Utakmica Europske lige

Nema prijenosa iz Budimpešte: Mađari od Sportske dimenzije tražili 15 tisuća eura

Orlando Rivetti

Vlasnik prava, mađarska nacionana televizija, tražio je 15.000 eura, što je za Sportsku dimenziju bilo neisplativo. Istodobno će na programu HTV-a ići prijenos iz Splita, Hajduk – Dundalk



Televizijski gledatelji u Hrvatskoj neće moći gledati prijenos utakmice Ferencvaroš – Rijeka na nekom od »dostupnih kanala«.


Nakon sedmodnevnog dopisivanja i intenzivnih pregovora posljednjih dana Sportska dimenzija (vlasnika i direktora Ivana Blažička), koja surađuje s HT-om i platformom MAXtv u prijenosu susreta HNL-a na kanalima Arenasporta, jučer je odustala od preuzimanja prijenosa.


Vlasnik prava, mađarska nacionana televizija, tražio je 15.000 eura, što je za Sportsku dimenziju bilo neisplativo. Istodobno će na programu HTV-a ići prijenos iz Splita, Hajduk – Dundalk.




Hrvatska televizija prenosit će domaću utakmicu Splićana, kao što je to uostalom učinila i s onom s Kantride prošloga tjedna. Sportska dimenzija je utrčala u »prazan prostor«, željela je kupiti gostujuće susrete naših predstavnika na europskoj sceni, odmah nakon ždrijeba poslana je ponuda Dinamu, Rijeci i Hajduku, kako tvrdi Blažičko, ali ona HTV-ova bila je izdašnija. Posao je posao.


   Ispostavilo se da je riječ samo o domaćim utakmicama, a nisu tražena prava za gostujuće susrete, za zemlje iz koje dolazi suparnik.


   Iz Odjela za sport Hrvatske televizije (javne televizije !) stiglo je objašnjenje Bruna Kovačevića (šefa produkcije) da bi prijenosi iz Dundalka i Budimpešte koštali kao pet velikih natjecanja: Europsko prvenstvo u vaterpolu iz Budimpešte, Europsko prvenstvo u atletici iz Züricha, Europsko prvenstvo u plivanju iz Berlina, Teniski turnir u Umagu i Memorijal Borisa Hanžekovića.


Vrhunska natjecanja, nema što. Ali, podcjenjivački jeftina »roba« u odnosu na – nogomet. Tko je što i zbog čega ispregovarao teško je objasniti.


Nogometa ima sve manje na programima Hrvatske televizije, što najbolje pokazuje odnos prema onima koji svaki mjesec izdvajaju novac za – pretplatu. Kada je u pitanju HNL, sva je sreća da postoji Arenasport. Plaća se! Zar je HTV – besplatan?


   Uživajte samo na programima HTV-a! Lopta nogometna ženskog je roda, dobra samo za – silovanje. Kada se treba nabacivati blatom, razapinjati na križ. Važnost informiranja… Javna televizija kao javni – vodovod. Voda je čistija.