Jednostavna formula

Mato Jajalo: Ako je Sheriff pun Brazilaca, onda ćemo mi biti Nijemci!

Orlando Rivetti

Pokazali smo pravi pristup, znamo koliko vrijedimo, nastojat ćemo pokazati da smo gazde na Kantridi. Pripremit ćemo se za veliku utakmicu, a onda jurnuti na krilima navijača – poručuje Mato Jajalo 



RIJEKA » Igrači sredine terena moraju imati glavu i noge, pamet i mišiće. Srce su momčadi. »Pumpaju« krv napadačima i bekovima. Diktiraju ritam. Lopta je najčešće u njihovim nogama, po travnjaku crtaju trenerovu taktiku. Mato Jajalo, 26 godina, s iskustvom Serie A (Siena), Bundeslige (Köln) i BiH prvenstva (Sarajevo), osim što je bio kapetan mlade U-21 reprezentacije Hrvatske, uspješno je zgrabio dirigentsku palicu Kekova riječkog orkestra. Igra u oba pravca, uvijek spreman na duel igru, ali i zapucati sa dvadeset metara… Mato na zelenom travnjaku dodaje začine »Rijekinoj« igri, ali i kući zna s – loncima. Valja supruzi pomoći, četvrto dijete je na putu, kćerkica nakon tri sina od 4,5 i 3 godine, te 13 mjeseci. Puna kuća radosti i veselja. 


  – U formi sam, ha, ha… Nema veće sreće od djece. 


 U Opatiji ste podigli gnijezdo. Od Koprivnice preko Siene, Kölna i Sarajeva do – Rijeke?  – Zanimljiv put. Gdjegod da sam bio, nisam požalio. Bogatiji sam za lijepa iskustva, nogometna i životna.   Italija kao prvi izazov?  – Sjajna uspomena. Serie A je natjecanje po mojoj mjeri. Da »Siena« nije ispala, nikad ne bih otišao. Igrati u Italiji je živjeti u snovima. Pomalo kao sada na Kantridi. 

 Nema opuštanja


Ipak, u Kölnu ste shvatili zbog čega su Nijemci najbolji na svijetu?  – Definitivno. Jedinstven je način rada, pristup poslu u razrađenom nogometnom sustavu. U Njemačkoj sam živio i prije toga, do svoje 11. godine, kada sam se vratio u Koprivnicu. Iz rodnog Jajca otišao sam sa dvije i pol godine… Nema kod Nijemaca opuštanja, Brazilcima su utrpali sedam komada. To je bila prava zabava.   Kao i utakmica »Rijeke« protiv »Slaven Belupa«, iako ste stali nakon trećeg pogotka. Trener Kek i sportski direktor Juričić tvrde da ste prije toga u Splitu odigrali bez greške. Prošle subote vidjeti smo – reprizu!  – Sam sebi sam najveći kritičar. Uvijek se može bolje. Nema opuštanja. Ali ako stručnjaci kažu da je dobro, ne mogu biti nezadovoljan.   Osmica na dresu, zbog čega?  – Nosio sam ga u Sarajevu. Na Kantridi je moj broj, 18, bio zauzet. Meni nešto znači, ali to je druga priča…   Igrate kao »desetka«, majstorski, a 10 je broj pobjeda ove sezone?  – Ne sumnja se u našu kvalitetu, na utakmicama radimo ono što traži trener Kek, maksimalna je disciplina i rezultati su vidljivi. Maksimalno smo motivirani, gladni uspjeha.   »Slaven« je imao šanse koliko crv na udici?  – Dogovorili smo se da suparnika stjeramo u kut i – nokautiramo na brzinu.   Dobro funkcionirate u tandemu s Brezovcem?  – Razumijemo se. Odlična je komunikacija u svakom pogledu. Vidi se to na terenu.  

Stuttgart


Spomenuli ste trenera Keka, kojega ste trenera zapamtili u karijeri?  – Sve. Zahvalan sam svima, za sve što sam naučio. Uglavnom dobra iskustva. Iako ne može svaki trener sve isto voljeti… Svaki je trener ambiciozan na svoj način.   Geometrija ili mašta u igri?  – Jedno s drugim ako ikako može…   Trka ili znanje?  – Znanje, definitivno. Trčati može svatko.   Brezovec – Jajalo kao tandem. Uskače Zlomislić, vratio se Moises, nakon Čanađije stigao je i Cvijanović. Još niste upoznali Močinića i Maleša, kao igrače, a ne ljude. Gužva na sredini terena?  – Maleša i Močinića sam gledao jedino na televiziji. Pred očima mi je Mercedes Arena u Stuttgartu. Bio sam ponosan. I evo me na Kantridi. Želim im da se što prije vrate. Volim konkurenciju, samo se tako može napredovati.   »Rijeka« traži put do skupina Europske lige, želi ponoviti prošlogodišnji uspjeh. U četvrtak (21.15), prva je utakmica play-offa s moldavskim »Sheriffom«?  – O »Sheriffu« znam ono što sam pročitao u novinama. Jučer smo se počeli baviti Moldavcima, nakon što smo zaklopili knjigu »Slaven Belupo«. Jedna po jedna utakmica, da ne bi bilo zbrke u glavi. Zna trener kako dozirati informacije i motivirati momčad. Bit ćemo spremni, znat ćemo vrline i mane našeg suparnika. Svaka je pobjeda dobra, a dva razlike bilo bi malo bogatstvo.  

Pravi pristup


Najvažnije je kako će »Rijeka« odigrati?  – Pokazali smo pravi pristup, znamo koliko vrijedimo i možemo, nastojat ćemo pokazati da smo na Kantridi – gazde. Pripremit ćemo se za značajnu utakmicu, a onda jurnuti na krilima navijača. Kantrida je impresivna. Nevjerojatna energija koja se prenosi na momčad. Zadovoljan sam i sretan, navijačima, klubom i gradom…   »Sheriff« u svojim redovima ima 12 Brazilaca?  – Vjerojatno će igrati – brazilski, naglasak će biti na tehnički nogomet, a mi ćemo nastojati biti – Nijemci.   »Rijeka« ima jednog Brazilca u – Kramariću. Po igri i golovima, devet u prvenstvu?  – Čestitam mu, oduševio me golovima i igrom. Neka tako nastavi.   Preporučili biste ga izborniku Kovaču?  – Preporučio bih svakoga koga znam… Kramarić je sam sebe preporučio. Eh, da sam ja izbornik…   Bili ste kapetan U-21 reprezentacije Hrvatske?  – Izbornik je bio Dražen Ladić. Bila je čast biti kapetan, zahvalan sam Ladiću.   »Dinamo« i »Rijeka« poravnati su na vrhu ljestvice?  – Bit će zanimljivo… Zasad je »Sheriff« glavna preokupacija.