Reprezentaciju premjestiti

MAKSIMIRSKO RUGLO Kad će konačno netko najružnijem stadionu na svijetu dati ”crveni karton”

Edi Prodan

Foto D. Kovačević

Foto D. Kovačević



Od nacionalnog ponosa do – sprdačine s nacionalnom ponosom. Upravo bi se takav zaključak mogao donijeti nakon kvalifikacijske nogometne utakmice između Hrvatske i Kosova, nakon izvrgavanja ruglu uvjeta u kojima domaćinske utakmice igra jedna od najboljih nogometnih reprezentacija svijeta. Maksimirski bazen pokazao je još jednom da nema uvjete kako bi se nalazio na UEFA-inoj listi ispravnih sportskih objekata za odigravanje najznačajnijih reprezentativnih utakmica. Ruglo izvana, prema rezultatima na portalima i službeno jedan od najružnijih stadiona svijeta, pokazao je da nije u stanju podnijeti jače »ispade« kiše. Ono što nas posebno smeta je činjenica da u Hrvatskoj itekako postoje podobni stadioni koji i u najtežim uvjetima omogućavaju sasvim normalne uvjete, stadioni čiji se travnjaci ne pretvaraju u bazene za svake jače kiše.


Jedan od njih je primjerice Rujevica. Stadion najviše kvalitete u svim elementima, od ovog ljeta i po broju sjedećih mjesta. Da se igralo na Rujevici, lopta bi za ovakve kiše klizila bez ikakvih problema, hrvatski i kosovski reprezentativci bi pokazali svo svoje umijeće, rezultat bi bio odraz kvalitete na terenu. Rujevica je niz puta pokazala, sjećamo se primjerice prošlosezonskog ogleda Rijeke i Hajduka kojeg je pratio pravi potop, kako može i kad je – najmokrije. No, HNS je najpametniji na svijetu pa s inzistiranjem igranja na jednom od najružnijih stadiona svijeta, na objektu koji djeluje djeluje kao da se u njegovoj neposrednoj blizini dogodila nuklearna katastrofa, narugao s čitavim kvalifikacijskim ciklusom, ako baš želite i sa samom regularnošću natjecanja. Koje će se dakako najlošije odraziti na hrvatsku nacionalnu vrstu. Bude li se igralo odmah u nedjelju, s travnjaka će trčati na »Franju Tuđmana«, a možda ključnu utakmicu kvalifikacija, posebno u svijetlu pobjede Finske nad Islandom, Hrvatska će odigrati značajnije umorna od suparnika. To uistinu može samo – HNS!


A mora li baš tako? Prisjetimo li se utakmice koju je Hrvatska svojedobno odigrala u Skopju, u teškoj kaljuži u kakvu bi se pretvorio i Maksimir da se kojim čudom nastavila utakmica, neminovno ćemo se morati prisjetiti i 8. kolovoza ove godine kad se na makedonskom nacionalnom stadionu, besprijekornom u svakom smislu, odigrala utakmica europskog superkupa kad su snage odmjerila dva ponajbolja europska kluba, madridski Real i Manchester United. Makedonija je dakle mogla iskoračiti iz blata, mada je standardom siromašnija od Hrvatske, mi nikako.




Vrijeme je da se konačno Maksimiru u reprezentativnom smislu da crveni karton, da se takve utakmice odigravaju prije svega u Rijeci i Splitu gdje su travnjaci, pa i publika, najbolji. Te da se dakako netko ozbiljan u ovoj zemlji, ako ga ima, konačno pozabavi s – HNS-om.