Modrić vs. Cristiano Ronaldo

Kraljevski duel CRO10 ili CR7: Ovo je utakmica u kojoj Luka mora biti gazda na terenu

Marko Cvijanović

Foto: Sanjin Strukic/PIXSELL

Foto: Sanjin Strukic/PIXSELL

Luki se u Lensu pruža jedinstvena prilika umaknuti Ronaldovoj veličini i na istoj utakmici dočekati svojih pet minuta slave. Modrić prvi put u Ronaldovoj blizini mora biti gazda na terenu. Dakle, CRO10 ili CR7? Tipujmo na Luku!

DEAUVILLE  Oni su u prvom redu veliki prijatelji. Na terenu i van terena. Oni su i suigrači u jednom od najvećih klubova na svijetu – »Realu« iz Madrida. Suigrači koji jedan o drugome imaju jako visoko mišljenje. Oni su i najvažniji igrači svojih reprezentacija. Hrvatske i Portugala. Oni su, naravno, Luka Modrić i Cristiano Ronaldo. Igrači koji će svojim nadahnućem u značajnoj mjeri usmjeriti subotnju utakmicu u Lensu. Cristiano Ronaldo konačno je na Europskom prvenstvu u Francuskoj dočekao svojih pet minuta slave. Naravno da mu medijske pažnje ne nedostaje, ali slavni portugalski nogometaš silno želi ostati upamćen i po igrama za nacionalnu momčad.

To se dogodilo ove srijede u Lyonu. Portugal, doduše, nije pobijedio Mađarsku u posljednjoj utakmici trećega kola skupine F, ali je na Ronaldovim krilima ipak uspio izboriti plasman u osminu finala. Cristiano postigao je dva sjajna pogotka i asistirao Naniju za treći pogodak   portugalske momčadi koja ni u trećem pokušaju nije uspjela upisati pobjedu. Tri utakmice, tri »mršava« remija (Island 1:1, Austrija 0:0, Mađarska 3:3). Opći dojam popravili su tek spektakularni potezi portugalskoga golgetera, sjajne reakcije petom i glavom u mađarskom šesnaestercu. U tipičnom »ronaldovskom« stilu. Konačno je i Ronaldova samodopadnost mogla doći do izražaja u punom »sjaju« uobičajenom proslavom pogotka. Jedan je cilj ispunjen.


Korak do Platinija


Cristiano Ronaldo postao je prvi igrač kojemu je uspjelo poći za rukom postizati pogotke na četirima europskim prvenstvima, odnosno na sedam velikih natjecanja (tri nastupa na svjetskim prvenstvima). Učinak (9 pogodaka) najboljeg strijelca europskih prvenstava svih vremena, Michela Platinija, sada je na dohvat ruke. Platini 9, Cristiano Ronaldo 8. U jednom je segmentu Ronaldo nadmašio sve: dvoboj s Mađarima bio je njegova  sedamnaesta utakmicu na europskim prvenstvima! Nitko nikada nije toliko dugo trajao na velikoj sceni. Cristano ne misli u Francuskoj stati na osamnaestoj, bez obzira na to što silno uvažava hrvatsku momčad uoči međusobnog susreta u Lensu.


– Naš prioritet pri dolasku u Francusku bio je plasman u drugi krug, to smo ostvarili. Sada nas čeka težak protivnik, izgledi su 50:50. Hrvatska ima vrlo dobre igrače, ne pobjeđuje danas svatko Španjolce. Izuzetno poštujemo hrvatsku reprezentaciju, ali znamo i svoju snagu. Znamo koliko vrijedimo, gledat ćemo Hrvatsku u oči – rekao je Cristiano Ronaldo koji je na vrlo temperamentan način proživljavao utakmicu s Mađarima, tijekom koje je u nekoliko navrata bio silno isfrustriran nepovoljnim razvojem događanja na terenu, čemu su uvelike pridonijele neke reakcije njegovih suigrača. Po grimasama i mimici sve sugerira da je Cristiano mislio otprilike u ovom smjeru: »Bože moj, s kime ja igram?«.



5     pogoci    450    pokušaji    6916    u okvir    223    vratnice    219    korneri    302    zaleđa    12840    usp. dodavanja    1461319    pretrčanih km    318


Različite uloge


Treba biti realan, Hrvatska s Modrićem i bez Modrića nije ista momčad. Koliko god snažno odjeknula veličanstvena pobjeda nad Španjolskom. U kojoj mjeri Luka nedostaje hrvatskoj momčadi najbolje je potvrdilo razdoblje nepovoljnih okolnosti u smiraju utakmice sa Češkom, tijekom kojega su »kockasti« olako ispustili veliku prednost (2:0) i sigurnu pobjedu. Koliko god, međutim, značajan bio doprinos svojim momčadima  dvojice klasnih igrača »Reala«, uloge u reprezentaciji Luke Modrića i Cristiana Ronalda značajno se razlikuju. Koliko god u hrvatskoj momčadi uživao status prve zvijezde, Luka je od prvoga dana svoga reprezentativna staža maksimalno podređen uspjesima momčadi. I ne samo on.


Za razliku od Modrića, portugalska momčad je već izvjesno vrijeme igru podredila samo i isključivo Cristianu Ronaldu. Katkad čak i smiješno izgleda kada Cristiano Ronaldo bez imalo kompleksa stavlja loptu na četrdeset metara i puca prema suparničkim vratima bez imalo igračkih rezona. Ronaldove su ovlasti u portugalskoj reprezentaciji uistinu neograničene. On si čak može dozvoliti da novinaru koji mu je postavio pitanje istrgne iz ruke mikrofon i baci ga u obližnje jezero. Da je barem pitanje bilo provokativno… Čovjek ga se, zamislite, usudio pitati je li spreman za utakmicu!?


Na stranu Ronaldova bahatost i Modrićeva uljuđenost van terena. Kada u subotu u Lensu počne veliki dvoboj za četvrtfinale, svi će gledati samo u njihove noge i čekati potez nadahnuća. Ni u ovom slučaju – ništa novo. Od Cristiana Ronalda i Luke Modrića najviše se očekuje i kada zajedno igraju za »Real«, ali i u »kraljevskom« okruženju sve je podređeno slavnom Portugalcu. Čak i maestralna Modrićeva igra. Luki se u Lensu pruža jedinstvena prilika umaknuti Ronaldovoj veličini i na istoj utakmici dočekati svojih pet minuta slave. Modrić prvi put u Ronaldovoj blizini mora biti gazda na terenu. Dakle, CRO10 ili CR7? Tipujmo na Luku!okvir