Trener »Rijeke« ne očajava nakon dva uzastopna poraza

Matjaž Kek: Nisam zabrinut jer dobro igramo

Ivan Volarić

Imamo 21 bod poslije četvrtine prvenstva i ako nastavimo ovakvim ritmom, bit će to OK. Nedostaje nam malo više koncentracije u igri jedan na jedan, malo veća kompaktnost i koncentracija u završnici. Ono što me veseli protiv Dinama jest reakcija publike i sjaj u očima Sharbinija kada je ušao u igru – rekao je Kek



RIJEKA Nogometaši »Rijeke« doživjeli su još jedan poraz nakon kojega imaju za čime žaliti. »Bijeli« su većim dijelom utakmice bili bolja momčad od »Dinama«, no na kraju su doživjeli prvi domaći poraz nakon 16 mjeseci. Naravno, izazvalo je to razočaranje kod navijača i kod ostalih na Kantridi, ali dojam je ne u onoj mjeri kao što bi se to u sličnim situacijama možda moglo očekivati. Vjerojatno i zbog činjenice da je momčad »Rijeke« odigrala još jednu dobru utakmicu protiv kvalitetnijeg suparnika, ali jednostavno nije bilo dovoljno znanja (ili kvalitete) da bi se naplatio silan trud i dobra igra. Trener Matjaž Kek trezveno je dan kasnije secirao poraz od »Dinama«.


– Ušli smo u jednu situaciju gdje ne zabijamo ono što bismo morali zabijati, a s druge strane dobijamo golove iz čiste igre jedan na jedan – govorio je Kek. – To dolazi do izražaja posebno protiv protivnika kao što su »Standard« ili »Dinamo«. Mi smo sada podigli letvicu, a igramo na takvoj razini gdje se ti detalji osjete i obijaju o glavu.


Nedostaje kompaktnosti


Možemo li govoriti o problemu pojedinačne kvalitete? Soudani je iskoristio dvije od tri prilike »Dinama«, vaši igrači tek jednu od pet, šest dobrih situacija?– Prije dva mjeseca u Superkupu je bilo obrnuto. Sve što smo mi pukli, ušlo je u gol. U nogometu jednostavno dođe takav period. Međutim, stoje i neke činjenice koje su se pomalo već zaboravile. Krstanović nije skoro mjesec dana trenirao, Kramarić jedno vrijeme nije trenirao pa je bio u reprezentaciji. Iako, ja sam sretan kako je Krama kvalitetno ušao u nastavku. Lešković isto neko vrijeme nije trenirao i teško je očekivati da mladi igrači, kao što su on i Mitrović, igraju u kontinuitetu na najvišoj razini. A mi smo stvarno primili malo golova. Svi ti detalji se ne vide odmah, ali na dugi rok dolaze do izražaja. Rekao sam, strši kako smo dobili golove u situacijama gdje smo ostali jedan na jedan, ali mene brine kako dolazi do tih situacija. Očito je da nam malo nedostaje kompaktnosti. No, i to je logična posljedica činjenice da se promijenilo dosta igrača u posljednje vrijeme i da je ovo praktički jedna nova ekipa. Kada govorite o kompaktnosti, onda je sigurno veliki hendikep odlazak Josipa Brezovca, odnosno izostanak vašeg najboljeg igrača u posljednje vrijeme – Mate Jajala?– Cvijanović i Moises su dosta dobro odigrali protiv »Dinama«. Ali, treba uzeti u obzir da je Cvijanović novi igrač u momčadi, više igra nego što trenira s momčadi te da je Moises u posljednje vrijeme više vremena proveo na terapijama nego na terenu. Normalno da se to mora odraziti. Trebat će nam vremena da sve to složimo. Već sam upozoravao na to da smo imali apsolutno preveliki promet u svlačionici u posljednje vrijeme. Ne ulazim sada u to je li to bilo iz objektivnih ili nekih drugih razloga. Treba sada sve to složiti, a onda dolazimo do uvjeta za trening. Ne kukam, već to govorim kao činjenicu. Nemamo puno vremena za trening, a onda kada ga imamo, taj trening mora biti točno ciljan za ono što nam treba. Međutim, dogodi se slabo vrijeme pa ne možeš na travnjak… Nije to baš tako jednostavno. Došli su Cvijanović, Ivančić, Zec…, pa će preko noći ući u momčad. Pa nisam ja David Coperfield. S druge strane veseli me motiv i želja, dobro trčimo. Poremetila nas je ozljeda Samardžića jer je bila pripremljena drugačija zamjena, nešto u vezi što bi dignulo ritam naše igre. Normalno da sam kao trener nezadovoljan konačnim rezultatom, ali mi nitko ne može uzeti ono što vidim. A vidim da ipak idemo naprijed. Činjenica da smo u negativnoj fazi, ali moramo biti objektivni u ocjenjivanju sebe i ne tražiti alibije tamo gdje ih nema.

Mobing sudaca


Nije alibi za poraz od »Dinama«, ali činjenica je da je u posljednjim utakmicama bilo previše dvojbenih sudačkih odluka koje nisu išle u prilog vašoj momčadi?– Nisam iznenađen zbog toga. Volio bih imati suđenje kakvo je »Dinamo« imao na Kantridi iako suci nemaju veze s konačnim rezultatom derbija. Smeta me što suci reagiraju na svaku moju primjedbu, iako nikoga ne vrijeđam, a valjda smijem nešto reći. Utvrđeno je da vršim mobing na suce, trebao bi netko najprije pročitati što znači mobing. Morat ću se smiriti jer ne bih volio da ekipa trpi zbog mene. Želite reći da su vas suci »uzeli na zub«?– Ne znam, ali valjda su dobili neke naputke nakon što su kamere pokazale neke stvari. Ne želim razmišljati da u svemu tome ima namjere. Ipak su to najbolji hrvatski suci. Međutim, mislim da imam pravo nešto reći, kao što sam svojevremeno rekao da sam pogriješio i da je sudac ispravno postupio kada je dosudio penal nakon duela Vargića i Bilića. Onda valjda mogu sada reći da je bio penal u Osijeku nad Jajalom. Pa što me zbog toga treba objesiti? I gospoda suci moraju ponekad nešto istrpiti, to je čista ljudska komunikacija. Meni se priljepila etiketa čovjeka koji vrši mobing nad sucima. Meni to smeta, ne samo kao treneru, već kao čovjeku. Samardžić se ozlijedio, po svemu sudeći neće ga biti nekoliko tjedana na terenu?– Katastrofa! Na prvi pogled se vidi da je riječ o jednoj težoj rupturi mišića. Razgovarao sam s izbornikom Slovenije, Miral je dobio poziv za iduću akciju, ali za to sigurno otpada. Moramo naći načina da ga što prije vratimo. Opet, sve to je normalno, dakle da se kada igraš u ovakvom ritmu dogodi poneka ovakva ozljeda. Taj problem vraćanja igrača koji su duže vrijeme odsutni nije tako jednostavan. Tome treba pribrojiti i adaptaciju novih igrača. Na papiru sve to izgleda idealno, imaš 25 igrača, ali sve to treba posložiti. Trebat će nam vremena, ali nisam zabrinut jer igramo dobro. Na kraju krajeva imamo 21 bod poslije četvrtine prvenstva i ako nastavimo ovakvih ritmom, bit će to OK. Nedostaje nam malo više koncentracije u igri jedan na jedan, malo veća kompaktnost i koncentracija u završnici. Ono što me veseli protiv »Dinama« jest reakcija publike i sjaj u očima Sharbinija kada je ušao u igru.

Dinamove prednosti


Vjerujete li da je sazrelo vrijeme za Anasov pravi povratak nogometu ili je ovo još jedan njegov bljesak?– Razgovaramo, imamo dobar odnos. Strahovito ga poštujem jer znam njegove kvalitete. S druge strane neću mu dopustiti njegove ludosti. Kada to bude treningom zaslužio, onda će igrati, kada ne bude, onda neće igrati. E sada koliko dugo nekoga trpiti? Vjerujte da trener koji je s njima svaki dan to najbolje zna. Anas ima svojih dobrih i loših strana, ali je dobri duh svlačionice. Puno ga se povezuje s nekim stvarima, prilijepilo mu se dosta etiketa s čime se teško nosi, ali bit će OK ako nastavi ovako kako je ušao protiv »Dinama«. Problem je u tome što bi ovo bilo dovoljno prije četiri ili pet godina kada je harao po ligi, sada je sve otišlo prema gore, drugačiji je nogomet i mora se tome prilagoditi. Je li »Dinamo« još uvijek prejak za jaku, ali ipak »Rijeku« koja još nije složena da može pucati na one najviše ciljeve?– U ovom trenutku »Dinamo« je u boljoj formi. Oni su sad u onoj fazi u kojoj smo mi bili do silnih promjena u svlačionici. Dakle, mi smo sada u onoj fazi u kojoj su oni bili u Superkupu. Zanimljivo je da smo mi imali veće šanse nego u onim utakmicama u kojima smo ih pobijedili. Oni su se uigrali, imali su se vremena posložiti, kao što će nama trebati neko vrijeme da posložimo Vešovića, Zeca, Cvijanovića, Ivančića… »Dinamo« je u prednosti u uvjetima u kojima radi, može si priuštiti igrače za iznose koje mi možemo sanjati. S druge strane nitko ne može reći da »Rijeka« nije kvalitetna i da nije prijetnja. Opet, opterećivati se »Dinamom« samo je gubljenje energije – zaključio je trener »Rijeke«.