Najbolji strijelac "Rijeke" na tragu je jednog rekorda

Može li Kramarić nadmašiti Eduarda?

Marko Cvijanović

Kramarić, jedan od najtraženijih mladih hrvatskih igrača, na tragu je Eduarda da Silve iz sezone 2006.-2007., okrunjenu transferom u »Arsenal« za 15 milijuna eura



RIJEKA  Nogometaši »Dinama« su 25. listopada 2006. godine u osmini finala Kupa Hrvatske na maksimirskom travnjaku očekivano uvjerljivo svladali »Šibenik« (3:0) i to ponajviše zahvaljujući dvama pogocima Eduarda da Silve koji je nastavio svoj golgeterski trend.


Brazilski virtuoz s hrvatskom putovnicom do tog je trenutka na početku nove sezone iza sebe imao 20 odigranih utakmica i 19 postignutih pogodaka, uspješan debi za »kockaste« pod vodstvom novoga izbornika Slavena Bilića (Italija 2:0, pogodak) i sjajnu perspektivu pred sobom.


 Andrej Kramarić je 23. listopada 2014. godine na Kantridi u trećem kolu Europske lige trima pogocima odveo »Rijeku« do povijesne pobjede nad »Feyenoordom (3:1), u tekućoj sezoni odigrao 24 službene utakmice i postigao 22 pogotka, postao stožerni reprezentativac pod vodstvom izbornika Nike Kovača i jedan od najvažnijih igrača uoči važne kvalifikacijske utakmice s Italijom. Naravno, i jedan od najtraženijih mladih hrvatskih igrača.    


SEZONA 2006./07   LISTOPAD 2006. » 20 utakmica, 19 golova   LIPANJ 2007. » 51 utakmica, 48 golova


Sezona karijere




Eduardo da Silva igrao je tada sezonu karijere koju je okončao sa 51 odigranom utakmicom i 48 postignutih pogodaka! Njegov »mecena« i »drugi otac« Zdravko Mamić, s kojim je već odavno imao potpisan »doživotni ugovor«, ubrzo je na obostrano zadovoljstvo realizirao najveći transfer u povijesti hrvatskoga nogometa. Eduardo je na ljeto 2007. godine postao igrač »Arsenala« za tada rekordnih 15 milijuna eura!


Prethodno je na početku sezone zabio pogodak tom istom »Arsenalu« koji je izbacio »Dinamo« u kvalifikacijskim utakmicama za Ligu prvaka. Bila su druga vremena, za »modre« su igrali Modrić i Ćorluka, za »topnike« Fabregas, Henry, Van Persie, Adebayor, Walcott, Ljungberg, Song, Flamini, Lehmann…    


SEZONA 2014./15.   LISTOPAD 2014. » 24 utakmice, 22 gola   LIPANJ 2015. » ???


Joža


»Rijeka« postupno dostiže »Dinamovu« razinu, još uvijek ne igra kvalifikacije za Ligu prvaka, ali zahvaljujući Andreju Kramariću pobjeđuje (Feyenoord) ili igra ravnopravno (Sevilla) protiv velikana europskoga nogometa. S momčadi u kojoj sve vrvi od »nepodobnih dinamovaca«!


  Za razliku od Eduarda, Andrej Kramarić nikad nije pristao postati dio »agencije« i, shodno tome, nikad nije dočekao priliku postati »plavi 9« novije »Dinamove« povijesti.


Budući da Zdravko Mamić rijetko griješi u procjeni igrača, teško se oteti dojmu da Kramarić u »Dinamu« nije uspio spletom nes(p)retnih okolnosti. Kramarićev otac Joža nikad nije postao Mamićev strateški partner pa je Andrej zvjezdane trenutke svoje karijere umjesto u Maksimiru dočekao na Kantridi i postao najveći »Dinamov« promašaj nakon što je svojedobno Robert Prosinečki otjeran u »Crvenu zvezdu«, a Niko Kranjčar u »Hajduk«.


U Kramarićevu slučaju nitko, poput Miroslava »Ćire« Blaževića, neće pojesti trenersku diplomu, ali će Zdravko Mamić nedvojbeno pustiti suzu dok na ljeto bude gledao kako Kramarić napušta Kantridu uz najveći transfer »Rijeke« svih vremena. Osim ako Damir Mišković i on znaju nešto što nitko drugi ne zna.