Hrvatska remizirala s Italijom

Kukasti križ na Poljudu novi fašistički ispad: Hrvatska ostaje bez Europskog prvenstva?

Marko Cvijanović

Kukasti križ na travnjaku / Foto Roni BRMALJ

Kukasti križ na travnjaku / Foto Roni BRMALJ

Više nitko ne može tvrditi da će Hrvatska iduće godine igrati u Francuskoj. Ne zbog rezultata, već zbog reakcije UEFA-e koja vjerojatno neće zažmiriti na još jedan fašistički ispad hrvatskih huligana



SPLIT Hrvatska nogometna reprezentacija remizirala je s Italijom (1:1) pred praznim poljudskim tribinama,  zadržala prvo mjesto i jednak razmak pred najvećim rivalom u skupini za plasman na Europsko prvenstvo, u utakmici poslije koje nitko ne može tvrditi da će Hrvatska iduće godine igrati u Francuskoj.


Ne zbog rezultata, već zbog reakcije UEFA-e koja vjerojatno neće zažmiriti na još jedan fašistički ispad hrvatskih huligana koji su u predvečerje današnje utakmice na jugozapadnom dijelu poljudskoga travnjaka razlili kemikaliju u obliku svastike koja je pod svjetlima reflektora »otkrivena« još u ranoj fazi sinoćnjega dvoboja za kojega je nogomet opet ostao u drugom planu. Baš kao i jesenas u Milanu.


Očito se mora dogoditi nešto drastično da se Hrvatska jednoga dana konačno obračuna s neprihvatljivim načinima ponašanja društva koje želi biti civilizirano. Neke usijane glave i izvitopereni umovi u suprotnom se nikad neće promijeniti.





Među rijetkim hrvatskim navijačima na poljudskom stadionu bili su i Luka Modrić i Vedran Ćorluka, dvojica stožernih reprezentativaca koji zbog ozljede i žutih kartona nisu mogli nastupiti. Luka i Vedran pozdravili su se sa suigračima na poljudskom travnjaku neposredno prije početka utakmice i dali im podstrek. Društvo im je pravio Alen Halilović, koji je odlukom izbornika »kockastih«, Nike Kovača, postao prekobrojan baš kao i Mario Pašalić.



Dvojbene odluke


Kad je nogomet u pitanju, na poljudskom se travnjaku, umrljanom kukastim križem, igrala utakmica tijekom koje Hrvatska ničim nije opravdala naglašenu ulogu favorita koju je opravdano stekla poslije dvoboja istih suparnika jesenas u Milanu. U prvom redu zbog evidentnog odstupanja od načina igre na račun kojega je na San Siru odigrala najzreliju utakmicu u novijoj povijesti »kockastih«.


U najkraćim crtama: niti se Hrvatska uspjela nametnuti posjedom lopte, niti je imala snage i moći odgovoriti na presing suparnika, a istodobno je imala previše indisponiranih igrača da zbog toga ne bi patila igra. Uzmu li se u obzir sve okolnosti, »kockasti« su na kraju dobro prošli.


Antonio Conte naoko nije imao Niku Kovača čime iznenaditi, u talijanskoj momčadi bilo je previše značajnih izostanaka uoči (Chiellini, Barzagli, De Rossi, Verratti, Zaza) i tijekom utakmice (Buffon, De Silvestri) da bi se u igri »azzurra« dogodila išta nepredvidivo.



Bez obzira što »kockasti«  nisu imali podršku navijača na tribinama, ona ipak nije izostala. Prije početka utakmice iznad poljudskoga stadiona preletio je avion s hrvatskom trobojnicom i jasnom porukom: Split je uz vas. Barem nešto.



Uostalom, utakmica je za Hrvatsku krenula željenim smjerom bez obzira na Mandžukićev promašaj s bijele točke (6’) poslije zakašnjeloga Astorijeva starta na Srni. U 10. je minuti zbog dvojbenog zaleđa poništen pogodak El Shaarawyja, a Hrvatska, dok su se talijanski nogometaši objašnjavali s pomoćnim sucem Mullarkeyjom, predvela kontru u završnici koje je Mandžukić u dvojbenoj poziciji na rubu zaleđa u pogodak pretvorio idealno Rakitićevo proigravanje.


Hrvatska je stekla rezultatsku prednost uslijed povoljnih sudačkih odluka dviju dvojbenih situacija u suprotnim šesnaestercima u razmaku od šezdesetak sekundi. I stala. Hrvatski nogometaši do kraja utakmice više nisu uspijevali držati pod kontrolom ni igru, ni rezultat koji se u 36. minuti očekivano promijenio u korist Talijana.


Snimio Roni BRMALJ


Snimio Roni BRMALJ



Raketina meč-lopta


Još jedna nedvojbena situacija u hrvatskom šesnaestercu nije mogla proći nekažnjeno. Candreva je majstorski prevario Subašića, a Italija počela iskazivati odlike velike momčadi koja je bila svjetski prvak (2006.) i dvaput igrala u finalu europskih prvenstava (2000., 2012.), ali nijednom nije uspjela pobijediti Hrvatsku.


Nije ni danas, ali samo zato što u momčadi nije imala napadača koji će kazniti neuigranost zadnje linije »kockastih«, koja je igrala kao da je na ljetnom raspustu. Zbog prilika koje su promašili El Shaarawy (32’) i Pelle (45’) najbolji strijelac Serie A, 38-godišnji Luca Toni ima se s pravom ljutiti što ga Conte više ne poziva u reprezentaciju.



Rezultati 6. kola: Hrvatska – Italija 1:1, Malta – Bugarska 0:1, Norveška – Azerbajdžan 0:0.HRVATSKA   6   4   2   0   16:3   14ITALIJA   6   3   3   0   9:5   12NORVEŠKA   6   3   1   2   7:8   10BUGARSKA   6   2   2   2   7:7   8AZERBAJDŽAN   6   1   1   4   4:11   4MALTA   6   0   1   5   1:10   1 Sljedeće kolo (3. rujna): Azerbajdžan – Hrvatska, Bugarska – Norveška, Italija – Malta.


U nastavku nije bilo golova, ali Italija je ostavila bolji dojam. U prvom redu zbog činjenice da su njezini igrači bili brži i agresivniji i lakoćom dobivali duele i takozvane »ničije lopte«. U dva je navrata mirisalo na novi pogodak u Subašićevoj mreži uslijed poluprilika Pirla (68’) i Parola (70’), ali je meč-loptu imala Hrvatska (Rakitić, 80’).


Budući da je lopta najčešće poštena, Hrvatska nije zaslužila pobijediti iz jedine izrađene akcije. Rezultat, doduše, poslije mahnita ponašanja nekih umobolnih »kemičara« više ne bude ni važan.