Uzvrat u Škotskoj

Izostalo čudo u Aberdeenu: McGinn i Hayes potopili riječke nade

Ivan Volarić

Foto D. ŠKOMRLJ

Foto D. ŠKOMRLJ

Izuzmu li se naivno primljeni pogoci koji postaju zaštitni znak ovosezonske momčadi Riječani su odigrali solidnu utakmicu



ABERDEEN – Nogometaši »Rijeke« ipak nisu uspjeli prirediti čudo u Aberdeenu. U 63. minuti imali su u svojim rukama sve preduvjete da naprave veliki sportski podvig, dva gola prednosti, ali i ogromnu psihološku prednost.



Stadion Pittodrie. Gledatelja: 15.803. Sudac: Marco Guida (Italija) 7. Strijelci: 0:1 Tomasov (58′), 0:2 Kvržić (63′), 1:2 McGinn (64′), 2:2 Hayes (74′). Žuti kartoni: Shinnie (Aberdeen), Kvržić (Rijeka).ABERDEEN: Ward 5,5, Logan 6, Shinnie 6, Considine 6, Taylor 6,5, McLean 6,5, McGinn 7, (82′ Flood) -, Hayes 7, Goodwillie 6, (75′ Rooney) -, Quinn 6, Jack 6RIJEKA. Sluga 5,5, Ristovski 6, Mitrović 5,5, Samardžić 6, Leovac 5,5, Bradarić 6, (75′ Balaj) -, Radošević 6, Roshi 5,5, (51′ Kvržić) 7, Moises 6,5, Tomasov 7, Bezjak 5,5


No, onda su, kao i na u prvoj utakmici na Kantridi, napravili dvije kardinalne pogreške u obrani, primili dva pogotka iz kontre u razmaku od deset minuta i sami sebi izmaknuli stolicu. Tresak na guzicu je bolan, jer druga utakmica je potvrdila ono što se moglo naslutiti nakon ogleda na Kantridi: »Rijeka« je eliminirana iz Europe od suparnika koji bi teško u HNL okvirima izborio Europu, a kamoli stigao do naslova hrvatskog doprvaka kao što je to slučaj u Škotskoj.


Foto D. ŠKOMRLJ


Foto D. ŠKOMRLJ





Izuzmu li se naivno primljeni pogoci koji postaju zaštitni znak ovosezonske momčadi Riječani su odigrali solidnu utakmicu. Za nešto više trebala je na travnjak istrčati barem proljetna momčad »Rijeke« koja se, iako nije izgubila niti jednog važnog igrača, negdje netragom izgubila tijekom ljetne stanke. Osim sigurnosti u igri Riječana nema onog dodatnog žara i visokog ritma kojim se ovakve skromne europske ekipe moraju (s)lomiti.


»Bijelima« pritom nitko ne može osporiti ono elementarno: trud, želju i zalaganje, no to odavno već nisu elementi koji su presudni u svijetu modernog nogometa. Nakon ove utakmice definitivno se može govoriti o krizi igre i rezultata. »Bijeli« su u četvrtoj službenoj utakmici na otvaranju sezone ostali bez pobjede iako su u sve četiri utakmice protiv sebe imali protivnika slabije igračke kvalitete. »Inter«, »Slaven Belupo« i »Aberdeen« ne bi imali šanse protiv proljetne »Rijeke«, a kamoli one koja je prošloga ljeta otišla do skupina Europske lige.


Riječani su potrošili uvodnih pola sata za dva bezopasna udarac prema vratima (Moises oba puta sa 20 metara kraj gola). Jasan pokazatelj da je izostao onaj početni pritisak gostiju iz kojega se možda mogao izroditi pokoji pogodak. Jedini napadač Slovenac Bezjak uglavnom je usamljeno lutao između četvorice domaćih braniča. Budući da se Moises nerijetko vraćao po loptu u svoju zadnju liniju »bijeli« su jednostavno imali premalo igrača u završnici da bi organiziranom igrom ugrozili momčad koja je već na Kantridi pokazala da se zna strpljivo braniti sa petoricom, šestoricom igrača. Za razliku od prve utakmice Škoti su u uzvratu imali što čuvati što im je donijelo dodatnu sigurnost.


Gosti su s druge strane stalno jednim oko morali gledati na sat, sigurno da je to donijelo nervozu, a nervoza puno i previše krivih dodavanja. Čak i kada su se Riječani uspjeli kvalitetno otvoriti ili donijeti loptu do suparničkog kaznenog prostora izostao bi točniji zadnji pas ili udarac. Kada se sve to zbroji Riječani moraju biti zadovoljni što se na odmor otišlo s nulom na semaforu jer nekoliko domaćih ubačaja s bokova ili iz kornera prijeteći je prošlo kraj okvira Slugina gola. Osim toga u 45. minuti Niall McGinn je opalio po lopti sa 18 metara, a Sluga je izvukao iz svojeg donjeg lijevog kuta. Bila je to jedina prilika prvoga poluvremena!



Čim je završila utakmica na stadionu Pittodrie, a igrači obavili obveze prema medijima zaputili su se u aberdinsku zračnu luku. Let prema krčnoj zračnoj luci zakazan je u jedan sat ujutro, a dolazak na Krk tri sata kasnije.



Kek je početkom nastavka počeo na klupi tražiti raspoložene pojedince koji mogu svojim potezom nešto promjeniti i u prvom redu probudio reakciju u igračima koji su počeli utakmicu. U 58. minuti Bradarić je prizemnim dodavanjem pronašao Tomasova na vrhu kaznenog prostora. Tomasov se oslobodio dvojice igrača, a onda prizemnim udarcem sa 16 metara poslao loptu u donji desni kut – 0:1. Nije se radost skupine riječkih navijača ni stišala, a Hayes je u padu glavom dočekao ubačaj na drugoj stativi i loptu koju su svi vidjeli u mreži poslao kraj gola. Utakmica se odjednom rasplamsala, a Riječani postajali sve konkretniji i opasniji.


Probudila se nada koju je produbio u 63. minuti drugim pogotkom Zoran Kvržić. Opalio je po lopti sa s više od 20 metara, odbila se od nekog domaćeg igrača i u visokom luku ušla uz pomoć vratnice u mrežu – 0:2. Niti minutu kasnije braniči »Rijeke« podcjenili su McGinnov prodor po desnoj strani kojega je okončao prizemnim udarcem. Lopta se od suprotne vratnice odbila u gol za veliku radost na tribinama – 1:2. »Rijeka« je ostala bez produžetaka, trebala je još dva data pogotka za prolaz, ali pritom sačuvati svoju mrežu. U 74. minuti gosti su krenuli u kontru »dva na četiri«, previše gostujućih igrača oklijevalo ući u duel pa je Hayes sa šest, sedam metara vratio stvari tamo gdje su bile na početku utakmice – 2:2.


TIJEK SUSRETA;


90′ – Igrat će se još tri minuta sudačke nadoknade.


86′ – Nakon dva uzastopna kornera Tomasova, iz daljine je s 20-ak metara zapucao Samardžić, ali bez ikakve opasnosti po domaće.


72′ – GOL! 2:2 – Hayes je potpuno pokopao nade Riječana da mogu dograbiti 3. pretkolo. Sve je učinio Goodwillie, navukao trojicu Riječana na sebe i dao Hayesu koji bez problema poentira s nekih 5-6 metara.


71′ – Traje pritisak Rijeke. Pucali su iz daljine Tomasov, pa Radošević, ali lopta oba puta završava u bloku domaćih.


64′ GOL 1:2 - Kapetan Škota McGinn je zakomplicirao stvari i zabio na drugoj strani, pogodivši sa strane iza Sluginih leđa.


63′ – GOOOOL! 0:2 Eurogol Kvržića za povratak Rijeke u dvoboj. Prekrasan udarac s preko 25 metara.


63′ – Tomasov je šutirao s 20-ak metara, lopta je točno tamo gdje je postignut pogodak, ali je Ward ovaj put siguran.


60′ – Stopostotnu priliku zapucao je sada Jack, promašivši nakon ubačaja Goodwilliea glavom prazan gol s nekoliko metara.


58′ – GOOOL! 0:1 – Tomasov je primio okomitu loptu na rubu 16 metara, riješio se dvojice čuvara i lijepo plasirao loptu u donji desni kut Warda.


52′ – Izlazi Roshi, ulazi Kvržić.


48′ – Hayes je ubacio iz kuta a Taylor s nekih 7-8 metara pucao glavom pored vrata.


47′ – U prilici se našao Bezjak, ali je s 15 metara pucao preko gola.


45′ – McGinn je tukao s ruba šesnaesterca u donji lijevi kut, Sluga brani.


44′ – Tomasov iz slobodnog udarca ubacuje u kazneni prostor, ali nitko od “bijelih” ne dolazi do lopte koja odlazi u gol aut.


39 ‘ – Tomasov je probao iz daljine, ali neprecizno.


36′ – Velika prilika za Škote. Hayes je ubacio s lijeve strane, a McLean je, srećom po Riječane, na drugoj stativi bio malo prekratak.


25′ – Opet pokušava Moises, kojem je povratnu loptu na otprilike istoj udaljenosti ostavio Tomasov. No nema tu preciznosti.


19′ – Na drugoj je strani dalekometnim udarcem s 25 metara pokušao današnji kapetan Rijeke Moises, ali lopta ide pored gola.


15′ – McGinn je ubacio u sredinu, Mitrović čisti u korner.


13′ – Udarac Hayesa završava malo iznad gola.


12′ – Tražili su domaćini kazneni udarac nakon što je Hayes izveo solo prodor i pao na rubu kaznenog prostora, no od svega ništa.


9′ – Riječani još nisu uspjeli nametnuti svoju igru, zasad bez pravih prilika.


1′ – Prvi napad ima Rijeka.


0′ – Na klupi je ostao Bekim Balaj, a mjesto u vršku napada ima Roman Bezjak, koji se istaknuo na posljednjoj prvenstvenoj utakmici. Kapetansku traku nosi Moises.