Sportski direktor o sjajnom otvaranju sezone

Juričić: Jaka »Rijeka« jedan je od razloga Mamićeve panike

Orlando Rivetti

Dinamo razmišlja dugoročno, ekipa se ne stvara preko noći. Sigurno je »Rijeka« jedan od razloga Mamićeve panike. Dovođenje pojačanja. Približili smo se, pušemo im za vrat – kaže sportski direktor bijelih 



RIJEKA  Četrdeset godina i isto toliko razgovora za novine. Uglavnom u bijelim rukavicama, čokoladnim jezikom. Uvijek je mogao pričati na dugo i široko, a ništa ne kazati… Ipak, ovo nije bilo izgubljeno vrijeme. Srećko Juričić, sportski direktor »Rijeke«, je osvajanjem dvaju trofeja (Kup i Superkup) obilježio nekoliko objetnica.


Najprije 40 godina od ulaska u Prvu ligu, 35 od osvajanja drugog Kupa protiv »Partizana«, 30 od nezaboravne utakmice s »Real Madridom«, 20 od izgubljenog trenerskog Kupa s »Dinamom«… »Šnelinger«, »Beli«, stoper i zadnji vezni, igrač, trener – sportski direktor. Kažu da je najmanje poznat (priznat?) kao – trener. U domovini.


Dvadeset godina radio je u inozemstvu (između ostaloga bio je izbornik UAE-a, Omana, Bahreina i Jemena), prije nekoliko dana odbio je mjesto izbornika – Indije. Krajem godina zaokružit će godine – 60.  

  – Čarobna godina za cijeli klub. Berba na nekoliko mojih godišnjica. Tek sam sada svjestan koliko je bogata povijest »Rijeke«, ali i moja. Ne okrećem se nikada, ali podaci govore da sam prošao i doživio puno toga – kaže Juričić. 




  Najupečatljivi trenutak?


   – Potpis ugovora s »Rijekom« kao najmlađi igrač, sedamnaestogodišnjak. Uz posebnu liječničku dozvolu. Pa ulazak u Prvu ligu, ušao sam na kraju utakmice, zamjenio strijelca Dragu Čohara, ali bilo je to najveće veselje. Prvi Kup, 1978., donio je najviše emocija. »Real Madrid« najviše ponosa. Kao kapetan ekipe. Finale Kupa 1994. s »Dinamom«, tada »Croatijom«, smatram uspješnim trenerskim poslom. Bilo je malo šansi da se priredi senzacija.  

 Vaš bivši trener, Ćiro Blažević, bio je trener, a Zdravko Mamić direktor. Ove godine ste naplatili dugove?


   – Nakon dvije godine rada osvojili smo Kup i Superkup, triput svladali »Dinamo«. Rastemo kao klub u svim segmentima, na terenu i u kancelarijama. Raste nam europski imidž. Predsjednik Mišković, njegov prvi suradnik Šćulac i trener Kek, trijumvirat su bez premca. 



 Splićanin Duje Strukan sudit će subotnju utakmicu (19 sati), petog kola HNL-a između Rijeke i Slaven Belupa. Dan ranije, u petak, u Maksimiru igraju Dinamo i Split (20.15), utakmicu će voditi Riječanin Domagoj Vučkov iz Rijeke, a četvrti će biti Vidulin iz Kanfanara. Istri 1961 i Lokomotivi (nedjelja, 21 sat) sudit će Tihomir Pejin iz Donjeg Miholjca. 



  Komercijalni interes


  Vi ste četvrti as za istim bijelim stolom Kantride. Potpisujete poteze struke. Dolaske i odlaske igrača. »Dinamo« se pojačava, doveo je na posudbu Čileanca Henriqueza iz »Manchester Uniteda«, vratio dojučeašnjeg reprezentativca Vukojevića. Zbog Europske lige i straha od »Rijeke«?


   – »Dinamo« želi sačuvati dominaciju na domaćoj nogometnoj sceni. Pojačava se zbog Europe. Želi ostaviti neki trag u Europskoj ligi, ali i razmišlja dugoročno, ekipa se ne stvara preko noći. Sigurno je »Rijeka« jedan od razloga Mamićeve panike. Dovođenje pojačanja. Približili smo se, pušemo im za vrat. 


    Prijelazni rok na Kantridi. Argentinac Scaglia, Oršić, Cvijanović, Čanađija, Jajalo, Samardžić, Jahović, Špikić…?

   – Specifična situacija u odnosu na prošle prijelazne rokove. Imali smo formiranu momčad, željeli smo je samo dodatno kompletirati. Jajalo, Jahović i Samardžić su pojačanja. Ostali su potencijal, oni mlađi su pojačali konkurenciju, nadam se da će u bliskoj budućnosti izboriti mjesto. Planove su nam poremetile ozljede naših glavnih igrača. Cijeli bi prijelazni rok bio drukčije koncipiran da su Močinić, Maleš i Knežević bili zdravi. 


  Bili ste stoper, Samardžić, Lešković i Mitrović su pun pogodak?


   – Točno, ali morali smo brzo reagirati, naći zamjenu za Kneževića. 


  Ostala je »rupa« Tomečakove zamjene na desnom boku. Boras je kao rezerva, odigrao je 19 utakmica, otišao u – »Dinamo«?


   – Boras je igrač velikih mogućnosti, ali Tomečak igra izvanredno, vrata prve momčadi bila su mu zatvorena. 


  Scaglia. Koristan igrač ili marketinški potez. Najavljen je kao Messijev prijatelj?


   – Rekao sam trojicu koju smatram pojačanjima. Scaglia je igrao kolumbijsku prvu ligu, bio u Grčkoj, promijenio dosta klubova. Pokušali smo spojiti komercijalno-marketinške interes, a da imamo dobrog igrača. Kamo sreće da se nametne Keku za prvi sastav. Uvjeren sam da ima potencijala. 



Nakon nedjeljne pobjede u Splitu nogometaši Rijeke nastavili su sinoć (18.30) s treninzima u Gorskom Kotaru. Mjesto izlaska s autoceste – Vrata, kao i mjesta treninga. Večera uz jezero Bajer u Fužinama i pravac Rijeka. 



  Prijelazni rok traje do kraja kokovoza, je li gotov na Kantridi, ili se još traži Borasova zamjena, desni bočni koji će uskočiti na Tomečakovo mjesto?


   – Rupu možemo popuniti sa svojim snagama ili dovođenjem desnog beka. Vidjet ćemo kako ćemo to riješiti, u dogovoru s Kekom. 


  Nezahvalne usporedbe


I to je sve što se tiče prijelazng roka?


   – Zavisi o tome hoće li netko od naših igrača – otići!    


Recimo Kramarić?


 – Kramarić izaziva najveću pažnju. Upiti su svakodnevni, a konkretna je ponudu bila samo jedna – iz Njemačke. 


  Argentinski FIFA agent, Gustavo Mascardi, rekao je da vrijedi najmanje 10 milijuna eura, a cijena bi bilo dvostruka da igra negdje u Serie A?


   – Riječ je o renomiranom menadžeru, treba ga shvatiti ozbiljno. On zastupa naše interese u Europi. Varijanta na koju računamo. 



  Stručnjak za tjelesnu pripremu, Talijan Ugo Maranza, radio je »prekovremeno«, dok su ostali odmarali. U ponedjeljak navečer, osim onih koji rade po posebnom programu, Moisesa, Kneževića, Cvijanovića i Ajayija, trenirao je i Anasa Sharbinija.



  Drugi odlasci?


   – Ima ponuda za Jahovića, koji je tek došao, ali nije takva da bismo zagrizli i pustili ga. Na njega računamo kao na prvog napadača. 


  Dugo ste igrali u bijelom dresu, osvojili dva Kupa, dobili »Reala«… Bilo je kvalitetnih igrača, ali »Rijeka« nikada nije bilo tako moćna?


   – Teško je i nezahvalno uspoređivati generacije i – nogomet. Različiti su stilovi. Ova ekipa pokazuje zrelost i snagu. Ima još prostora za napredak. Bilo je još takvih generacija, kod Skoblara, ona »Realova«, kod Gračana kada joj je oduzeto prvenstvo… Ipak, ova je generacija sigurno jedna od najboljih! 


  Devet pobjeda u devet utakmica u mjesec dana, dvanaest bodova u četiri prvenstvene utakmice?


   – Kako ne biti zadovoljan? U splitskom Parku mladeži smo dominirali, lako pobijedili. Lijepo je danas biti navijač »Rijeke«. I raditi u klubu na bilo kojoj funkciji. Privilegija. 


  Još četiri pobjede, »Slaven Belupo«, »Lokomotiva«, »Zadar« i »Osijek« do susreta s »Dinamom« na Kantridi. Trener Kek bi podivljao na tako postavljeno pitanje?


   – Ne znam. Pratim statistike koliko je koja generacija imala uspjeha. Ne znači mi puno. Ne opterećujem se hoće li biti 14. ili ne znam koja pobjeda. Najvažnije je da ekipa dobro igra. Iz utakmice u utakmicu sve bolje.   

Momčad posložena


Ipak, u devetom kolu dolazi »Dinamo«, navijači sanjaju poravnate momčadi na vrhu ljestvice?


   – Navijači imaju pravo na snove. Na nama je da svakoj utakmici pristupimo profsionalno i pokušamo pobijediti. 


  »Dinamo« je još uvijek jači?


   – Svi znamo da dominira kvalitetom, još se pojačao. Triput smo ih dobili i pokazali da se možemo nositi s njima. Zapapriti im juhu ove sezone. Bitno je da igramo dobro. 


  Po Kekovu receptu?


   – Upravo tako. Kek vodi momčad na najbolji mogući način. U potpunosti se slažem s njegovim načelima rada i pristupa utakmicama. 


  Je li teško surađivati s Kekom? 

  – Ne. Odličan je trener, ima svoja načela, svoju viziju. Tako treba! 


  Druga ekipa, »Rijeka« II u Trećoj HNL?


   – Posložili smo momčad s ambicioznim stručnim stožerom. Okosnica momčadi su igrači koji su osvojili Kvarersku rivijeru i prvenstvo Hrvatske za juniore. Uz igrače iz prve ekipe. Najvažnije je stvoriti identitet ekipe, koja će imati svoj stil i svoje ciljeve.    Alispahić i Gabrić neće igrati za Rijeku II?    – Neće. Za njih bi bilo najbolje da nađu novu sredinu, tamo gdje će igrati. Njihovim igranjem za drugi sastav »Rijeka« kao klub ne bi ništa dobio. Samo bi oduzeli mjesto nekom mlađem igraču.     Šlag za kraj, Europa i »Šerif« na putu do Europskoj ligi? 

  – Dobili smo suparnika s imenom i prezimenom, jaku ekipu, ali imamo šansu izboriti Europsku ligu. Europa stvara igrače, postaju bolji, Europa drži tenziju. Važna je zbog navijača.