Trener "Rijeke" zadovoljan ostankom kapetana

Kek: Anasov odlazak značio bi da nisam uspio

Ivan Volarić

S jedne strane Anas Sharbini je dobri duh momčadi, a s druge treba znati da niti jedan igrač nije takav da bi mu se dopustila nedisciplina, nesportski život ili drugo što narušava ime i ugled »Rijeke« – kaže Kek



RIJEKA  Matjaž Kek povukao je momčad u Gorski kotar, na dobre travnjake u Vratima. Ionako se Kantrida mora sačuvati za nadolazeće prvenstvene i europskog oglede, a osim toga na Rujevici su u tijeku radovi pa je teško nadglasavati se sa strojevima i boriti s oblacima prašine.


 Uoči odlaska u Fužine (momčad se sinoć vratila na Kantridu) stavljen je »ad acta« problem mogućeg Sharbinijeva odlaska. »Rijeka« nije prihvatila ponudu s Tajlanda za Anasa Sharbinija, kojemu se dojam je ionako nije išlo tako daleko.


»Rijeka« je ostala bez pola milijuna eura odštete, a Kek ipak nije bez igrača od kojega se uvijek očekuje više. Jedan gol u 13 ovogodišnjih nastupa je ipak pretanak učinak za igrača Anasova kalibra.




  – Čelnici kluba, predsjednik i sportski direktor rekli su svoje, a ono što ja mislim uvijek prvo kažem Anasu. A ove priče o mamama i tatama me ne zanimaju. Što bih sad trebao komentirati svaki put kada se javi Kramarićev, Leškovićev ili Sharbinijev tata. Istina je da imam s Anasom odnos kakav imam, a on je dobar. On sada dobro trenira, a igranje ovisi o nekim trenerovim razmišljanjima i pogledima na igrača. To što je bio ljut jer nije igrao protiv »Seville« za mene je dobra stvar – konstatirao je Kek, kojega je početkom tjedna prozvao Anasov otac Jamal ustvrdivši da je njegov sin bio silno nezadovoljan činjenicom da nije igrao protiv »Seville«. U prijevodu Sharbini je mislio otići zbog toga jer mu nije zajamčen bolji status u momčadi, iako vjerojatno i Jamal dobro zna zašto njegov sin nije kao nekada nezamjenjiv u ekipi.  


 


 Loš učinak


Anas je posebna »biljka«, nogometni genijalac koji svoju genijalnost nerijetko iskazuje na krivi način. Svi koji ga malo bolje poznaju dobro znaju da nije baš oličenje profesionalnog odnosa prema svojem poslu. Naravno da to sada kada se sve u klubu i oko kluba diglo na jednu izrazitu visoku razinu više ne može tek tako proći. Posebno ne kod trenera koji vodi računa apsolutno o svakom detalju.  

– Anas najbolje zna kakva je situacija i on je tu vrlo korektan. S jedne strane on je dobri duh ove momčadi, a s druge strane treba znati da niti jedan igrač »Rijeke« nije takav da bi mu se dopustila nedisciplina, nesportski život ili drug što narušava ime i ugled »Rijeke«. Isto tako previše puta se uvlači Anasa u neke stvari s kojima nema veze. Ponuda s Tajlanda je bila dobra, ali ipak bilo je pitanje kako se onda vratiti iz takve lige. Što se Anasova učinka tiče, ja nisam zadovoljan s obzirom na minutažu. I on to vrlo dobro zna. Super sam zadovoljan kako sada trenira, ali nisam bio zadovoljan kako je trenirao nakon »Zagreba« i to sam mu rekao u lice. Toliko je pametan da on to zna. I nitko ne može isprovocirati konflikt između nas dvojice. Iskreno, da je otišao na Tajland, bio bih razočaran i nezadovoljan sam sa sobom jer bih mislio da moja misija nije napravljena do kraja. Bio bih zadovoljan kada bi otišao u neku jaču ligu. Isto je bilo s Kramarićem. Pametnjakovići su me pljuvali i optuživali gdje ga i kada stavljam, a sada ti isti šute. Zašto sada ništa ne govore? Ipak sam ja svaki dan s njima i glupo je reći da nekoga volim, a nekoga ne. Ne mogu tražiti više od onoga koji ne zna, ali ću uvijek tražiti više od onoga koji je pokazao da zna. A ako Anas zna i može protiv »Dinama« na Kantridi, onda bi trebao znati i protiv »Osijeka« u Osijeku – kaže Kek, koji je puno toga rekao nakon dugopoljskog cirkusa, no nije se osvrnuo na jednu stvar koja postaje očita.


Kriv za sve


Prije nekoliko kola jedan sudac ga je optužio za »mobing«, no situacija postaje obrnuta. Suci u posljednjim kolima svojim brojnim pogreškama vrše »mobing« nad momčadi »Rijeke«.  

 – U zadnje vrijeme nismo imali sreće, donesene su odluke na našu štetu i trebamo imati dva, tri boda više. Ako moramo svaku utakmicu dati tri gola više, onda ćemo i to probati. Međutim, ne bih volio i neću ići tako daleko u svojim razmišljanjima da su suci u glavnoj ulozi. U dobru ili u zlu. Popričao sam u Dugopolju sa sucem Zebecom i to je za mene jedini ispravan, normalan i korektan put. Meni je to dovoljno. Međutim, sucima nije bilo lako u Dugopolju. Za mene je ključna bila odluka da se utakmica igra u Dugopolju. To je ključni problem i problem koji sobom nosi brojne druge probleme.


  Splićani optužuju »Rijeku« da nije htjela odgoditi derbi za 16. listopada, a pristali su 15. listopada igrati protiv »Lekenika«. Naravno da pritom zanemaruju činjenicu da se brojni reprezentativci vraćaju u klub tek 14. listopada i da nije isto nekompletan gostovati kod četvrtoligaša ili ljutog rivala.


  – Normalno je da svatko sada nateže na svoju stranu. Od svojih igrača sam tražio da niti jednom gestom ne provociraju u Dugopolju i na tome im svaka čast. Za sve ostalo morate pitati druge ljude u klubu. Ispada ovako da je Kek za sve kriv, od toga zašto se odgodila utakmica protiv »Lekenika« pa do toga zašto se igralo u Dugopolju – zaključio je trener »bijelih«.