Rijeka poražena od Dinama 1:2

Kantrida pala nakon 16 mjeseci: Soudani srušio riječku tvrđavu

Ivan Volarić

Egzekutor »bijelih« bio je Alžirac El Arabi Hilel Soudani. Demonstrirao je klasu, pojedinačnu kvalitetu koja nerijetko presuđuje derbije kakav je odigran na Kantridi. »Bijeli« su s druge strane ponovo puno i previše toga promašili da im se to ne bi osvetilo



RIJEKA Kantrida je kapitulirala nakon 16 mjeseci! »Dinamo« je odnio sva tri boda iz Rijeke, što je posljednji put uspjelo nogometašima »Zadra« 18. svibnja 2013. godine u pretposljednjem kolu pretprošloga prvenstva. Nakon toga pod stijenama su se odigrale čak 33 službene utakmice, »Dinamo« je u tom periodu čak četiri puta stizao na Kvarner, ali tek u petom pokušaju dočekao puni plijen. Egzekutor »bijelih« bio je Alžirac Soudani. Demonstrirao je klasu, pojedinačnu kvalitetu koja nerijetko presuđuje derbije kakav je odigran na Kantridi. »Bijeli« su s druge strane ponovo puno i previše toga promašili da im se to ne bi osvetilo. Zagrepčani su iskoristili svoje prilike i lagani sudački vjetar u leđa. Vučemiloviću očito nije bilo svejedeno tko će biti prvi nakon nedjeljnog derbija…


Zoran Mamić napravio je samo jednu promjenu u odnosu na momčad koja je prije nekoliko dana »samljela« Rumunje i ta jedna promjena je djelovala poprilično iznenađujuće. Umjesto stopera Sigalija uz Šimunića je zaigrao portugalski defanzivni veznjak Goncalo. Kek je, osim požutjelog Jajala, (počeo je Moises) odlučio malo pojačati svoj lijevi bok i tako otupiti najbolji dio »Dinamove« momčadi – desnu stranu. Zamisao je bila jasna. Vedran Jugović trebao je pomoći Marinu Leovcu zaustaviti najboljeg igrača »Dinama« Alžirca Soudanija, odnosno Portugalca Pinta koji je ordinirao iza njegovih leđa. Brzonogi Crnogorac Marko Vešović zaigrao je na poziciji desnog veznog igrača. Kek je, doduše, vrlo rano morao mijenjati početnu postavu. Ozlijeđenog Samardžića zamijenio je Mitrovićem.


Dvojbene odluke


Ta promjena nije se toliko osjetila na igri Riječana koliko niz dvojbenih Vučemilovićevih odluka koje su uglavnom išle u korist gostiju. Uostalom, nakon jedne od njih »Dinamo« je došao u vodstvo u 33. minuti. Cvijanović je stigao prije Pinta na jednu ničiju loptu na desnoj strani igrališta nedaleko domaćeg kaznenog prostora. Cvijanović se okliznuo, a Pinto ga pretrčao i pritom nagazio na ruku, te prvi stigao do lopte. Napravio je nekoliko koraka prema kaznenom prostoru, te imao dovoljno vremena naciljati Soudanijevu glavu. Napadač »modrih« ušao je između dva »Rijekina« stopera i glavom doveo goste u vodstvo. Riječani su pritom uzalud tražili prekršaj nad Cvijanovićem.




Prije i poslije Soudanijevog gola na travnjaku se odvijala borbena utakmica, puna tenzija, uz nekoliko dobrih situacija za gol s obje strane. Dojam je ipak da su one »Rijekine« šanse bile izraženije, iako su baš kao i nedavno u Liegeu ostale neiskorištene. Počelo je gostujućom prilikom u 20. minuti. Wilson je u jednoj kontri dočekao otvoreni udarac i prebacio gol na ubačaj Pinta. U 24. minuti Cvijanović je gurnuo Krstanovića pred Eduarda. No, napadač »bijelih« otišao je previše ukoso. U 25. minuti se umjesto mreže zatresla vratnica »Dinamova« gola. Tomečakov oštar ubačaj na vrh kaznenog prostora glavom je zahvatio Jugović. Eduardo je ostao prekratak, ali loptu što su je mnogi vidjeli u mreži zaustavila je vratnica. U 27. minuti Soudani je glavom prebacio gol nakon Pivarićeva centaršuta, a u 32. minuti Leovcu se iznenada otvorila prilika. Uputio je udarac iskosa sa sedam, osam metara, a lopta otišla uz bližu vratnicu. Odgovor na Soudanijev vodeći gol pokušao je ponuditi Andrej Kramarić. U 40. minuti prebacio je živi zid iz slobodnjaka, a Eduardo uz dosta napora izboksao loptu. Četiri minute kasnije Kramarić je ostao jedan na jedan s Goncavlom, oslobodio se za udarac s 16 metara po kojem je lopta otišla kraj gola.


Nova revija promašaja


Nastavak je počeo novom riječkom prilikom. Cvijanović i Krstanović izmjenili su dodavanje na vrhu kaznenog prostora,  veznjak »bijelih« ostao na otvorenom udarcu. Ipak, pucao je preslabo za Eduarda. Ulaskom Anasa Sharbinija Kek je malo presložio figure, promjenio raspored iz 4-4-2 u 4-2-3-1. I pogodio! U 59. minuti Krstanović je sjajnom dijagonalom pronašao Anasa Sharbinija koji je po ulasku u kazneni prostor dodavanjem tražio Krstanovića, a pronašao na drugoj stativi Kramarića koji je bio nepogrešiv – 1:1. Izjednačenje je vratilo utakmicu u neizvjesne vode i izazvalo očekivanu rekaciju u domaćoj momčadi. »Rijeka« se rastrčala travnjakom i počela tražiti drugi pogodak. U 62. minuti Kramarić je ostao »jedan na jedan« s Goncavlom, gurnuo loptu preko njega i uzalud tražio najstrožu kaznu.


RIJEKADINAMO 1:2


Strijelci: 0:1 Soudani (33′), 1:1 Kramarić (59′), 1:2 Soudani (69′).


Stadion Kantrida.Sudac:  Ante Vučemilović (Osijek) 5,5.


Gledatelja:9.000.


Žuti karton: Leovac, Sharbini (Rijeka), Pivarić, Šimunić (Dinamo)..



 U 65. minuti Krstanović je ostavio glavom loptu za natrčalog Sharbinija, koji je pucao visoko preko gola. I baš kao i u prvom poluvremenu uslijedila je brza kazna za riječke promašaje. Uža obrana »Rijeke« predugo je čekala da Pivarić ubaci loptu, Vargić je ostao na liniji, a nakon glavometa Soudani u padu nogom matirao riječkog vratara – 1:2. Lešković je prethodno dirao loptu, ali pod mogućim prekršajem Čopa, što Vučemilović nije vidio ili je procjenio da nije bilo riječi o prekršaju. »Dinamo« je poveo nakon prvog udarca u okvir gola u nastavku, a »Rijeka« ponovo krenula u mukotrpni lov za zaostatkom. U 72. minuti Krstanović je na drugoj stativi dočekao Tomečakov ubačaj i glavom ga poslao preko gola. Dvije minute kasnije Cvijanović je natrčao na Sharbinijevu povratnu loptu i sa 17 metara tukao preko gola. »Rijeka« se nakon toga ugasila. »Bijeli« jednostavno nisu smogli snage za novi povratak, a gosti su u 85. minuti mogli i potvrditi pobjedu da Vargić nije zaustavio Saudanijev udarac s 15 metara. Tračak nade ponudio je Leovčev udarac u 90. minuti, kojega je Eduardo digao iznad grede u korner.


REZULTATI 9. KOLA,


Petak:


Lokomotiva – Zadar 0-1 (Weitzer 17)


Subota:


Istra 1961 – Zagreb 1-2 (Tomić 79 / Šulc 39, Bevab 90)


Split – Hajduk 1-1 (Galović 40 / Maglica 27)


Nedjelja:


Slaven Belupo – Osijek 2-0 (Ozobić 44,Vugrinec 73)


Rijeka – Dinamo 1-2 (Kramarić 59/Soudani 34, 69)


LJESTVICA:


1. Dinamo 9 8 1 0 24-8 25


2. Rijeka 9 7 0 2 23-8 21


3. Hajduk 9 3 3 3 21-15 12


4. Zagreb 9 3 3 3 15-15 12


5. Zadar 9 3 2 4 12-23 11


6. Lokomotiva 9 3 1 5 17-19 10


7. Split 9 2 4 3 10-12 10


8. Istra 1961 9 1 5 3 8-11 8


9. Osijek 9 2 2 5 8-13 8


10. Slaven Belupo 9 2 1 6 6-20 7