenog Radoševića, a kod trećega u 84. minuti Bekima Balaja. U svi tri situacije Livaković nije imao šanse. Boban je u 88. minuti udarcem s vrha šesnaesterca matirao Vargića, prekinuo njegov niz bez primljenog pogotka i okrunio svoju dobru igru utješnim pogotkom.


————————————————————


TIJEK SUSRETA:


90′ – Novi pokušaj Balaja, malo pored gola.


88′ GOOOL! 4:1 – Ivan Vargić kapitulirao je nakon 783 minute. Gabrijel Boban zabio je počasni pogodak za “crvene”.


85′ GOOOL! 4:0 - Treća asistencija Marina Tomasova i potpuna repriza prethodna dva gola. Tomasov je dao za Balaja koji zaobilazi Livakovića za novi gol. Potpuno se raspao Zagreb.


83′ GOOOL! 3:0 - Opet je sve napravio Tomasov, na sličan način probio po lijevoj strani, gurnuvši u ulogu egzekutora Radoševića.


79′ GOOOL! 2:0 – Sjajno je obranu Zagreba probio Tomasov, dao za Roshija kojem ovaj put nije teško pogoditi za vjerojatnu potvrdu pobjede


78′ – Snažan udarac Roshija prolazi pored desne vratnice.


75′ – Rijeka je ostala s desetoricom igrača nakon što je Bradarić dobio drugi žuti karton zbog prekršaja.


67′ – Opet Roshi ulazi u kazneni prostor i opet Livaković izlazi kao pobjednik.


65′ – U stopostotnoj se prilici našao Odise Roshi koji je ušao u igru umjesto Jugovića, ali je loše šutirao, pa Livaković uz manje probleme hvata loptu.


62′ – Tukao je snažno Tešija, ali do bloka riječke obrane.


59′ – Strielac Moises izlazi, ulazi Josip Radošević.


50′ – Boban opet u dobroj prilici, ali sudac označava zaleđe.


47′ – Moises je imao otvoren put prema vratima, ali je odlučio biti nesebičan, što koristi Matić i otklanja opasnost.


44′ – Nova sjajna intervencija Vargića. Opet se u prilici nakon brze kontre našao Boban. Zagrebaši su sve konkretniji u finišu prvog dijela.


40′ – Opet je Boban u prilici. Iz slobodnog udarca, bolje rečeno skraćenog kornera, ubacio je Tešija, ali Boban loše puca glavom.


38′ – Vargić je sada spasio Riječane i uspio svoju mrežu sačuvati i dalje netaknutom. U prvoj pravoj akciji Zagreba, Boban je oštro tukao s desetak metara malo iskosa s desne strane, ali vratar Riječana odbija u korner.


32′ – Umjesto ozlijeđenog Gudelja, u momčadi Zagreba ulazi Mudražija.


27′ – Livaković je efektnom paradom “riješio” dalekometni pokušaj Jugovića.


19′ – Ristovski je zaradio žuti karton zbog nesportskog ponašanja, nakon što je rukom s leđa bez lopte odgurnuo Jurilja.


16′ – Mogao je Bezjak sada povisiti vodstvo. Sjajna akcija Riječana, dupli pas izveli su Maleš i Tomasov, ali Bezjak na samo nekoliko metara od vrata Livakovića nije dobro zahvatio loptu.


13′ – Opet Moises u prilici, ali Livaković je ovaj put brži od njega.


10′ – Bradarić je dao dugu loptu na Tomasova, no igrač Rijeke nije je najbolje primio. Od svega samo gol aut.


3′ – GOOOL 1:0 – Jugović je s lijeve strane poslao povratnu loptu za Moisesa, koji bez problema u padu poentira s par metara.


1′ – Bezjak je uspio iščeprkati loptu na desnoj strani i odmah oštro ubacio po zemlji. Livaković je na mjestu.


0′ – Prije početka susreta, minutom šutnje se odaje počast legendarnom fotoreporteru Petru Ćući Grabovcu.