Veznjak nogometaša "Rijeke"

Jajalo: Protiv Feyenoorda ćemo, kao i protiv Seville, igrati svoju igru

Ivan Volarić

Igramo kući, pred našim navijačima u pravom ambijentu i nema potrebe da se branimo. Da su nam ona tri boda protiv Seville sada bi bilo puno zanimljivije, mogli bismo kalkulirati, a ovako ćemo možda morati igrati s malo više rizika – rekao je Jajalo



RIJEKA » Tko god prati »Rijekine« igre u kontinuitetu dobro zna da je u momčadi Matjaža Keka nemoguće adekvatno zamijeniti dvije figure: Andreja Kramarića i Matu Jajala. »Krama« nemilosrdno »trpa«, a Mato se definitivno prometnuo u čovjeka oko kojega se vrti puno toga u igri Riječana. Njegova forma raste od početka sezone, a protiv Puljana je poslovično dobrim igrama pribrojio i pogodak te dvije asistencije za golove Kramarića i Zeca. Ovo mu je drugi pogodak u razmaku od nekoliko dana. Prvijenac u dresu »Rijeke« postigao je u Sisku prošle srijede, a protiv Puljana je upisao prvi prvenstveni zgoditak u bijelom dresu. Miran pas, precizna duga lopta, inteligentna rješenja u igri… Odnedavno je preuzeo na sebe (u dogovoru s trenerom Kekom) i izvođenje prekida. Dirigent riječkog orkestra. Upravo tako! »Rijeka« odavno već u svojim redovima nije imala kompletnijeg veznog igrača, koji je u stanju organizirati igru, odraditi onaj rudarski dio posla na sredini terena, ali i ugroziti suparničke vratare. Osmica na njegovim leđima kao podsjetnik na veznjake staroga kova koji su nekada bili sastavni dio svake ozbiljne momčadi.


   – Utakmica je bila jako zahtjevna i teška – započeo je nakon pobjede nad Puljanima 26-godišnji veznjak. – Znali smo što nas čeka jer »Istra 1961« je poznata po svojoj defanzivnoj igri i trebalo nam je stvarno puno vremena da probijemo njihov bunker. Mislim da smo na kraju zasluženo pobijedili.   

Bodovi važniji od gola


Unatoč primljenom pogotku zadržali ste prisebnost i strpljivo gradili svoj put prema rezultatskom preokretu i pobjedi u nastavku utakmice?   – Tako je bilo i u Puli, a znali smo i da će tako biti na Kantridi. Gledamo njihove utakmice, dobro smo sve analizirali. Znali smo da će strpljenje i koncentracija biti najvažniji faktori za pobjedu.    Odlična partija, dvije asistencije, prvi prvenstveni gol nakon pogotka »Lekeniku«?   – Presretan sam. Naravno da je svatko zadovoljan kada zabije gol, a pogotovo kada taj pogodak pridonese pobjedi. Ipak, mislim da je najvažnije da smo osvojili tri boda i da držimo korak s »Dinamom«.    Imali ste i malo sreće kod pogotka?   – Stali su dobro u blok i rekli smo sami sebi – idemo pucati. Možda će neka lopta pronaći put do mreže ili se od nekoga odbiti i prevariti vratara. Mislim da smo na kraju ipak svojom igrom i zalaganjem zaslužili da nas i sreća poprati.    Konačno ste odlične igre u posljednje vrijeme nadogradili i učinkom: golovima i asistencijama?   – Sam sebe sam kritizirao. Ali, bilo mi je bitnije da uđem dobro u ekipu, da steknem sigurnost dobrih igara, a znao sam da će me i gol nagraditi, da će golovi doći kad-tad.   

Koncentracija


Počeli ste izvoditi prekide?   – Uvijek sam do sada izvodio prekide, gdje god sam igrao u karijeri. Budući da nam je odličan izvođač prekida Josip Brezovec otišao u »Speziju«, morao je to netko preuzeti na sebe. Uz nalog trenera preuzeo sam to na sebe i ne pada mi teško.    Sve bolje funkcionirate u paru s Goranom Cvijanovićem koji se također počeo sve više dizati u svojim izvedbama?   – S vremenom to ide sve bolje i bolje. Mislim da svi mogu biti zadovoljni.    U četvrtak na Kantridu stiže »Feyenoord«?   – Svi znamo tko je »Feyenoord« i kakav nogomet igraju. Bit će zahtjevna utakmica, kao i protiv Puljana čeka nas velika borba. Također ćemo morati držati koncentraciju na visokoj razini.    Koliko ona izvedba protiv »Seville« diže samopouzdanje i vjeru da se može napraviti nešto više u Europi?   – Puno se pisalo o tome da žalimo za dva boda protiv »Seville«. Ta utakmica je samo pokazatelj da možemo kad hoćemo. Mi ćemo protiv »Feyenoorda« samo nastaviti tamo gdje smo stali protiv »Seville«. Kako ćemo se postaviti? Igramo kući, pred našim navijačima u pravom ambijentu i nema potrebe da se branimo. Igrat ćemo našu igru.    Dvije utakmice s »Feyenoordom« su ključne žele li se isprovocirati šansa za prolaz skupine?   – Tu je i utakmica sa »Standardom« kod kuće. Da su nam ona tri boda protiv »Seville« sada bi bilo puno zanimljivije, mogli bismo kalkulirati, a ovako ćemo možda morati igrati s malo više rizika – rekao je Jajalo.