Promocija projekta u petak

Radovi počinju u prosincu, novi stadion na Kantridi do kraja lipnja 2016.

Edi Prodan

 Želimo da svi navijači trenutak nakon završetka utakmice i protokola dodjele medalja pamte kao povijesni, o kojem će pričati novim generacijama. Mislimo da je izuzetna čast biti svjedokom premijerne projekcije idejnog rješenja objekta, kaže Dean Šćulac, dopredsjednik HNK Rijeke 



RIJEKA  Gradnja novog stadiona definitivno će biti na mjestu današnjeg stadiona Kantrida, a ne dogode li se neke nepredviđene vremenske nepogode, početak radova predviđen je za kraj prosinca, nakon što se okončaju natjecanja u prvom dijelu HNL-a. Kako smo predvidjeli – nova se Kantrida svečano otvara do kraja lipnja 2016. godine – kaže Dean Šćulac, dopredsjednik HNK Rijeke uoči odigravanja utakmice Superkupa između Dinama i Rijeke, zakazane za petak u 20.30 sati, koja će biti posebna i po još jednom događaju. Naime, Šćulac je naglasio da će nakon utakmice, u 22.30 sati na semaforu stadiona Kantrida, »pojačanim« još jednim videozidom i posebnim ozvučenjem, premijerno biti emitiran petominutni videospot koji će ujedno predstavljati virtualnu šetnju idejnim rješenjem novog stadiona.


   – Želimo da svi navijači trenutak nakon završetka utakmice i protokola dodjele medalja pamte kao povijesni, o kojem će pričati novim generacijama. Mislimo da je izuzetna čast biti svjedokom premijerne projekcije idejnog rješenja objekta – dodao je Šćulac. 


U subotu će se u atriju Pomorskog i povijesnog muzeja Hrvatskog primorja s početkom u 11 sati održati svečano predstavljanje Idejnog rješenja projekta novog stadiona Kantrida kao i potpisivanje Predugovora o osnivanju prava građenja između Grada Rijeke i tvrtke Stadion Kantrida pred medijima i posebnim uzvanicima Grada Rijeke, Social Sporta i HNK Rijeke.   

   Neposredno nakon videopremijere na Kantridi, u 23 sata startat će s radom i posebna internet stranica na kojoj će se moći pratiti sve aktivnosti oko izgradnje novog stadiona. Adresa stranice je www.stadionkantrida.hr





Osim virtualne šetnje u spotu će se predstaviti i svi ključni ljudi koji sudjeluju u projektu izgradnje novog stadiona, a na samoj su utakmici najavljeni i brojni gosti među kojima se posebno ističu Gino Zavanella, poznati talijanski arhitekt čiji je studio GAU Arena autor idejnog rješenja novog stadiona te arhitekt Siniša Zdjelar, koautor projekta s hrvatske strane, kao i vlasnik kluba Gabriele Volpi.


   Ono što većinu navijača sasvim sigurno najviše zanima – stijene će ostat sastavni, vidljivi dio novog stadiona, kako unutar samog zdanja, tako i u vizuri izvan njega.


   – Stijene su dio tradicije, dio navike gledatelja na sadašnjem stadionu tako da ih se pod svaku cijenu željelo zadržati i unutar novog zdanja. Budući će krov stadiona biti proziran, stijene će svakako biti vidljive sa svih strana, dodao je Šćulac.


   Stadion će imati kapacitet od oko 14 tisuća mjesta, no realna brojka za gledatelje bit će za desetak posto manja. Razlog su prostori rezervirani za novinare, posebne VIP lože i slični sadržaji, što umanjuje broj mjesta za gledatelje. Ono što je također bio dio brojnih polemika – novi stadion se podiže za 1,5 metara, sam teren će biti na nadmorskoj visini od pet metara, dakle nije riječ o nekoj značajnijoj promjeni »ležišta« u odnosu na današnju Kantridu.


   Ono što nismo uspjeli saznati od dopredsjednika Šćulca je konačna cijena čitavog projekta.


   – Ne, neozbiljno bi bilo danas izlaziti s cijenom jer dio proračuna i izračuna još nije gotov. Još jednom ističem kako je riječ o idejnom projektu tako da ćemo konačnu cijenu saznati kroz dogledno vrijeme – zaključio je Šćulac,