Provjerena formula

Kako protiv »azzurra«? San Siro kao putokaz; Talijani u Split stižu oko 18 sati

Marko Cvijanović

Snimio Damir ŠKOMRLJ

Snimio Damir ŠKOMRLJ

Nakon što je zbog ozljede za kvalifikacijski susret s Hrvatskom otpao Marco Verratti, u zrakoplovu koji će talijanske nogometaše prevesti do Splita neće biti ni veznjaka Rome Danielea De Rossija



Hrvatska nogometna reprezentacija sutra u Splitu protiv Italije igra važnu kvalifikacijsku utakmicu za plasman na Europsko prvenstvo iduće godine u Francuskoj, uoči koje izbornik Niko Kovač nema dvojbi. Jasno je i zašto s obzirom na činjenicu da odavno zna kako ne može računati na stožerne prvotimce (Modrić, Ćorluka, Lovren) i da je imao sasvim dovoljno vremena za odabir adekvatnih alternativa.


Kad je u pitanju Modrićev izostanak, Kovač nema namjeru niti previše mogućnosti otkrivati toplu vodu. Uostalom, momčad koja je jesenas na San Siru bez Modrićeve pomoći odigrala najzreliju utakmicu jedne hrvatske reprezentacije u novijoj povijesti daje mu za pravo na jednak način pripremati utakmicu protiv istih suparnika. U prvoj kvalifikacijskoj utakmici protiv »azzurra« momčad je uslijed neočekivane ozljede najvažnijega igrača doživjela jednu personalnu promjenu (Modrić/Kovačić), ali nije promijenila gard. Dapače, nikad protiv jedne velike momčadi nije izgledala dominantnije.



Nakon što je zbog ozljede za kvalifikacijski susret s Hrvatskom otpao Marco Verratti, u zrakoplovu koji će talijanske nogometaše prevesti do Splita neće biti ni veznjaka Rome Danielea De Rossija, objavio je Talijanski nogometni savez (FIGC) na svom službenom internetskom portalu.




De Rossi (31) je ozlijeđen na posljednjem treningu u kampu talijanske reprezentacije u Covercianu, uoči polaska talijanske reprezentacije, a u vijesti se ne navodi o kakvoj se ozljedi radi.


Talijanski izbornik Antonio Conte već je ranije zbog ozljeda Barzaglija i Zaze naknadno priključio Francesca Acerbija i Giacoma Bonaventuru. Talijani u Split stižu u četvrtak oko 18 sati, a već u 19 sati predviđen je trening talijanske reprezentacije na poljudskom stadionu, gdje će u petak (20.45 sati) biti odigrana utakmica skupine H kvalifikacija za odlazak na Europsko prvenstvo 2016.



Ne bude li nekih neočekivanih obrata u Kovačevu pristupu utakmici i nekih nepovoljnih okolnosti, Hrvatska će se sutra na poljudskom travnjaku suprotstaviti Talijanima u osnovnom sustavu 4-2-3-1 s Rakitićem i Brozovićem u ulogama zadnjih veznih igrača i Kovačićem za leđima isturenoga napadača Mandžukića. Kovačeva je namjera jasna kao i na San Siru uslijed Modrićeve ozljede, odabir i raspored veznih igrača ukazuje da Hrvatska u svakom trenutku može računati na kontrolu igre i stvaranje viška u igri prema naprijed. Odstupanje od uobičajena načina igre u idealnim okolnostima očitovat će se u različitim igračkim karakteristikama dvojice najvažnijih igrača (Modrić/Raktić). Unatoč Modrićevu odsustvu, Kovač je, zahvaljujući Rakitiću, stekao rijedak privilegij računati na visoku razinu forme jednog od najvažnijih igrača aktualnog prvaka Europe. U oba pravca.


Koliko god čudno zvučalo, Kovača u ovom trenutku puno više od Modrićeva, mora brinuti izostanak dvojice stožernih stopera (Ćorluka, Lovren). Pogotovo uzme li se u obzir činjenica da se »starteri« protiv »azzurra« (Schildenfeld, Vida) nisu naigrali u tandemu na pozicijama središnjih braniča. Statistika ne laže. Schildenfeld i Vida upisali su kao stoperski tandem »kockastih« tek tri nastupa i pritum odigrali samo 119 minuta. U zadnjih petnaest minuta utakmice s Norveškom (5:1) aktualnoga kvalifikacijskoga ciklusa, u prijateljskoj utakmici protiv Malija u Osijeku (2:1) uoči odlaska na Svjetsko prvenstvo u Brazil, odnosno zadnje četiri minute protiv Walesa (2:0) u minulom kvalifikacijskom ciklusu. Na još osam utakmica istodobno su bili na terenu, ali je Vida igrao na bočnim pozicijama.


Kad je u pitanju zadnja linija, Kovačev mir dodatno remeti ozljeda gležnja zbog koje će najvjerojatnije propustiti nastup protiv Talijana. Ni to, međutim, nije jedini problem. Sinoćnji trening propustio je Mario Mandžukić nakon što je osjetio zatezanje u mišiću. Doduše, liječnička služba ne smatra da je riječ o nečem alarmantnom pa valja pretpostaviti da će Mandžukić danas normalno odraditi zadnji trening pret utakmicu s »azzurrima«.