Trener Rijeke o predstojećem suparniku

Kek: Presudno će biti koliko im možemo odgovoriti trkom

Ivan Volarić

Imaju možda malo više problema u zadnjoj liniji, ali to je ekipa koja igra visoki presing, koja napada i bit će jako važno koliko im možemo odgovoriti trkom. Naravno, govorimo o europskim standardima – govori Kek 



RIJEKA Pobjeda nad »Osijekom« je arhivirana. Repovi će se još neko vrijeme provlačiti zahvaljujući Zebecovu isključenju Matjaža Keka i žutom kartonu koji je pokazao Mati Jajalu, te ga izbacio s popisa kandidata za prvenstveni derbi s »Dinamom«.


No, to će privremeno biti stavljeno na stranu, jer su svi klupski kapaciteti usmjereni prema prvoj utakmici skupine G Europske lige i gostovanju kod »Standarda« u Liegeu. Trener »bijelih« Matjaž Kek još uvijek nije siguran hoće li za taj ogled moći računati na dvije iznimno važne karike – Brazilca Moisesa i lijevonogog braniča Marina Leovca. Obojica su zbog ozljeda preskočili gostovanje u Osijeku.    – Moises i Leovac nisu trenirali s ekipom u nedjelju, iako je situacija bolja nego što je bila, ali vidjet ćemo nakon idućih treninga kako će se razvijati situacija – započeo je Kek. – Poslije današnjeg treninga znat ću mogu li računati na njih. Bitno je kakva će biti reakcija nakon ovih treninga. Priključit ćemo ih radu s ostatkom momčadi, ali samo u onom dijelu što se tiče tehnike. Ponavljam, vidjet ćemo kakva je situacija, ali nisam baš optimist.  

U Osijeku je udarac u butni mišić dobio i Zoran Kvržić, koji je nedjeljni trening odradio – šepajući. 


 Neugodna krila


– Kvržić je dobio samo udarac i ne bi smjelo biti problema. Fizioterapeuti su posljednjih dana stvarno puno radili, dok smo bili u Osijeku jedan je ostao raditi u Rijeci s ozlijeđenim igračima, tako da ćemo sigurno napraviti sve što je u našoj moći da se osposobe svi igrači za Liege. Kod Moisesa je napravljena punkcija koljena i treba malo vremena da se smiri situacija. S Leovcem ćemo vidjeti. Nije toliko problem u ozljedama koliko u činjenici da oni već tjedan dana ne treniraju, a pred nama nisu baš laki protivnici. Treba malo izvagati i vidjeti koliko koga i kada opteretiti, jer tri dana nakon »Standarda« očekuje nas utakmica s »Dinamom«. Vešović je stigao i odigrao na razini, Cvijanović je nakon dugo vremena odigrao 90 minuta, Krstanović također… Malo se to zaboravlja, ali to je vrlo važno za ovu ekipu. 




  Vjerojatno je još rano govoriti o sastavu za »Standard«, iako je dojam da Kek, u slučaju da Moises i Leovac ne otputuju u Liege, nema previše prostora za neke velike promjene u momčadi. 


  – Normalno da je rano govoriti o sastavu jer ne znamo još hoće li moći igrati ova dva za nas vrlo bitna igrača. Jedino je sigurno – u momčad se vraća Tomečak. 


  Pedantni Kek je sasvim sigurno već prikupio dovoljno informacija o predstojećem europskom suparniku. 


  – Izgledaju odlično prema naprijed, imaju dva strahovito neugodna krilna igrača. Brzi su kao raketa. Tu je Camargo u špici, Brazilac koji je prošao Bundesligu i koji može u svakom trenutku dati gol. Tu je i robusni Škot Tony Watt. Međutim, moramo posebno obratiti pažnju na ta dva krilna igrača, poput naših Jugovića i Kvržića u Osijeku. Opasni su, direktni, idu ravno u gol. Ne može igrati veznjak Faty, koji je dobio crveni karton protiv »Zenita«, na bok im se vraća Slovenac Milec. Imaju možda malo više problema u zadnjoj liniji, ali to je ekipa koja igra visoki presing, koja napada i bit će jako važno koliko im možemo odgovoriti na trkačkoj razini, a govorimo naravno o europskim standardima. 



Željko Rukavina svjedočio je uživo subotnjem domaćem porazu »Standarda« od »Oostendea« (5:3). »Rijekin« skaut upozorava na kvalitete suparnika »bijelih« idućega četvrtka. Porazu unatoč.   – »Standard« igra u klasičnom 4-4-2 sustavu s dosta igrača koji imaju naglašenu individualnu kvalitetu i naglašene motoričke sposobnosti – govori Rukavina. – Trebat će biti maksimalno koncentriran. Unatoč visokom domaćem porazu jasno je da je »Standard« ozbiljna ekipa koja ima glavu i rep i koja je posebno opasna u fazi napada. Istina, primili su pet golova, ali treba uzeti u obzir okolnosti u kojima se to dogodilo. Nakon što su brzo primili dva gola ušli su va banque u utakmicu pokušavajući uhvatiti pozitivan rezultat i tu je došlo do problema u fazi obrane, što je vrlo dobra ekipa »Ooestendea« iskoristila na najbolji mogući način. U rezultatskom smislu utakmica je mogla otići i na drugu stranu.   Rukavina je u svojem bloku pocrtao četiri imena, dvojicu krilnih igrača rođenih u Kongu s belgijskim papirima, Mujangi Biu (desno) i Paula Josea Mpoku (lijevo), te napadače Haićanina Jeffa Loiusa i iskusnog Brazilca Igora de Camarga. Iako formacijski igra 4-4-2, s obzirom na profil igrača »Standard« zapravo igra s četvoricom napadača.   – Imaju dosta igrača prema naprijed koji su jaki individualno i kombinatorno, a to su Bia i Mpoku, koji igraju na krilima, te napadači Louis i De Camargo. Brazilac je jako opasan u šesnaestercu. »Standard« je ljetos prodao igrača u vrijednosti od preko 20 milijuna eura, stiglo je s druge strane dosta novih imena, što vjerojatno predstavlja određeni problem treneru Guyu Luzonu.   – Vjerojatno je problem, ali vidi se da je ono s čime raspolaže trener Luzon vrlo kvalitetno. Stadion »Mauricie Dufrasne« prima 29.173 gledatelja, protiv »Oostendea« je bilo 24.000. Kakva atmosfera očekuje »bijele« u četvrtak?   – Tribine su bile dobro popunjene, ali njima je odlazak na utakmice obiteljski ritual, svojevrstan način života. Nekoliko sati prije početka utakmice ljudi se okupljaju oko stadiona i druže. Očito je da navijači žive s klubom. Atmosfera je protiv »Oostendea« bila jako lijepa, iako je rezultat otišao na stranu gostiju pa je normalno bilo malo nezadovoljstva na kraju utakmice.   O »Rijeci«, kaže Rukavina, nije bilo puno govora u Liegeu.   – Popričao sam malo s nekolicinom navijača. Znaju da dolazi »Rijeka«, da predstoji utakmica Europske lige od koje oni dosta očekuju. Ipak je to i njima veliki izazov, uostalom to im je prilika da se malo iskupe pred navijačima nakon poraza u prvenstvu – rekao je Rukavina. 


Kriva filozofija


Među navijačima »Standarda« javilo se veliko nezadovoljstvo nakon poraza od »Oostendea«. Razumljivo jer dugo nema pobjede. To se može shvatiti kao dobra, ali i kao loša vijest za Riječane. Sve ovisi o kutu gledanja.  

 – To je po meni samo minus za nas i nisam sretan kada se počne provlačiti razmišljanje kako su oni pali. Ajmo biti objektivni i realni, to je ekipa koja nešto znači u Europi. Naravno, napravit ćemo sve da ostvarimo pozitivan rezultat. Sigurno je da će trebati puno više duela, puno više agresije i toga smo svjesni. Jednom smo već ulazili u Europi na način i uz razmišljanje »nije to ništa strašno« pa smo u Guimaraesu dobili četiri komada. I to ne samo zbog možda diskutabilne odluke trenera je li trebao staviti Leškovića od prve minute. Cjelokupna filozofija s kojom smo pristupili toj utakmici bila je pogrešna. Nama će svaki osvojeni bod u skupini biti dobar, ali idemo od utakmice do utakmice. Glupo je unaprijed pričati o tome koliko će nam bodova trebati da bismo bili drugi u skupini, kao što je bez veze svoje ambicije graditi na priči o tome da oni nisu tri tjedna dobili utakmicu. Normalno je da će baš sada zapeti da se pokažu. Ali, neću se opterećivati njima, odnosno hoću onoliko koliko je nužno, koliko i »Osijekom«, »Zadrom« ili »Dinamom«. Važno je da je naša ekipa na razini. Imamo sada možda malo više problema nego što bih želio, ali opet to nisu problemi što se voljom i karakterom ne bi mogli nadomjestiti. I tu sam zadovoljan kako je ekipa reagirala u Osijeku poslije zadnje dvije utakmice u Gradskom vrtu u kojima stvarno nismo dobro izgledali – zaključio je trener »bijelih«.