Rijeka će opet biti jaka

Mišković: Dovodimo još nekoliko igrača, ali nećemo plaćati milijunske odštete

Orlando Rivetti

Foto I. Tomić

Foto I. Tomić

Moramo pronalaziti nove igrače. Stvarati momčad, rezultat i igrače. Rijeka neće kupovati igrače za milijun eura. I neće plaćati više od svojih mogućnosti. To je jedini ispravni put – poručuje prvi čovjek »Rijeke«



RIJEKA » Dubai, Maldivi i sada »mitinzi« po Italiji. Damir Mišković, predsjednik HNK-a »Rijeka«, je božićno-novogodišnje blagdane proveo s po jednim mobitelom u svakoj ruci… Rijeka, Spezia i Akademija Abuja je nogometna problematika. Ostalo je – biznis »naftne logistike« u Nigeriji, Angoli i Mozambiku. I čast biti hrvatski konzul u Nigeriji. Proletjelo je vrijeme aktivnog odmora, života na jednom mjestu, makar i s mobitelima. Zrakoplov (ne ovaj Vlade Republike Hrvatske!) je opet u zraku. Mišković je jučer bio na utakmici »Spezije«. Utakmica pa sastanci s domaćinima i riječkom delegacijom. Oba su kluba – njegova!


   Kramarić je otišao u »Leicester City«, Jajala nisu »kidnapirali« nego je stvarno pobjegao (neobjašnjiva ludost za nogometni profesionalizam) i želi otići s Kantride. U kakvim je to menadžerskim raljama?


   – Ne zanima me! Sportski direktor Srećko Juričić je na potezu. S odvjetnicima. Našima i Jajalovim. Ne petljam se. Čekam samo ishod šokantne utakmice.




  Knjiga je, međutim, zaklopljena?


   – Točno. Jajalo ne želi igrati za »Rijeku«, a nakon svega vrata Kantride su mu zatvorena. Ma kakva pomirba, bio bi to presedan. Kakvu bismo poruku poslali? Ovo je ozbiljan posao koji traži odgovarajuće ponašanje. A ne »neću se više igrati s tobom…«.


Skočila cijena


Kramarić u Leicesteru. Jajalo tko zna gdje, Moiseis je ozlijeđen…Treneru Keku skače kvrni pritisak, prošlo je desetak dana priprema, traži pojačanja?


   – To je hrvatski nogomet. »Rijeka« je napravila rezultat, stvorila igrače kojima je skočila cijena. Upoznala ih je Europa i sada inozemni klubovi bolje platežne moći traže njihove usluge. Kada na stol sleti ponuda koja zadovoljava klub i igrača teško je stopirati transfer bez obzira na klupske ambicije.


   Sa 120.000 eura bruto kao maksimalnim ugovorom zaista bi bilo neljudski držati ga u kavezi Kantride, ali…?


   – Znam, ali moramo biti svjesni da je to proces, cijeli hrvatski nogomet je u istoj poziciji. Stvarati i prodavati… Dobro, izuzetak je »Dinamo«. Mora nam, međutim, biti čast da proizvodimo igrače koje traži i skupo plaća Europa. Privlače klubovi iz Premiershipa ili Bundeslige, novac i slava, tu smo jednostavo bespomoćni. Moramo pronalaziti nove igrače. Stvarati momčad, rezultat i igrače. Jasno nam je to od prvog dana, a uskoro će biti treća godina. Rijeka neće kupovati igrače za milijun eura. I neće plaćati više od svojih mogućnosti. To je jedini ispravni put.


Bradarić odličan


Gdje smo s pričom da »Rijeka« traži Bradarića iz »Hajduka«?


   – Odličan je igrač. To neka kažu stručnjaci, ali sigurno je perspektivan. »Rijeka«, međutim, neće i ne može plaćati milijunska obeštećenja. Ma kakav milijun eura!


   Tomečak i Leovac bi mogli krenuti stopama Kramarića. I njima je na Kantridi cijena narasla kao kvasac?


   – Kako stvari stoje, uvjeren sam da će ostati, poglavito Tomečak. Ako za Leovca dođe nemoralna ponuda, ali ne samo za njega, koju ne možemo odbiti, morat ćemo se suočiti s realnošću. Odbili smo jednu ponudu za Leovca. Radi i trenira jer je shvatio da je njegova cijena puno veća. Ako dođe ona prava ponuda, morat ćemo pronaći drugog lijevog beka.


   Ponuda »Dnjipra« bila je 1.700.000 eura?


  – Tu negdje, malo više…


   Albanski reprezentativac Balaj došao je nakon odlaska Kramarića, traži se još jedan napadač. Dolazi bivši »dinamovac« Beqiraj?


   – Ne. Aktivni smo na tržištu, prijelazni rok se nije još zahuktao. Prošle sezone je Leovac došao posljednjih dana prijelaznog roka. Nije do »Rijeke«. Vidjet ćemo kako će se odvijati situacija u našoj ekipi, osluškujemo tržište. Sigurno je samo jedno, dovest ćemo tri, četiri igrača! Navijači ne moraju strahovati, »Rijeka« će biti opet jaka. Prelijepa je bila prošla sezona, nastavljamo berbu, Kantrida ostaje tvornica radosti i veselja svih Riječana. Živim u onoj paroli – Nemojte me buditi iz sna… Dovest ćemo pojačanja, a na kraju sezone bit će opet igrača za Europu


Cijeli intervju pročitajte u tiskanom izdanju Novog lista….