Europsko odrastanje Riječana

Matjaž Kek: Ne želimo više biti samo sudionici u Europskoj ligi

Ivan Volarić

Naravno da smo bili razočarani nakon prve dvije utakmice jer smo mogli napraviti bolje rezultate, ali u Europi ne smiješ napraviti pogreške, jer se to odmah kažnjava. Moramo u svaku utakmicu ući sa željom da se dobije, a ne da se izgleda dobro. I to je taj razvoj ekipe o čemu nerijetko pričamo – kaže Kek



RIJEKA » Matjaž Kek s neskrivenim zadovoljstvom dočekao je kraj susjedskog derbija i pobjedu koja definitivno nije doživljena kao »običan dan u uredu«. Način na koji je momčad »Rijeke« reagirala nakon što se nesretno našla u rezultatskom zaostatku jasan je pokazatelj mentalne i fizičke čvrstoće momčadi koja od početka sezone naočigled raste u svim segmentima. 


– Ovo mi je jedna od dražih pobjeda na klupi »Rijeke« iz više razloga – započeo je Kek. – Ovo je pobjeda koja znači novi zalet jer pred nama je teška serija i jedan pozitivan rezultat može nam samo dodatno dignuti samopouzdanje. Način na koji smo došli do pobjede je ustrajnost i ritam kojega dižemo u HNL-u i uslijed kojega puno ekipa pada. Na kraju krajeva igrali smo protiv vrlo kvalitetne ekipe, koja ima rezultat i koja zna igrati na rezultat… 



Ogled protiv »Feyenoorda« povjeren je 36-godišnjem Norvežaninu Tomu Haraldu Hagenu. Učitelj iz Gruea bavi se sudačkim zvanjem već dva desetljeća, a u posljednjih pet godina aktivan je na međunarodnom planu. Pomagat će mu sunarodnjaci Dag-Roger Nebben, Jan Erik Engan, Dag Vidar Hafsas, Ola Hobber Nilsen i četvrti sudac Leif Erik Opland. Kontrolor suđenja je Talijan Stefano Farina.





…i koja je uvijek posebno motivirana protiv »Rijeke«?


– Uvijek su ti regionalni derbiji nešto više. Rekao sam prije utakmice da mi se čini da su se pritajili, a da zapravo čekaju kao zapete puške. Bio sam u pravu. Sakupili su dobra igračka imena u Puli, Pamić je kvalitetan trener i ovo je sigurno ekipa koja će uzeti dosta bodova u HNL-u. Zbog toga mi je ta pobjeda posebno draga, a posebno jer je došla nakon reprezentativne stanke, pauze koja nam sada donosi nešto drugačiju situaciju. Sada imamo puno reprezentativaca pa se znalo dogoditi da odradimo trening sa 12-13 igrača.    

Fizička sprema


Možemo li ustrajnost o kojoj pričate pripisati dobroj fizičkoj pripremi i usađenim radnim navikama ili je jednostavno ova momčad mentalno toliko zrela da je u stanju sama sebe dozirati i slomiti suparnika onda kada je to potrebno?   – Što se fizike tiče to je u redu. Dokazali smo u više navrata da kada su glave čiste da možemo i tri dana poslije velikog europskog ogleda istrčati utakmicu kao što je to bio slučaj u Dugopolju. Puljane smo mljeli na način da smo ih jednostavno pristili na pogrešku. Znao sam uoči utakmice s »Istrom 1961« da će trebati neko vrijeme da se uhodamo budući da smo ušli u utakmicu praktički bez zajedničkog treninga. Mene veseli način na koji igramo. Kada je ta lopta brza onda je to teško pratiti. Fizika ne bi smjela biti problem, odigrali smo puno utakmica u Europi. Još uvijek na ovim prostorima fantaziramo oko toga, naravno da bez fizičke pripreme, koja je osnova svega, ne možeš ništa. O tome više ne razmišljam, imamo kondicijskog trenera Uga Maranzu koji za mene radi sjajan posao. Što se ostaloga tiče, naša igra je brža, ali ne možeš treningom natjerati igrači da trče brže. No, kvalitetnija nam je tehnika, a prije svega igrači brže misle.  Počela se polako uhodavati nova osovina u veznom redu: Jajalo – Cvijanović?   – Ne smijemo zaboraviti ni na Sharbinija i Jugovića. Fali nam još malo agresije, koja više oduzeta lopta na sredini. Cvijanović i Jajalo su dva fina igrača koja znaju razigrati ekipu, a s Matinim golom su pokazali i da mogu više doći u završnicu. Ta četvorka sve bolje funkcionira i s igračima na bokovima. Protiv »Istre 1961« je baš dobra bila transformacija u našoj igri, posebno od 50 minute na dalje. Baš po mom guštu smo odigrali u tom periodu. Izgledali smo – moćno. Lopta je bila precizna i okomita.    

Centimetri


Naslućuje se problem Krstanovićeve forme. Ne ide ga gol, a u posljednjim utakmicama pao je i u fizičkom smislu?   – Prvo, ako gledate našu ekipu onda dobro znamo da nam nedostaje koji centimetar visine kako u defanzivi tako i ofenzivi. Drugo, Zec još nije na toj razini fizičke spreme da bi mogao istrčati utakmicu u subotu pa u srijedu. Treće, treba uzeti u obzir činjenicu da je Moises zbog ozljede ispao, a ja volim imati gore jednog sidraša da bi Kramarić mogao raditi ono što sada radi fenomenalno. Krstanović i sam mora znati da mora raditi kako bi se vratio u formu. Njegov učinak je vrlo važan. Treba uzeti u obzir i da se puno toga izvan terena događalo s Krstanovićem u posljednje vrijeme što možda nije djelovalo najpozitivnije na njega. Popričat ćemo i izvući iz njega da na dobitku budu on i »Rijeka«. U momčadi postoje stvari koje možemo kompenzirati, na žalost u njegovu slučaju ne možemo računati na Zeca koji nije registriran za europske utakmice. Tu ćemo tražiti neka druga rješenja ako se oporavi Moises. 


UEFA je na svojim stranicama objavila niz zanimljivih podataka uoči ogleda »Rijeke« i »Feyenoorda«:    » Rijeka je protiv Seville produžila niz bez domaćeg poraza u Europi na deset utakmica (šest pobjeda, četiri remija). Feyenoord s druge strane nije dobio na devet uzastopnih gostovanja, posljednji put protiv Kalmara 2008. godine.    » Hrvatski klubovi dobili su samo šest od 20 utakmica s nizozemskima. Nizozemski klubovi dobili su pet od zadnjih šest utakmica s »Dinamom«.    » Rijeka je jedan od četiri kluba koji se plasirao u skupine EL, a da su u natjecanje krenuli u drugom pretkolu    » Rijeka i Slovan iz Bratislave u slučaju da ne slave u četvrtak dostići će rekorde Steaue i CSKA Sofije koji su odigrali devet utakmice u skupinama EL prije nego što su ostvarili prvu pobjedu.


Postoje li nada da se Moises oporavi za ogled s »Feyenoordom«?   – Objektivno ne. Ali, u nogometu je tri, četiri dana puno. Razmišljat ću o varijanti s Moisesom i o varijanti s dva napadača gdje bih volio što više naših igrača približiti Kramariću jer smo onda puno opasniji.  »Feyenoord« se nakon nešto slabijeg ulaska u sezonu zahuktao i nanizao četiri uzastopne pobjede uz gol razliku 12:2?   – Prošle sezone se govorilo da igramo protiv B momčadi »Lyona«, »Betisa« i »Vitorije«, a sada su to posrnuli velikani koji nisu u formi, pa ne igraju dobro… Kada su izvučene skupine Europske lige rekao sam da »Sevilla«, »Feyenoord« i »Standard« dolaze iz zemalja u kojima je nogomet na puno višoj razini nego u Hrvatskoj, da su to ekipe koje imaju sjajne pobjedince i klubovi koji imaju budžete o kojima mi možemo samo sanjati. To su sigurno ekipe koje žele proći skupinu, ali i »Rijeka« ima želju proći skupinu, a ne samo biti sudionik. Naravno da smo bili razočarani nakon prve dvije utakmice jer smo mogli napraviti bolje rezultate, ali u Europi ne smiješ napraviti pogreške, jer se to odmah kažnjava. Moramo još raditi na tome da u tim detaljima budemo bolji. Protiv »Istre 1961« smo na početku nastavka napravili grešku i ostali nekažnjeni. U Europi bi bilo 0:2 i kraj utakmice.    

Hrabrost


Koliko ste uspjeli »skenirati« »Feyenoord« u posljednjim susretima?   – Nisam još razmišljao o »Feyenoordu«. U prvom planu nam je bila »Istra 1961« i želja da novom pobjedom naše suparnike u HNL-u držimo nervoznima. Počet ćemo pripremati utakmicu s »Feyenoordom«, ali meni je u prvom planu da mi budemo što bolji. Imamo dosta informacija o »Feyenoordu«, međutim vrlo važno je da ti ta priprema na suparnika ne oduzme previše vremena pa da zaboraviš na svoje probleme i dobre stvari koje možeš potencirati i dalje razvijati. U Europu moraš ući s puno samosvijesti, hrabrosti, odgovornosti jer jedino tako možeš doći do pozitivnog rezultata.  Rekli ste da je »Rijekina« želja pokušati proći skupinu što nameće jasan zaključak da se u iduće tri utakmice mora uzeti između šest i devet bodova?   – Na kraju ćemo podvući crtu, poslije utakmice sa »Sevillom«. Skupina je sigurno teža nego prošlosezonska, ali moramo misliti o sebi i u svaku utakmicu ući sa željom da se dobije, a ne da se izgleda dobro. I to je taj razvoj ekipe, razvoj kluba o čemu nerijetko pričamo. Pogledajte koliko se europskih utakmica sakupilo u zadnje vrijeme. Ajmo iz njih izvući ono što će nas učiniti još boljima i ravnopravnijima na terenu, a napreduje se i oko terena. I nama je lijepo gledati sve one strojeve na Rujevici jer znamo da polako dolazimo do toga da ćemo po uvjetima doći do objetivne mogućnosti da pariramo europskim klubovima.