Druga HNL

Orijent 1919 dočekuje Međimurje, Mario Tadejević želi pogodak na kraju poluseone

Igor Duvnjak

Foto Roni Brmalj

Foto Roni Brmalj

Iza nas je dobra polusezona na koju možemo biti ponosni. Imamo priliku ostvariti pobjedu kojom bismo se oprostili od navijača - kaže jedan od ključnih igrača Orijenta 1919



RIJEKA – Mlada momčad nogometaša Orijenta 1919 ispisuje posljednju stranicu zbirke svojih jesenskih drugoligaških priča, dočekujući Međimurje na travnjaku Krimeje. Novoformirani sastav koji je itekako vješto vodio trener Fausto Budicin je iz kola u kolo postajao nerješiva zagonetka mnogim konkurentima, toliko da je kraj utrke dočekao na drugom mjestu. U klubu i momčadi te među brojnim navijačima vlada zadovoljstvo zbog uspješno obavljenih zadaća tijekom polusezone.


– Iza nas je dobra polusezona na koju možemo biti ponosni. Dobro smo radili i imamo priliku u zadnjoj utakmici ostvariti pobjedu kojom bismo se oprostili od navijača – kaže Mario Tadejević, jedan od ključnih igrača Orijenta 1919. Mnogi će se složiti da je momčad nadmašila očekivanja.


– Tko se čemu nadao ne znam, znam da se puno ljudi sigurno nije nadalo ovom rezultatu naše momčadi. Mi smo se pokazali na terenu. Išli smo iz utaikmice u utakmicu, gledali smo sebe, nismo se zamarali s drugima, s time što tko priča oko nas. Jednostavno, dali smo sve od sebe i to se najviše pokazuje na ljestvici, na kojoj smo drugoplasirani na polusezoni.


Taktika




Dobar zalet omogućava uspješan nastavak utrke, orijentaši su niskom dobrih rezultata hvatali zalet koji je momčadi iz kola u kolo bio dobrodošli snažni vjetar u leđa.


– Naravno da kada dobri rezultati idu jedan za drugim samopouzdanje raste, pogotovo mladim igračima. To je najbitnije za mladog igrača, naročito kada dođu suparnici koji imaju neka zvučnija imena. Kada se pobijedi u takvoj utakmici, samopouzdanje je na vrhu. Dojma sam da smo na pravi način iskoristili taj zanos, da smo ga dobro držali, a on traje i dalje, ne vidim razloga da stane.


Tadejević je je ljetos na Krimeju stigao s Islanda, smatra da je ovdašnji nogomet taktički mnogo jači od onog islandskog. Baš se momčad Orijenta 1919 u ovoj polusezoni isticala jako mudrom i uspješnom taktikom.


– Prva islandska i Druga hrvatska liga tu su negdje prema kvaliteti. Ovdje ima puno više taktike, trkački zahtjevi su podjednaki. Druga liga je sigurno jača nego što je bila Druga liga koju sam igrao za Pomorac, sve su momčadi tu negdje, nema prevelikih razlika osim što je odskočio Šibenik.


Inače, važno je da se zna disciplina u taktici, što tko treba raditi, gdje tko treba stajati, kada se radi pritisak i kada se povlači u blok. To je najvažnije, a toga na Islandu nema, tamo se igra otvoreno, praktički za gol više. Taktika je jako važna, mi to radimo dobro.


Posljednja etapa


Pred njim i suigračima je posljednja etapa ove jesenske utrke, jasno je da se navijači nadaju da će je njihovi miljenici okončati na najbolji način.


– U jednu ruku sve je to i pritisak, ali mislim da ga ne bismo trebali imati. Igramo doma, pred svojom publikom, opušteni od rezultata. Naime, ne možemo izgubiti poziciju na ljestvici. S druge strane, naravno da je najbolje završiti polusezonu pozitivnim rezultatom pred svojim navijačima i da nas to još više digne pred nove nastupe.


On i suigrači pritom guštaju igrati u ugodnom domaćem ambijentu i pred njihovim brojnim poklonicima.


– Ovaj na Krimeji je jedan specifičan ambijent za Drugu ligu. Mnogi klubovi nemaju priku igrati pred takvom publikom. Mi smo navijačima zahvalni na tome i to sve nas puno diže, daje nam snage da i dalje pobjeđujemo doma.