Trener "Rijeke" traži lijek za neučinkovitost

Matjaž Kek: Realizacija nije isključivo pitanje napadača

Ivan Volarić

Snimio Sergej DRECHSLER

Snimio Sergej DRECHSLER

Kada govorimo o problemu realizacije očekuje se veći učinak Jugovića, Sharbinija i nekih drugih igrača. Nije realizacija isključivo pitanje napadača – kaže trener »bijelih«



RIJEKA  Poveći je popis upitnih igrača za sutrašnje gostovanje u Kranjčevićevoj ulici gdje nogometaše »Rijeke« očekuje uzvratni ogled četvrtfinala Kupa Hrvatske. Sigurno neće igrati Bekim Balaj (mišić kuka), Ivan Vargić (vratni mišić) i Filip Bradarić (zadnja loža), a upitni su Mateo Bertoša (leđa), Vedran Jugović (koljeno) i Ivan Tomečak (butni mišić).


  – Situacija je dosta složena, vidjet ćemo što će pokazati konačne pretrage. Bit ćemo pametniji nakon što dobijemo točnije dijagnoze – govori trener Matjaž Kek čije igrače u posljednje vrijeme ne zaobilaze ozljede. Je li to zbog teških terena ili možda pojačanog ritma utakmica u koji su upali igrači nenavikli na takve napore?   

Bradarić i MIšić


 Nismo do sada imali većih problema s ozljedama, a normalno je očekivati reakciju kod onih igrača koji nisu prije dolaska na Kantridu bili u ritmu utakmica, a sada igraju svakih tri, četiri dana. Ne vidim problem u nečem drugom, a da će se javiti psihički i fizički zamor kod igrača koji su malo igrali u posljednje dvije godine to je normalno. Od igrača koji su došli svi su otprilike u tom košu osim Bradarića i Mišića.


  Osječki i splitski veznjak su standardno igrali u svojim dojučerašnjim klubovima, ali ni oni nisu navikli na ono što je postala »Rijekina« svakodnevica posljednjih sezona, a to je igranje tri utakmice tjedno. Europa, Kup, prvenstvo…




  – To je istina i sigurno da to nije dobro, ali imali smo već sličnih problema prošlih sezona s igračima koji su dolazili i upadali u taj naš europski ritam. Bez obzira na to, nema velikih problema s ozljedama, druga je priča kako se ti igrači vraćaju nakon ozljeda. Iako, Hristov se vratio brže nego što se najavljivao. Sigurno da nije idealno vraćati igrače kroz prvenstvene utakmice.


  Kao što je to slučaj s Hristovim koji je pokazao da definitivno nije prva špica za kakvom vapi trener »Rijeke« po odlasku Andreja Kramarića i Ivana Krstanovića, odnosno ozljede Bekima Balaja. Kekova momčad igra dobar nogomet, ali ima problem s realizacijom za što su u pravilu zaduženi napadači. Balaj, koji je postigao tri pogotka u četiri proljetna nastupa se ozlijedio, Hristov definitivno nije prva špica, a Ivančić nije u formi… Kako doskočiti tom problemu?   

Izvući maksimum


 Taj problem će biti prisutan do kraja sezone. Ne možemo ništa napraviti, već istrpiti ono što imamo i izvući maksimum od igrača koji su nam na raspolaganju. Sada Hristova treba vratiti i pripremiti, jer igrači koji se vraćaju nakon ozljede se mogu najlakše ponovo ozlijediti. Međutim, isto tako kada govorimo o problemu realizacije očekuje se veći učinak Jugovića, Sharbinija i nekih drugih igrača. Nije realizacija isključivo pitanje napadača.


  Možda se nešto može učiniti kroz promjenu sustava igre ili pronaći neko unutarnje rješenje, primjerice u drugoj ekipi.


  – Zar ono što smo do sada radili nije bilo dobro? Ne treba sada izmišljati toplu vodu, ovaj problem se mogao naslutiti prošle zime. I nema nam druge nego istrpiti Ivančića i moliti Boga da se Balaj što prije vrati. Nije meni problem mladoga igrača priključiti, to bih volio. Na kraju balade, zar su Mišić, Radošević i Mitrović stari igrači? Međutim, ti mladi igrači moraju biti pripremljeni na ono što ih očekuje u prvoj momčadi – zaključio je Kek.