Play-off Europske lige

Leovčeva ‘bomba’ za pobjedu Rijeke nad Sheriffom

Ivan Volarić

Rijeka je večeras na Kantridi pobijedila moldavski Sheriff iz Tiraspola 1:0 i načinila korak prema drugom uzastopnom plasmanu u natjecanje po skupinama najmasovnijeg europskog kupa. trijelac je bio Marin Leovac 



RIJEKA  U 86. minuti obrana Sheriffa odbila je nakratko ubačaj Tomečaka s desnoga boka. Na loptu je nekoliko metara unutar kaznenog prostora natrčao Leovac, a Kantrida trenutak kasnije eksplodirala od radost. Leovčeva ljevica bila je neumoljiva, lopta se zarila u mrežu kraj do tada nesavladivog argentinskog vratara Degre. Riječani na uzvrat u Tiraspol idućega četvrtka nose gol prednosti i veliku lekciju. Nasjeli su na namtetnutu tezu o tome kako su igrači Sheriffa naivni »kauboji« zalutali na europske travnjake. Moldavci ne djeluju kao momčad vrijedna skupina Europske lige, ali u svojim redovima imaju igrača s velikim europskim iskustvom što je vidljivo u svakom duelu na travnjaku. Istina, igrači moldavskog prvaka na Kantridi nisu puno pokazali, uglavnom su se branili i umalo uspješno obranili. Neovisno o tome potpuno jasno je nakon prve utakmice da će Riječani morati pošteno »iskrvariti« u uzvratu žele li druge godine zaredom igrati u odabranom društvu. Iako, treba uzeti u obzir i da će se u Tiraspolu igrati drugačija utakmica, Riječani će sigurno imati puno više prostora nešto slično kao nedavno protiv Ferencvaroša u Budimpešti.


Matjaž Kek nije »uvalio lažnjak« kada je govorio o zabrinjavajućem zdrastvenom stanju Ivana Krstanovića. Nije ga bilo ni na klupi, iako bi itekako dobro došao tijekom brojnih zračnih duela vođenih u oba kaznena prostora. Umjesto »Krleta« istrčao je Adis Jahović uz naravno Andreja Kramarića.


Zoran Zekić je pak izveo momčadi bez ijednog Moldavca! Četvorica su bila na klupi, a boje Sheriffa od prve minute branili su dva Europljanina (Rumunj Muresanu i Portugalac Joazinho), dva Afrikanca (Balima iz Farskih otoka i Obalobjelokošćanin Metoua), te čak sedam Južnoamerikanaca, od toga šest Brazilaca. Nekadašnjem napadaču Rijeke i treneru tog šarolikog društva iz Tiraspola Zoranu Zekić sasvim sigurno nije nimalo lako u kratko vrijeme uglazbiti tako šaroliko društvo s nekoliko kvalitetnih pojedinaca kod kojih je vidljivo da imaju u svojim nogama puno ovakvih utakmica. Ne čudi što se Zekić odlučio na jednu zatvoreniju formaciju s desetoricom igrača iza lopte, ali brzim izlascima nakon osvojene lopte. Gosti su bili izrazito agresivni i nimalno bezopasni iako u prvom redu defanzivno orjentirani.




Počelo je dvama (2′, 8′) dobro izvedenim riječkim prekidima Josipa Brezovca. U oba slučaja izvrsno je reagirao argentinski vratar Degra. U 10. minuti uzvratio je Ernandes, netko skrenuo njegov udarac kraj lijeve Vargićeve vratnice. Nakon 20-ak minuta igre splasnuo je visoki ritam kojega su od prve minute nametnuli Riječani i pokušali na taj način doći do prednosti u ranoj fazi utakmice. Gosti su brojnim prekršajima uspjeli skrenuti utakmicu u željenom smjeru. Na novu priliku čekalo se do 34. minute kada je Kramarićev udarac s vrha kaznenog prostora netko u posljednji trenutak skrenuo u novi korner. Probao je svoj udarac u 36. minuti i Leovac, ali se Degra ponovo nije dao prevariti. Poluvrijeme po željama gostiju završilo je Baliminim udarcem glave (44′). Lopta je uz uzdahe olakšanja otišla uz lijevu vratnicu.


Nastavak je počeo u sličnom tonu. Riječani su imali više loptu u nogama, težili više pogotku, ali teško ulazili u prilike. U 54. minuti Kvržić je slabo zahvatio loptu iz okreta na vrhu kaznenog prostora, a dvije minute kasnije Kramarić je zamalo zakasnio na jedan prizeman ubačaj. »Bijeli« su napadali u refulima, ali nisu to bile one čiste prilike. Gusto posložena gostujuća obrana nije ostavila puno prostora.


Prvi Kekovi potezi (Sharbini umjesto Jugovića) jasno su naslutili da se domaći strateg ne miri »nulom« na semaforu. Povratna informacija uslijedila je vrlo brzo u 66. minuti Anasov udarac pretvorio se u asistenciju za Kramarića koji nije stigao otvoriti do kraja stopalo i snažno odapetu loptu smjestiti u mrežu. Kako je odmicalo vrijeme tako je Rijekina ofenziva bila sve naglašenija, doduše pritom se javilo i dosta brzopletosti. Posljedica nervoze i velike želje da se dođe do pogotka. U 75. minuti Kramarićevu »bombu« na putu prema mreži odbio je u novi udarac iz kuta Metoua. Sedam minuta kasnije ponovo je Degra dobio jedan dvoboj s Kramarićem i prometnuo se u prvo ime utakmice bez obzira što je u nekoliko minuta kasnije kapitulirao.


____________________________________


Stadion na Kantridi. Gledatelja: 9.500. Sudac: Sergej Gumienny (Belgija) 6.


Strijelac: Leovac (86′). Žuti kartoni: Jajalo, Sharbini (Rijeka), Galvao, Isa, Metoua, Olimpio (Sheriff). 


RIJEKA: Vargić 6,5, Tomečak 6,5, Samardžić 6,5, Lešković 6,5, Leovac 7, Kvržić 5,5 (od 88′ Cvijanović -), Jajalo 6,5, Brezovec 6,5, Jugović 6 (od 62′ Sharbini 6,5), Kramarić 6,5, Jahović 6 (od 76′ Moises -).SHERIFF: Degra 7, Metoua 6, Muresan 6, Moreira 6, Joazinho 6, Olimpio 6, Ernandes 6, Balima 6, Galvao 5,5 (od 66′ Ricardinho -), Cadu 6 (od 79′ Ginsari -), Juninho 5,5 (od 46′ Isa 6).