Četvrto kolo Europske lige

Lyon poveo, Rijeka poravnala eurogolom Kramarića

Ivan Volarić

»Bijeli« nisu uspjeli u potpunosti uzvratiti svojim navijačima na fanatičnoj podršci, ali za jedne i druge itekako ugodna vijest je da je »Rijeka« još uvijek u matematičkim kombinacijama za prolazak skupine



RIJEKA - Rijeka je osvojila drugi bod u Europskoj ligi! Okrnjeni »Lyon« živio je opasno u prvome poluvremenu nakon što je Andrej Kramarić rijetko viđenim pogotkom nadoknadio još jedan pogodak primljen nakon ubačaja sa strane. Kramarićeva poslastica pokrenula je lavinu događanja pred gostujućim golom. »Bijeli« su imali nekoliko dobrih prilika, koje su ostale neiskorištene. Šteta što je tu priči bio kraj. U nastavku je počela kopniti trkačka moć Riječana, gosti su uzeli loptu u svoje noge i rutinski sačuvali bod. »Bijeli« nisu uspjeli u potpunosti uzvratiti svojim navijačima na fanatičnoj podršci, ali za jedne i druge itekako ugodna vijest je da je »Rijeka« još uvijek u matematičkim kombinacijama za prolazak skupine.


Matjaž Kek napravio je samo jednu promjenu u odnosu na očekivani sastav. Na desnoj strani vezne linije nije bilo stuttgartskog junaka Gorana Mujanovića, već je kao i u većini ovosezonskih ogleda tamo bio – Zoran Kvržić. Remi Garde je prema očekivanjima izveo kombiniranu momčad bez dobrog dijela prvotimaca.



U drugom susretu skupine Real Betis je u gostima svladao Vittoriju. Jedini pogodak zabio je Chuli u četvrtoj minuti sudačke nadoknade.  1. Real Betis  4 2 2 0 3-1 8 2. Lyon   4 1 3 0 3-2 6 3. Vitoria Guimaraes 4 1 1 2 5-3 4 4. Rijeka   4 0 2 2 2-7 2




U početnom sastavu bila su trojica igrača (Zeffane, Ferri, Briand) koja su počela utakmicu istih suparnika u Gerlandu, a još četiri imena (Gorgelin, Sarr, Plea, Mvuemba) bila su u zapisniku te utakmice.


U jednom dahu


Uvodne minute nisu slutile na poluvrijeme koje su gledatelji odgledali u jednom dahu. Pod stijenama se igrao europski nogomet ponajviše zahvaljujući »Rijeci« koja je odigrala vrlo dobrih 45 minuta. Zapravo, 44 minute, jer »bijeli« su imali jednu »žutu minutu«. U 14. minuti su primili tipični pogodak u posljednje vrijeme – nakon prekida. Gourcuff je dočekao ubačaj na drugoj stativi, vratio loptu na vrh peterca, gdje je, dojam je, Briand prekršajem nad Bertošom omogućio Plei dovoljno vremena da neometan s nekoliko metara dovede »Lyon« u vodstvo. Minutu prije toga Vargić je odbio Plein udarac iskosa u korner što je bila jedina prava prilika gostiju do odmora. Sve ostalo bilo je u znaku domaćih.


Počelo je šansom Benka u 11. minuti. Sharbini, Kramarić i Kvržić s nekoliko su dodira izigrali francusku obranu. Na Kvržićev ubačaj na prvu vratnicu zamalo je zakasnio Benko poslavši loptu vrškom kopačke kraj gola. Sedam minuta nakon šokantnog vodstva gostiju lopta je stigla do Andreja Kramarića na otprilike 25 metara od vratiju. Kramarić se namjestio na udarac i odapeo po lopti koja se trenutak kasnije zakoprcala u gornjem lijevom kutu vratara Gorgelina koji nije ni trepnuo. Europogodak za pamćenje! Pogodak je oslobodio Riječane stanovitog respekta i Kekova momčad počela je rasterećeno nizati prilike za vodstvo. U 24. minuti Kvržić je dobio jedan od brojnih duela sa Zeffanom na desnoj strani. Uslijedio je centaršut na drugu stativu za »škarice« Benka i idealnu priliku za Kramarića kojega je iznenadila lopta, te je nije uspio poslati u nebranjenu mrežu.


Sporni trenutak


Dvije minute kasnije Kvržić je ponovo prošao desnom stranom, stigao gotovo do peterca, te uputio loptu koja je prošla kroz šumu nogu i paralelno s gol linijom u aut na suprotnoj strani. Razdoblje »Rijekine« dominacije počelo je jenjavati kako se poluvrijeme bližilo kraju, no gosti su to iskoristili tek za dva udarca iz kuta. Srećom po »bijele« – bezopasna.


Kao i prvo poluvrijeme tako se i u nastavku gro zbivanja počeo odvijati nakon početnih desetak minuta igre. U 55. minuti Kramarić je povukao kontru »tri na tri«. Hitronogi napadač ušao je u kazneni prostor, a onda zalegao na travnjak nakon duela sa Koneom. Izraelski sudac umjesto da pokaže na bijelu točku, izvukao je karton i Kramarića kaznio zbog simulacije. U 62. minuti Plea je svoj prodor lijevom stranom okončao udarcem po kojem je lopta preletjela Vargićev gol, a u 66. minuti Briand je tukao iz okreta u Vargića. Kako su odmicale minute tako je rastao posjed lopte gostiju. Riječani su počeli gubiti dah. Kvaliteta nije mogla nadomjestiti fanatičnu trku i visoki ritam u kojem su Riječani lomili goste do odmora. Kek je pokušao s nekoliko izmjena, no izostao je željeni efekt. Gosti su lakoćom držali loptu i sačuvali bod.


Jedina prijetnja po Gorgelina u nastavku stigla je u 89. minuti kada je Pokrivač odapeo po lopti s 20 metara, a gostujući vratar nespretnom reakcijom samo privremeno podigao temperaturu na tribinama.


RIJEKA: Vargić – Bertoša, Marić, Knežević, Tomečak – Maleš, Močinić – Sharbini, Kramarić, Kvržić – Benko.LYON: Gorgelin – Zeflane, Sarr, Kone, Lopes – Mvuemba, Ferri – Danic, Gourcuff, Plea – Briand

TIJEK UTAKMICE


———————————————-


3′ – Zeffane je ubacio u šesnaesterac, no ispred Plee čisti Bertoša.


8′ – Na terenu se zasad ne vidi da Lyonu nedostaju brojni standardni prvotimci, jer Francuzi i među rezervama očito imaju sjajne tehničare. No Rijeka je također agresivno ušla u susret i zasad se vrlo dobro nosi s Francuzima.


10′ – Benko je srušen na 25 metara. Tomečak je ubacio u šesnaesterac, ali na mjestu je Sarr.


11′ – Sjajno ubacivanje Kvržića s desna nakon brze akcije Rijeke, no Benko promašuje s pet metara. Zasad najbolja prilika na utakmici.


12′ – S druge strane je uzvratio Briand šutom malo iskosa s desetak metara. Vargić je na mjestu.


14′ GOOOL! 0:1 – Danic je izveo korner s desne strane, riječka obrana se katastrofalno snašla i Plea bez problema prihvaća poklon.


20′ – Prvi udarac iz kuta za Rijeku na utakmici. Korner izvodi Sharbini, ali najviši je Sarr.


21′ GOOOL! Kramarić je Rijeku vratio u utakmicu prekrasnim eurogolom s otprilike 25 metara. Lopta je završila u maloj mrežici, Gorgelin ju je mogao samo ispratiti pogledom.


24′ – Milimetri su dijelili Kramarića od drugog pogotka. Sa strane je ubacio Kvržić, Benko je škaricama vratio za Kramarića, no ovaj put nije išlo.


25′ – Lyon sada prilično teško živi. Repriza prethodne akcije, Kvržić je opet ubacio s desna, ali čisti Sarr. S tribina ne prestaje pjesma “Volim te Rijeko!”


26′ – Nevjerojatno raspoloženi Kvržić opet probija stranu i ubacuje po zemlji, Kone ispred Kramarića skreće u korner. Sjajna utakmica na Kantridi!


28′ – Briand ulazi u šesnaesterac Rijeke, ali Vargić je brži.


30′ – Močinić proigrava Sharbinija, on puca s 25 metara, ali visoko, visoko iznad gola.


33′ – Pokušava iz daljine i Maleš, ali također nije precizan.


41′ – Rijeka i dalje ima inicijativu. Bertoša je izborio korner, Sharbini ubacio, ali Benko nije bio u najboljoj poziciji.


43′ – Tomečak je očistio opasno ubacivanje u kazneni prostor. Vargić je najviši nakon Gourcuffovog kornera.


51′ – Benko je ostao ležati na centru, ali Lyon nije prekinuo akciju i izbacio loptu u aut. Gourcuff je pucao s 15-ak metara, ali nije precizan.


55′ – Dvojbena odluka suca. Kramarić je ušao u šesnaesterac, Kone izbija loptu, ali dojam je da je bilo kontakta. No sudac umjesto na bijelu točku pokazuje žuti karton Kramariću.


58′ – Kek vadi Sharbinija i u igru uvodi Alispahića.


65′ – U redovima Lyona izlazi Danic, ulazi Tolisso.


66′ – Briand puca iz okreta, ali ravno u Vargića.


67′ – Alispahić sjajno ubacuje u šesnaesterac, Gorgelin za korak brži od Benka.


76’  – Močinić je srušio Tolissa na samom rubu šesnaesterca. Izgledna situacija za Francuze, ali Gourcuff loše puca.


80′ – Riječani su sada imali puno sreće. Nakon slobodnog udarca, Briand je bio u prilici pucati s 10-ak metara, ali je – promašio loptu. Umjesto Lopesa u igru ulazi S. Kone.


83′ – Ovacije Kantride za strijelca Kramarića koji napušta igru. Kek ga je odlučio zamijeniti Pokrivačem. Tribine i daje skandiraju “Hoćemo pobjedu”


88′ – Kvržića mijenja Goran Mujanović.


89′ – Gorgelin jedva kroti sjajan pokušaj Pokrivača iz daljine.


90′ – Igrat će se tri minute nadoknade.


90′ + 2 – Pritisnuli su Francuzi u sudačkom vremenu, ali riječka mreža ostaje netaknuta. Briand je pucao nakon asistencije Gourcuffa, Vargić brani.


90′ + 3 – Susret je gotov. Rijeka je doša do novog europskog boda.