Kneževića izbacio virus

Kek traži kapetana: traka Močiniću ili Sharbiniju?

Orlando Rivetti

Liječnička služba dijagnostičkim je postupkom ustanovila virozu kapetanu Dariju Kneževiću, koju je uzrokovao citomegalovirus (CMV). Nije moguće dati preciznu prognozu oporavka, može trajati nekoliko mjeseci, a sigurno je da neće nastupati do kraja sezon



RIJEKA Nogometaši »Rijeke« nikada nisu živjeli bolje i raskošnije. Pustimo financijski dio, plaća stiže prije kraja mjeseca, organizacijska razina kluba podignuta je na višu razinu. Pa tako i zdravstvena služba, briga o zdravlju (ozljede i bolesti igrača), radi stručno i pedantno. 


Dobra je  komunikacija s – vanjskim svijetom. Nakon više od dva tjedna na službenim stranicama HNK »Rijeka« osvanula je vijest o Dariju Kneževiću. 


Liječnička služba dijagnostičkim je postupkom ustanovila virozu kapetanu Dariju Kneževiću, koju je uzrokovao citomegalovirus (CMV). Nije moguće dati preciznu prognozu oporavka, može trajati nekoliko mjeseci, a sigurno je da neće nastupati do kraja sezone. 




Riješen je tako »misterij Knežević« nakon što je napustio teren u poluvremenu utakmice »Rijeka« – »Hajduk«, sada znamo, zbog umora i slabog organizma. Knežević, prošle je nedjelje proslavio 32. rođendan, izvan stroja je od 6. travnja. 


Trener Matjaž Kek izgubio je »pola momčadi«. Kapetana i zapovjednika obrane. Kaže da je bila ludost ući u proljetni nastavak sa četvoricom stopera – Kneževićem, Marićem, Leškovićem i Mitrovićem. Datković je posuđen talijanskom drugoligašu Speziji, a Bagadur hrvatskom – Pomorcu. S obzirom na to da će Marić biti izvan igre najmanje šest mjeseci nakon operacije prednjeg križnog ligamenta, a u Osijeku se ozlijedio Lešković, knjiga je spala na jedno slovo, najmlađeg i najneiskusnijeg – Mitrovića.


Jedno slovo


– Knežević je svojim znanjem i iskustvom lider ove ekipe. Jamstvo granitnosti obrane. Vođa u svlačionici i na zelenom travnjaku. Njegovim izostankom izgubili smo na kvaliteti, a nedostajat će nam i iskustva u fazi obrane – govori Kek. 


Knežević i Marić su zaključili sezonu. Do kraja je još šest utakmica, četiri prvenstvene, i dvije finala Kupa Hrvatske. Posebno su važne one s »Dinamom«, 7. i 14. svibnja. Druga je na riječkom stadionu. Veliki će hendikep biti izostanak kršnoga Goranina. 


Matjaž Kek, kao i sportski direktor Srećko Juričić, za igračkih su dana bili stoperi, odnosno igrali su u srcu obrane. 


– Lešković, koji bi se trebao brzo oporaviti, i Mitrović, mladi su i kvalitetni, brzi igrači, tehnički veoma dobro potkovani, ali nisu ličnosti, nemaju »personality« poput Kneževića i Marića, koji su iznijeli veliki teret ove sezone – tvrdi Juričić. 


U trening ogledu s Naprijedom (7:1), Kek je na stoperskim pozicijama isprobao iskusnog bivšeg reprezentativca, veznog igrača, Pokrivača i mladog Kurilića. Postoji varijanta Bertoša, Keku dragog igrača zbog odnosa prema poslu te učinku ove sezone, pa Leovac ili možda Zlomislić, još u fazi oporavka. Ipak, u očekivanju »priopćenja« o zdravstvenom stanju (sve je pod velom tajne!) Leškovića, za očekivati je da će Kek imati na raspolaganju tandem iz Osijeka. Najbolju varijantu. 


Defenzivni problemi


Rijekin je trener posebno tužan zbog kapetana Kneževića, njegove produžene ruke na terenu. Nikada nije dao na kapetana…


Bilo bi lijepo da Rijeka osvoji Kup, a onda treba Kneževića poslati po Rabuzinovo sunce. Bio bi to njegov treći Kup Hrvatske, nakon 2005. i 2006., s trećim trenerom, Kekom, poslije Scorije i Skočića. 


Kek, odnosno momčad, traži i – kapetana u odsutnosti Kneževića. U Osijeku je traku dobio Sharbini, nakon izlaska dao ju je Močiniću. Sharbini je razočarao odnosom prema poslu, sigurno neće biti sljedeći kapetan, a je li Močiniću opterećenje, najbolje će znati Kek. Izbor je, međutim, veoma sužen. 


Anas Sharbini je jedan od onih koji je na Kantridi lav, a na gostovanjima miš… Navodno opet ima problema s – prstima i noktima. Za javnost. Između četiri zida mogla bi biti druga priča. 


Uoči nedjeljna zahtjevna gostovanja u Parku mladeži, gdje Riječane čeka ranjeni »Split«, Kek ima dosta problema. Prije svega u sastavljanju obrane. Odnosno defenzivnog bloka. I dalje bez Maleša, ali dobra je vijest da se vraća Brezovec. 


Rijeka u posljednja četiri kola ulazi s četiri boda viška u odnosu na trećeplasirani Hajduk. Do kraja sezone gostovat će kod Splita i Lokomotive, a biti domaćin Hrvatskom dragovoljcu i Slaven Belupu. Hajduk će u goste Slavenu i Dinamu, a na Poljudu igrati s Istrom  i Osijekom. Jedni i drugi mogli bi osvojiti po sedam bodova… Rijeka je, međutim, s glavom u – Kupu. Prikazana igra u Osijeku ne ulijeva optimizam, u Parku mladeži je novi test za – Dinamo, 7. svibnja u Maksimiru.