Najbolji igrač ikada u dresu bijelih

Josip Skoblar: Razniježim se kada čujem za Rijeku…

Orlando Rivetti



RIJEKA Josip Skoblar najbolji je igrač koji je ikada nastupao u dresu Rijeke. Prije četrdeset godina došao je na Kantridu iz Marseillea kao »Zlatna kopačka«. Kasnije je kao trener srušio madridske kraljeve (Real Madrid). Vratio se još jednom. Pogreška… U Marseilleu je još uvijek – božanstvo.


HNK Rijeka?


  – Sretan sam. Dosta je bilo onih »indijanaca« koji su vodili klub, tipa Šarinića. Zlo i lažljivac. Rijeka je našla prave ljudi na čelu s Damirom Miškovićem. Imao sam to u svoje vrijeme, u prvom mandatu, želio stvoriti drukčiju Rijeku. U bivšoj državi i u Hrvatskoj. Ali najviše su se nakrali oni koji su prvi držali ruku na srcu… Doba Tuđmana i Šarinića. Oduzeto mi je pravo, za razliku od prvog mandata, kada sam možda prerano otišao. Stvarali smo bolju Rijeku, ne podcjenjući ono to je bilo ranije. Htio sam se približiti Europi. Ne znam koliko sam u tome uspio.




Što je nedostajalo?


  – Odriješene ruke i – Srećko Juričić. A iznad svih Damir Mišković. Trener Matjaž Kek u sjajnoj je situaciji s takvim ljudima. Rijeka je na pravom putu. Kada sam bio na Kantridi, nisam tvrdio da moramo biti bolji od Hajduka, Dinama… Ne, moramo naći svoje mjesto, svoju kvalitetu i svoju organizaciju. I pobjeđivati. Mišković je to savršeno postavio, nikada nije rekao »hoćemo biti ispred Dinama«. Stvoreni su preduvjeti za to. Posebno me veseli i raduje – stadion. I Grad je stao uz Miškovića i Rijeku. Lijepo je čuti.


 I za kraj, Josipe?


  – Nisam nekakav emotivac, ali razniježim se kada čujem za Rijeku. Počeo sam se razvijati kao trener. Organizacija kluba je najbitnija. Rijeka je danas na visokoj, europskoj razini.