Moises izgubljen za Mađarsku

Matjaž Kek: Nešto ćemo izmisliti, ali upozoravao sam na probleme u vezi

Ivan Volarić

Dogodio se ono na što sam upozoravao. Što mi vrijedi da na papiru imam 25 igrača kada je jedan došao prekjučer, drugi prije 14 dana... To su stvari koje su malo upitne ako želimo funkcionirati na ovoj razini na koju smo stigli. I nije isto hoće li netko doći na vrijeme na pripreme – kaže Kek 



RIJEKA »Bijeli« su se ove godine negdje debelo zamjerili sreći. Kako drugačije objasniti činjenicu da im je u razmaku od nekoliko mjeseci iz stroja ispala kompletna vezna linija satkana od nekoliko igrača reprezentativnog kalibra.


Prvo je proljetos stradao Mate Maleš, potom na pripremama reprezentacije za SP u Brazilu Ivan Močinić, da bi na prošlonedjeljnom gostovanju u Kranjčevićevoj zbog problema s koljenom s terena, 20 minuta nakon što ga je uveo trener Matjaž Kek, morao otići Brazilac Moises.


Vjerojatno je riječ o veznjacima koji bi činili udarnu trojku u Kekovim planovima da su zdravi i spremni. Močinića i Maleša neće biti još mjesec, dva na terenu, Moises sigurno preskače nekoliko idućih ogleda- Prema nekim prognozama neće ga također biti na terenu do kraja kolovoza.


Sve te ozljede lakše bi pale da je Damir Zlomislić pravi, no i on se u ogledu sa »Stuttgartom« ozlijedio. Operacija stopala, pa operacije nosne kosti krajem prošle sezone, ostavili su traga. »Zloma« se nikako ne uspijeva vratiti u prošloljetnu formu, što se moglo vidjeti i u Kranjčevićevoj.  

Usamljeni Brezovec




Tu je i Domagoj Pušić koji je također posljednjih mjeseci više u ambulanti nego na travnjaku, a da stvari uoči gostovanja kod »Ferencvaroša« idućega četvrtka izgledaju gore, pobrinuo se i tek pristigli Dario Čanađija kojega neće biti jer nije još registriran za euro-nastupe.


 Osim toga, trebat će mu netko vrijeme da uđe u »Rijekin« sustav. Podvuče li se crta, dolazi se do činjenice da je Josip Brezovec jedini veznjak defenzivnijeg profila na kojega se trener Matjaž Kek može u potpunosti osloniti za budimpeštanski ogled. 


  – Dogodio se ono na što sam dugo vremena upozoravao – govorio je jučer trener »bijelih« Matjaž Kek. – Što mi vrijedi da imam na papiru 25 igrača, kada je jedan došao prekjučer, drugi prije 14 dana… To su stvari koje su malo upitne ako želimo funkcionirati na ovoj razini na koju smo stigli. Normalno da ćemo napraviti sve da izvučemo ovu situaciju, ali kada nešto stalno ponavljaš… 


  Riječani su preskupo platili pobjedu u Kranjčevićevoj. To su utakmice koje se trebaju dobiti uz što manje žrtava, a Moisesova ozljeda u ovom trenutku predstavlja nenadoknadiv gubitak. Brazilac je najbolji igrač »Rijeke« na otvaranju sezone. Kek je podsjetio na neke stvari… 



Na Kantridi su dovođenjem Daria Čanađije zatvorili prijelazni rok, no to je bilo prije nego što je otišlo koljeno Brazilca Moisesa. Znači li njegova ozljeda da »bijeli« ponovo kreću u lov za još jednim veznim igrače ili…   – Pa nećemo valjda dovoditi igrača čim se netko ozljedi… – uzvratio je sportski direktor »bijelih« Srećko Juričić, koji je na prvu u pravu, no s druge strane činjenica je da Moisesa, baš kao i Močinića i Maleša, neće biti još dugo vremena na terenu, a u to vrijeme »Rijeka« će igrati nekoliko supervažnih dvoboja. Teško je očekivati da će sve to moći izvući raspoloživi kadar.   – Nismo još razgovorali o tom problemu, o eventualnom dovođenju još jednog veznjaka. Uostalom, tek treba vidjeti koliko je Moisesova ozljeda teška i koliko vremena će trebati da se vrati na teren – rekao je Juričić. 


 Vidljive posljedice


– Nije isto hoće li netko doći na vrijeme na pripreme ili 14 dana kasnije. Posljedice su kasnije vidljive. I onda kada na to upozoravaš, ispadaš lud, neki misle da lupetaš bez veze. Ozljeda se dogodi, frustrira što se nama dogodilo da nam je reprezentacija odnijela dva igrača, da se dogodila bolest Daria na koju ne možeš utjecati… Zadovoljan sam da se Lešković vratio, iako nije bio na svojoj pravoj razini, utakmica protiv »Zagreba« bila je za njega dobar test. 


  Što se uopće može sada učiniti? Kako »sklepati« vezu za sudar u Mađarskoj? Je li rješenje Jugović na mjestu povučenog veznjaka što je Kek, »zlu ne trebalo«, uigravao u jednom dijelu priprema? 


  – Imam u glavi neke ideje. Problem je što imamo samo jedan pravi trening do utakmice s »Ferencvarošom«. Treba puno raditi na agresiji jer sigurno nas u Budimpešti čeka suparnik koji će htjeti neke stvari odraditi na silu i morat ćemo na to odgovoriti. Vidjet ćemo, možda ćemo okrenuti neke stvari u veznom redu i zaigrati s jednim zadnjim veznim. 


  Nije samo Moisesova ozljeda izazvala u Keka pozamašno nezadovoljstvo nakon startne prvenstvene pobjede »bijelih«. 


  – Ne sviđa mi se pristup kod nekih igrača, jer riječ je o igračima koji su bili odmorni. Ekipa je dobro reagirala kada smo bili kažnjeni, kada smo bili upozoreni da bi moglo biti opasno. Na kraju smo zasluženo pobijedili i bili »Rijeka« kakvu bih ja htio. 



Druga ekipa »Rijeke«, pred kojom je nastup u Trećoj HNL Zapad, jučer je napustila Kantridu i zaputila se na pripreme u Fužine, odnosno Vrata. U planu je odigravanje tri utakmice, prva je danas (19 sati) u Novigradu protiv mlade ekipe »Manchester Cityja«, koja se pod vodstom Patricka Vieire priprema u Istri. U srijedu će se odabranici Renata Pilipovića susresti s drugom ekipom »Dinama« u Vratima, a u petak će na istom igralištu ugostiti juniore »Lokomotive«. Do sada je druga momčad »Rijeke« odigrala dvije prijateljske utakmice. Izgubili su od pričuva prve momčadi 2:1, te dobili četvrtoligaša »Grobničana« 3:2. 



 


Individualna iživljavanja


Potvrdilo se ono što trener »bijelih« nerijetko govori: »Rijeka« u ovom trenutku nema onako široku klupu kao što je imala prošloga ljeta. 


  – Problem je što se nešto vidi, a neki ljudi govore sasvim suprotno. Dođe mi ponekad da pomislim da mi netko ne vjeruje, a ja ipak radim s igračima svaki dan i znam u čemu je stvar. I nije problem ako je netko u lošijoj formi, to je normalno. Međutim, da netko uđe onako prepotentno u utakmicu kao da mu ne trebaju takve utakmice ili da je ljut zato što mora igrati… E, to ćemo morati korigirati. »Rijeka« neće biti poligon za individualna iživljavanja pojedinaca. Zadovoljan sam kako je Kramarić reagirao u Kranjčevićevoj. Obi je u prvom poluvremenu bio impresioniran, a to mi se ne sviđa jer to traje već dugo. Poslije je opet pokazao da ima kvalitetu i znanje da bi mogao biti spreman za nešto više, međutim ta socijalizacija traje malo predugo. Opet, promjenili smo sedam igrača, sigurno da bi bilo lakše da smo promjenili jednoga ili dva. Međutim, to nema veze s onim što teško mogu trpjeti, a to je da neki nemaju odnos prema dresu. 


  U svakom slučaju, ova zg-epizoda dobra je opomena uoči Budimpešte. 


  – To je utakmica koja počinje s 0:0. Očekujem njihovu agresiju, silu, to su pokazali već ovdje. Zato moraš biti samouvjeren, miran, hrabar i ulaziti u duele. To je Europa gdje se ne oprašta ono što bi se moglo oprostiti u HNL-u. Zato me brine to što smo u nedjelju pokazali u Kranjčevićevoj, mislio sam da su igrači koji su s nama posljednjih četiri, pet tjedana, shvatili neke stvari, no očito je da će to ići malo teže – zaključio je Kek.