Trener NK Rijeke

Kek: Poštujem veliko ime Hajduka, ali Rijeka je pokazala snagu i moć

Orlando Rivetti

Hajduk strahovito respektiram. Ne zanimaju me izjave i komentari, ne zanima me kako vode klupsku politiku, zanima me samo zeleni travnjak. Čeka nas velika borba, utakmica nabijena emocijama. Hajduk je igrao Europu kao i Rijeka, možda su mogli više odmarati, ali... Sutra se kreće od nula – nula – kaže Kek 



Zeleni mađarski orao spustio je krila nakon nešto više od pola sata igre. Rijeka je vodstvu iz prve utakmice (1:0) dodala dva pogotka (Krstanović, Samardžić). Ferencvaroš je iz očaja, posebice nakon što je Rijeka ostala s desetoricom, jurišao prema Vargiću, ali sve je bilo iluzija. Bolja momčad je glatko, taktički uredno, djelotvorno u ofenzivi, sve bila riješila. Rijeka u trećem pretkolu igra s Vikingurom, a onda do skupina Europske lige još »play off«. Sjećate se Stuttgarta?


  – Najprije moramo proći »vikinge« – govori Matjaž Kek, koji nikada nikoga ne podcjenjuje. Zna da je to igra s vatrom.


  Kasnije o vikinzima, mađarski gulaš je na meniju. Ukusan i dobro pripremljen, bez ljute paprike. Ferencvaroš nije na razini Rijeke?




  – Ferencvaroš je povijest europskog nogometa. Zaslužuje respekt, neusporedivo s Prestatynom iz prošle sezone. U obje smo utakmice pokazali dominaciju. Bili smo bolji. Čestitao je i trener Doll.


  Svjestan da se ne može glavom kroz zid… Zadovoljni?


  – Apsolutno. Budući da smo u otvaranju sezone. Stojim iza svojih riječi, sada je najvažnije proći, igra se svaka tri dana dok se ljudi kupaju…


  Rekli ste, nije vrijeme za umiranje u ljepoti?


  – Zbog čega bismo morali, primjerice, juriti u četvrtak protiv Ferencvaroša nakon što smo imali 2:0 do odmora. Nema u veznom redu igrača koji bi bio u stanju promijeniti ritam igre. Puno je ozlijeđenih.


  Čestitke igračima?


  – Svaka im čast. Odradili su posao kako valja. Možda nam je u nastavku nedostajalo malo – pameti. Pustiti njima da trče, a mi kvalitetno držati loptu. Umor je napravio svoje, utjecao je na pad koncentracije. 


   Krstanovićeva glupost


  Dobro, nakon 2:0 svaka ozbiljna momčad digla bi vesla… Rijeka je sve odradila?


  – Dobro smo se postavili. Igrači su prihvatili taktičke zamisli, primili informaciju. Znali smo kako će oni igrati. Jasno je, kada uđemo u prostor dvadesetak metara ispred njihova gola, da će se nešto dogoditi. U deset pokušaja stvorimo tri, četiri prigode.


  Puno je kaznenih udaraca?


  – Točno. To je produkt takve igre. Jedanaesterci su čisti kao planinska voda. Nitko ne može osporiti. Nespretne intervencije u paničnim situacijama. Naša je igra poput oluje, ne znaš gdje će udariti.


  Samardžić je izjavio da u drugom poluvremenu nije krenulo po nacrtima. Pretpostavljam da je mislio na upute s »kredom i pločom«?


  – Ne, ne… Možda ima još problema s – jezikom. Bio je dogovor da malo stanemo, primirimo, sačekamo. Pomaknemo desetak metara unatrag jer sam vidio da Sharbini i Kramarić imaju prostora, a željni su igre. Krstanovićeva glupost, ne smije se to dogoditi iskusnom igraču, malo nas je poremetila.


  Kramarić i Krstanović zajedno u sastavu?


  – Veoma dobro. Kramarić se sve više pojavljuje u onim prostorima iz mojih zamisli. Igrači oko njega mu ponekad ne daju pravodobno loptu. Istrpio je i neke duele, na dobrom smo putu, Kramarić i ekipa.


  Na lijevoj strani dobra je bila kombinacija Sharbini – Kramarić?


  – Dajem im potpunu slobodu. Ali Sharbini je zaslužio dvije kapetanske trake kako je u Budimpešti odigrao za ekipu. Raduje to. Žrtvuje se. Vratit će mu se, bit će poteza i golova. Zadovoljan sam kada mi ujutro dođe da je – umoran, a znam da nije bilo noćnog lutanja, već ga je »ubila« utakmica.    

Kompozicija


  Koliko nedostaje Moises, na otvaranju sezone najbolji igrač Rijeke? 

  – Nedostaje svatko. Nemamo mogućnosti rotiranja, jer nema Maleša, Močinića. Da je tu još Knežević da oslobodi malo Leškovića i Samardžića. Ali to su druge stvari. S time treba živjeti, zato se i ne opterećujem.


  Prošle sezone ste češće »lamentirali«, potencirali činjenicu da vam stalna putovanja uzimaju mogućnost treniranja. Sada kao da ste zadovoljni. Što se dogodilo?


  – Pripremili smo se. Prije početka sezone radili smo sa 30 posto većim intenzitetom. Više trenirali, a manje igrali utakmice. Znao sam da nas čekaju utakmice. A između dva nastupa valja pripremiti Jahovića, Samardžića… Sve ove igrače. Vidljivi su problemi. Jahović još nije automatizirao svoju igru, iako ima strahovitu želju. Da je kasno došao Moises pa Čanađija, ali i Jajalo. Pričaju igrači između sebe: »Ne znam gdje da ti dam loptu… Kada ćeš krenuti!«. Kompoziciju, momčad i automatizam nemoguće je kompenzirati treningom. Oni koji su duže na Kantridi to dobro znaju. Jugoviću je svejedno, igrao lijevo ili desno.


  U Budimpešti su se često mijenjale pozicije?


  – Samoinicijativno. Odlično. Njihova intuicija.


  Prilagodba je lakša stoperima?


  – Najlakše je postaviti obranu. Svi iza lopte. I to je nogomet. Nikad neću prigovarati nekome na zatvoreni gard. Napadač, za razliku od stopera, treba kreaciju i prostor. Raduje me, međutim, pozitivna klima u ekipi.    

Odgovornost


  Sjajan uvod u sezonu, četiri pobjede – Dinamo, dvaput Ferencvaroš i Zagreb. Dolazi novi ciklus – Hajduk, dvaput Vikingur, Istra, Split, tri gostovanja…?


  – U Europi je poplava rock festivala. Tako i naš festival kreće početkom srpnja. Zbog toga sam bio ljut kada nismo mogli, izbacujem ono htjeli, početi pripreme u kompletnom sastavu. Znam da neće uvijek biti idealno kao prošle sezone. Imam intuiciju, kada krenu utakmice malo je treninga… Samo je Moises novi na popisu ozlijeđenih, sve ostalo je iz prošle sezone.


  Protiv Zagreba za bodove ste izrotirali više od pola momčadi?


  – Svi moraju biti spremni preuzeti odgovornost. Nismo spremni juriti devedeset minuta po terenu kao protiv Dinama. Nismo još u toj fazi.


  Nema stoperskog para Knežević – Marić, Lešković, Mitrović i Samardžić su se dobro uklopili i – počeli zabijati golove?


  – Iskorak u našoj igri, moramo ponuditi nešto novo, raznovrsnost. Često smo dobivali golove iz prekida, upozoravali ste i kritizirali, sada je to kvalitetnije. Ferencvaroš je imao pet »nedobera« u našem kaznenom prostoru, nije bilo velike opasnosti. A zabijamo u napadu iz slobodnih udaraca. Brezovec ih dobro izvodi, a naši stoperi – finaliziraju.


  Radite na prekidima?


  – Nema više prostora. Slobodan udarac je najlakši put do suparničke mreže. Radimo, itekako, koristimo svaki trenutak. Put kroz minska polja je tih pedeset metara od centra do suparničkog gola.    

Brezovec se dokazao


  Jajalo i Brezovec kao dva zadnja vezna u sustavu, znam da ne volite teorije o rasporedu igrača, ali ipak u 4-4-2 ?


  – Nacrtao sam im klasični 4-4-2. Kramariću rekao neka ga vodi intuicija. Jajalo se kasno priključio i još nema moć, u fazi je punjenja akumulatora. Valja pametno da »motor« ne pregori. Brezovec se dokazao. Voli ga publika. Igrač s velikim srcem.


  Nedostaje vam igrača. Bariću su uvijek trebala dva igrača?


  – Ne. Da imam ovu četvoricu ozlijeđenih, možda bih izrekao nešto što ni sam ne bih vjerovao da je izašlo iz mojih usta.


  Da će Rijeka biti prvak?


  – Budimo ozbiljni. Sve u svoje vrijeme. Ne funkcioniram na takav način. Utakmica pa nova utakmica. Ne razmišljam niti o ozlijeđenima. Koncentriran sam na zdrave, zadatak mi je podignuti Zlomislića, Pušića, stabilizirati Ajayija koji je Zagrebu najavio sjajne mogućnosti, priključiti Čanađiju i Oršića, koji su ipak zatečeni. Rijeka je to, a standardi su visoki. Nešto novo. Tek su preživjeli Ferencvaroš, a već je jagma za Jadranski derbi s Hajdukom.


  Europa crpi energiju, ali je prava škola napretka. Prošle sezone su do reprezentacije došli Maleš, Močinić, Vargić, Kvržić. Plodovi vašeg rada?


  – Europske utakmice stvaraju igrače. Sada u Europi izgledamo malo drukčije. Zato nisam bio zadovoljan drugim poluvremenom, bili smo premalo pametni za Europu. A sada s Vikingurom, što ćete sve pisati, o ribarima, gejzirima, a ta je momčad odigrala četiri utakmice u Europi. Podcjenjivanje u Europi može biti fatalno. Zadovoljan sam što se promijenio mentalitet ekipe. Dolazi to s novim igračima. Nema novaca za kupovanje skupih Portugalaca.


  Ljubomorni ste na Dinamov prijelazni rok?


  – Ne, samo na njihove uvjete za trening. Ali i po tom pitanju se situacija bitno popravila. Krasan je teren na Rujevici, u Vratima je raj na zemlji, a i na Kantridi se radi.


  U nedjelju Rijeka – Hajduk. Sa Splićanima ste u 16 mjeseci otkako ste na Kantridi odigrali pet utakmica i nikad niste izgubili. Dvije pobjede i tri remija?


  – Ne sjećam se. Ali, ako je tako, daj Bože da se nastavi takav trend. Moj niz je najmanje bitan, želimo novu pobjedu u velikoj utakmici na prepunoj Kantridi. Hajduk strahovito respektiram. Ne zanimaju me izjave i komentari, ne zanima me kako vode klupsku politiku, njihova strategija. Zanima me samo zeleni travnjak. Još jednom potvrđujem ono što stalno govorim, trener Tudor radi velike stvari. Vidi se po broju mladih igrača. Čeka nas velika borba, utakmica nabijena emocijama. Hajduk je igrao Europu kao i Rijeka, možda su mogli više odmarati, ali… Sutra se kreće od nula – nula.    

Vučna lokomotiva 


  Hajduk će srcem nadoknaditi manjak kvalitete u odnosu na Rijeku? 

  – Ne slažem se s vama da Splićani imaju veće srce od Riječana. To nije dobro, ne bih bio zadovoljan kao trener.


  Odlike ovog Hajduka?


  – Agresija, brzina, okomitost. Hajdučko srce, ali riječko mora biti i bit će – veće! Puni su motiva. Poštujem njihovo veliko ime, ali Rijeka je pokazala snagu i moć. Na dobrom smo putu da postanemo – svoji!


  Hajduk je remizirao s Istrom i počeo je lov na suce…?


  – Bez komentara.


  O sucima ne razmišljate?


  – Ne znam tko sudi. Niti ću pitati.


  Otkako ste na Kantridi, samo ste jednom imali problem sa sucima, upravo sa sutrašnjim, Zebecom…?


  – S pravom me isključio. Ispričao sam se poslije utakmice jer nisam bio u pravu, penal za Split je – postojao!


  Predsjednik Mišković bio je sretan u Budimpešti. Čuo sam ga prije utakmice kako razgovara s nekim iz La Spezije i govori da trener odlučuje o tome hoće li doći neki igrač. Je li tako i na Kantridi…?


  – Damir je Damir. On je vučna lokomotiva Rijeke. Sve ostalo su prazne priče. Da nema njegove energije, želje i neizmjerne ljubavi prema HNK Rijeka i nogometu, ne bi to funkcioniralo. Svima nam je lakše kada vidimo njegov osmijeh. To vrelo optimizma. Njegove razigrane oči… Operiran je prije nekoliko dana, a doletio je u Budimpeštu. Popričati sa svima, igračima, novinarima, navijačima. Nastojim upiti što više njegove energije.


  Otišao je na Rab, na feštu…


  – Neka uživa. Znam da ga već svrbi Hajduk.


  Poruka navijačima za Jadranski derbi


  – Nema. Neka je oni nama pošalju. Bio sam sretan kada sam ih vidio u Budimpešti s moje desne strane. Žao mi je bilo, troše novac, a mađarska policija ih je maltretirala na autocesti… Zbog nekog terora nad navijačima. Ne mogu pogledati Budimpeštu, družiti se s igračima. Poštujem ih kao i svoje suradnike i igrače. Svi griješimo. Obostrana komunikacija je slika ove Rijeke. Rijeka postaje Rijeka.


  Rezultat u nedjelju?


  – Drago mi je što smo popričali…