Mladi veznjak iz Čakovca odrađuje prve pripreme s "Rijekom"

Mihael Rebernik: Nisam se nadao Španjolskoj, ali brzo sam prevladao šok

Ivan Volarić

Mihael Rebernik / Foto: I. VOLARIĆ

Mihael Rebernik / Foto: I. VOLARIĆ



BENAHAVIS – »Rijekine« pripreme u Španjolskoj počela su četiri nova lica u igračkom kadru »bijelih«, a navijačima i javnosti najmanje je poznat Mihael Rebernik, 18-godišnji veznjak, koji je ove zime potpisao šestomjesečni stipendijski ugovor s unaprijed dogovorenim uvjetima profesionalnog ugovora kojega će potpisati na ljeto ukoliko naravno zadovolji sve na Kantridi. Ako je suditi po prvim dojmovima »Miha«, kako ga nazivaju trener Matjaž Kek i suigrači, u ovo kratko vrijeme skrenuo je pozornost na svoje mogućnosti i naslutio da bi mogao ostati u bijelom dresu i nakon idućega ljeta. Rebernik dolazi iz Čakovca, konkretnije – Dekanovca. 


  – To je selo koje je udaljeno 20-ak minuta od Čakovca. Nogomet sam počeo igrati u svojem selu, a s 10 godina sam preselio u nogometnu školu »Međimurja« gdje sam bio četiri, pet godina. Nakon toga sam prešao u »Varaždin« gdje sam se zadržao četiri godine s jednom sezonom provedenom u seniorima, u Trećoj HNL. Zadnjih šest mjeseci prije dolaska u »Rijeku« proveo sam također u Trećoj HNL, u »Međimurju« – objašnjava Rebernik, koji se prošloga prosinca suočio s ponudama nekolicine klubova. Pored »Rijeke« u svoje redove želio ga je dovesti i »Split«. 


  – I slovenski prvoligaš »Zavrč«. Prethodno sam odigrao jednu pripremnu utakmicu za drugu ekipu »Rijeke«. Klubovi su se brzo dogovorili. Zašto sam odabrao »Rijeku«? »Rijeka« ipak igra Europsku ligu, veći je klub od ostalih koji su bili zainteresirani. Uvjeti su dobri, dobro se i kvalitetno radi. 




  Sasvim sigurno nije lako priviknuti se na novi režim rada i zahtjeve koje je pred njega stavio Kek. 


  – Sigurno da je ovo nešto potpuno drugačije u odnosu na ono na što sam do sada nailazio. Ritam treninga je visok, ali brzo ću se naviknuti. Umor je prisutan, ali to je normalno za ovu fazu priprema. Kekove pohvale? To su tek prve utakmice, moram se što brže prilagoditi i pokazati što mogu. 


  Kažu da može igrati na više mjesta u momčadi, uglavnom prema naprijed. Iako je doveden kao igrač koji igra uz desnu aut liniju, otkriva kako mu nije nimalo strano zaigrati i na suprotnoj strani igrališta. 


  – Najviše mi odgovara igrati na krilu, tu se najbolje osjećam. Iako svi govore da igram desno, meni možda najviše odgovara igrati uz lijevu liniju jer onda mogu ulaziti unutra, na udarac na desnu nogu. 


  Dogovoreno je prvotno da će povremeno trenirati s prvom ekipom, a uglavnom svoj rad bazirati u drugoj momčadi. No, barem zasada je situacija obrnuta. Mihael je do daljnjega u statusu prvotimca »Rijeke«. 


  – Iskreno, nisam se nadao da ću na pripreme s prvom momčadi jer je prvotno bilo rečeno da ću se pripremati s drugom ekipom. Iznenadilo me sve to, nisam baš bio spreman na takvo nešto, ali priviknuo sam se. Ne izgledam impresionirano? Recimo da sam brzo prevladao šok, shvatio sam da treba samo raditi i igrati. 


  Igračke uzore potražio je na otoku, u jednom bivšem engleskom reprezentativcu. 


  – David Beckham. On ima te fine lopte, točne pasove… On mi je najveći igrački uzor. Tko me impresionirao u »Rijeci«? Svi dečki su dobri i korektni, pravi igrači, ne mogu nikoga posebno izdvojiti. 


  Žao mu je što u sjevernoj Hrvatskoj nema više niti jednog prvoligaša pa su mnogi talenti poput njega ili Marka Roga (Split) osuđeni na odlazak. 


  – Ima u Varaždinu i Čakovcu puno kvalitetnih igrača. Dobro se radi, dobra je škola posebno ona u Varaždinu, ali ne dočekaju svi priliku pokazati što mogu. Sigurno da će ubrzo još netko iskočiti. Šteta što nema prvoligaša u Varaždinu ili Čakovcu da se ti brojni mladi igrači mogu pokazati i dokazati u svojoj sredini – zaključio je Rebernik, koji će u Rijeci završiti i srednjoškolsko obrazovanje.