Uoči početka nove sezone

Matjaž Kek: Očekujem moćnu, agresivnu i trkački spremnu Rijeku

Ivan Volarić

Foto M. Gracin

Foto M. Gracin

Na papiru sve to po imenima izgleda dobro i krasno, ali kada si unutra u problemu, onda malo drugačije gledaš na sve to – kaže Kek



RIJEKA Nogometaši »Rijeke« današnjim poslijepodnevnim treningom na Kantridi nakon slobodne nedjelje, otvaraju serijal treninga podređenih prvoj službenoj utakmici u novoj sezoni protiv »Intera« u Zaprešiću idućega petka. Matjaž Kek povest će treće ljeto zaredom »Rijeku« u novu sezonu. Slovenski stručnjak stigao je na Kantridu u ožujku 2013. godine, a u dva navrata svoje ljetno porinuće na Kvarneru zaključio uplovljavanjem u europsku luku – skupine Europske lige. Doduše, sada je još prerano o tome govoriti. Riječane na putu do EL čeka puno prepreka, ali i domaćih ispita počevši od predstojećeg s »Interom«.


– U uvjetima koji su bili mislim da smo napravili očekivano – komentira Kek netom završene pripreme u Kranjskoj Gori. – S nekim stvarima sam zadovoljan, s nekima nisam, ali prije svega mislim da je odnos igrača bio dobar osim prvoga poluvremena protiv »Sarajeva«. Taj odnos mi se nimalo nije svidio, ali u drugom poluvremenu sve je bilo OK. Nemamo većih problema s ozljedama i to me veseli, iako još uvijek nije sasvim u redu situacija oko povratka Moisesa, Maleša i Kneževića. Trebat će im još neko vrijeme. Novi igrači koji su došli dobro su se uklopili.


Odise Roshi zbog ozljeda je propustio većinu pripremnih utakmica?




– To je problem kojega je donio sobom iz reprezentacije, odnosno ozljeda koju je zaradio tijekom utakmice protiv Francuske. Ozljeda je više-manje sanirana i očekujem da će početi trenirati s ekipom iako je šteta što je izgubio veći dio priprema u Kranjskoj Gori. Međutim, velika je matematička vjerojatnost da će se dogoditi neka ozljeda tijekom priprema, kada su  opterećenja najveća. Opet, tu stvari ne stoje tako loše. Moises je dobio udarac što je na neki način bilo očekivano. Zakasnio je u jedan duel, malo više se pazi, boji kontakta i onda se to dogodi.


Bez opterećenja


Isprobavali ste kroz utakmice nekoliko sastava i sustava, da li se u tom dijelu nešto promijenilo u vašim razmišljanjima u odnosu na prošlu sezonu?


– Nismo izmislili ništa revolucionarno već tražili neka rješenja koja ti mogu dobro doći u utakmicama koje dolaze. Neke stvari još pripremamo, ali najveća dobit je da smo ostali skupa jer nije bilo puno praznog hoda već smo mogli odmah konkretno raditi i adaptacija igrača na rad je bilo puno lakša. Za sada je situacija dobra.


Predugo ste u ovom poslu da ne znate da postoji mogućnost da do kraja prijelaznog roka ostanete bez ponekog bitnog kotačića u momčadi. Koliko vas to remeti?


– Tko god je u nogometu mora se suočiti s time. Kod nas se o tome previše priča, a u nogometu se neke stvari mogu dogoditi preko noći, a neke ne. Nije OK to stalno potencirati, ne prihvaćam činjenicu da u jednom trenutku netko misli da može otići preko noći, a možda bi mogao i ostati. To su stvari koje remete, a ja sigurno nisam za to. Probat ćemo na drugi način riješiti sve to skupa da ne živimo previše u neizvjesnoti jer nama to ne treba. To samo nosi nervozu, igračima, suigračima, klubu…, a i navijači su, na kraju krajeva, ti kojima moramo dati čistu informaciju. Prihvatio sam sve to kao dio nogometa, ali isto tako želim stabilnost unutar momčadi i koncentraciju na rad. U tom dijelu apsolutno nisam bio zadovoljan reakcijom ekipe u prvom poluvremenu utakmice protiv »Sarajeva«. To nije bila ta »Rijeka« i razina o kojoj smo pričali i zbog čega smo se znojili. Rekao sam to igračima na poluvremenu i oni to dobro znaju. Unatoč umoru, vrućini i svemu tome skupa morali smo naš posao bolje odraditi.


Na poziciji desnog beka isprobavali ste veznjaka Vedrana Jugovića, je li to realna varijanta ili samo pričuvna, ako se uskoro ne angažira drugi desni bek?


– Neću govoriti o pojedinim igračima i varijantama, to je stvar ekipe. Rekao sam neke stvari smo isprobali, neke stvari ti mogu dobro doći ako ostaneš s igračem manje, ako ti se netko ozljedi… Dobro je imati širinu informacija. Neću dopustiti da padnemo u kovitlac presinga da svake sekunde netko može otići. Ne bih želio da se nervoza prenese u svlačionicu, igrači znaju o čemu moraju razmišljati, a to su partije u dresu »Rijeke«. Na njima je da ispunjavaju svoje obaveze, da budu maksimalno koncentrirani na svoj posao, a u dva, tri navrata to nisam vidio i onda sam morao reagirati.


Nema nervoze


U prijevodu, očekujete da se pitanje desnog beka riješi dovođenjem igrača tog profila?


– Ništa ne očekujem, zadovoljan sam s kadrom kojega imam. On je dobar, trenirao je 14 dana zajedno s momčadi. Reprezentativci su došli kasnije zbog čega su ove pripreme bile specifične. Trebali smo sve to izbalansirati. Igrački kadar je za mene dobar, a kada se dogodi nešto novo onda ću to komentirati. Jasno je da neke stvari želim unaprijed pripremiti, možda se čine nelogične na prvi pogled, ali mi smo ipak unutra pa možda imamo najbolje informacije oko toga što se događa. Meni nije imperativ svaki dan čekati nešto novo ili da se nešto dogodi na mercatu. Ne mogu i neću tako živjeti i funkcionirati.


Jesu li ove pripreme donijele neku novu igračku vrijednost u vašoj momčadi?


– Uvijek u tako kratkim pripremama nakon kratke pauze neki igrači uđu prije, a neki kasnije u formu. S nama je bilo i nekoliko mladih igrača, velika se buka dignula oko događanja u našoj omladinskoj školi, a ipak ima tu nekog materijala koji će biti u »Rijeci II«. Neke smo priključili pa im dali odmor nakon naporne sezone. Pratit ćemo sve to skupa. Mladi igrači, na papiru je to lijepa priča, ali iza toga mora nešto stajati. Apsolutno sam za ako je to provjerena vrijednost. Neki igrači su u solidnoj formi, neki kaskaju, uspjeli smo reprezentativce dignuti u relativno kratko vrijeme na određenu razinu. Zato su neki od njih i igrali 90 minuta protiv »Sarajeva«. Nedostaje nam još malo ritma tijekom svih 90 minuta, ali to je normalno u ovoj fazi priprema.


Specifične pripreme


Prvenstveno je pred vratima, u petak vas čeka gostovanje u Zaprešiću, koji su ciljevi i želje u novoj sezoni?


– Želja je svaku utakmicu dobiti. Idemo ekipi koja se vratila u Prvu HNL i normalno je razmišljati i pripremiti se na svakog idućeg protivnika, poštovat ga i respektirati, ali moramo misliti prije svega o sebi i tome kako doći do pozitivnog rezultata. To je cijela filozofija koju bi želio da se prenese na igrače bez obzira na to da li igramo protiv »Intera« ili nekog suparnika u Europi. Ponekad ti to donese rezultat, a ponekad ne. Nogomet se sastoji od poraza i pobjeda, a ako je angažman pravi onda lakše preživiš period kada rezultat nije dobar. Ako nije onda to logično donosi sobom određenu odgovornost. Radimo na unaprijeđenju igre, a normalno je nakon ovako kratkih priprema da neki igrači uđu ranije u formu, a neki kasnije. Na papiru sve to po imenima izgleda dobro i krasno, ali kada si unutra u problemu, kada svaki dan s njim živiš onda malo drugačije gledaš na sve to. Ipak, očekujem moćnu, agresivnu i trkački spremnu »Rijeku«, koja će ići u svakoj utakmici na pobjedu. A putevi do pobjede su uvijek različiti.


Potencijalni suparnici u drugom pretkolu EL, »Aberdeen« i »Shkendija«, su remizirali u prvom ogledu u Skoplju?


– O tome ćemo pričati iza »Intera«. Sve drugo bi bilo nekorektno i do »Intera« i do naših želja da pozitivno startamo u prvenstvo.


Slijedi vam povratak u vruću riječku svakodnevnicu?


– To je naš život. Probat ćemo funkcionirati u uvjetima koje imamo, a koji će se sigurno dodatno poboljšati s Rujevicom. Imamo Gorski kotar pa ćemo kombinirati, gledat ćemo i odlučivati iz dana u dan što bi bilo najbolje. Očekuje nas u Zaprešiću utakmica u petak u 20 sati i morat ćemo se adaptirati na uvjete. Ali, kako njima tako i nama. Znamo kakve su temperature u ovo doba godine. Ako uđemo kako treba moglo bi to biti dobro. Međutim, možeš napraviti najidealnije pripreme, sve izgleda divno i krasno, a u prvenstvu to bude drugačije. Ovo sigurno nisu bile pod navodnicima najbolje pripreme do sada, bile su normalne i u normalnim okvirima i treba reći u dobrim uvjetima za rad – rekao je Kek.