V. d. pročelnik Odjela za sport Grada Rijeke

Igor Načinović: Radimo na Rujevici, ali primaran je stadion

Ivan Volarić

Radimo na rješavanju vlasništva nad postojećim igralištima »Lučkog radnika«, pokušavamo naći neki model da to preuzmemo od Lovorke d.d. na koju je uknjiženo vlasništvo – kaže Načinović



RIJEKA Još malo pa će se navršiti punih godinu dana otkada je Veljko Karabaić, ondašnji pročelnik za sport Grada Rijeke, a sada svježi umirovljenik, izjavio kako se žurno radi na otkupu ili zamjeni zemljišta na Rujevici, gdje se nalaze postojeća igrališta »Lučkog radnika«, čime bi se ostvarili osnovni preduvjeti da nogometaši »Rijeke« prvi put u povijesti dobiju pristojne uvjete za trening. Podsjetnika radi, riječ je o zemljištu koje je čudnim privatizacijskim putevima završilo u vlasništvu tvrtke Lovorka d.d. iza koje stoji Ivan Franolić, riječki poduzetnik kojega se kroz nekoliko afera usko povezivalo uz istaknute osobe koje pripadaju stranci na vlasti u gradu i državi.


Plan je bio jasan i logičan. Grad će zamjenom terena doći u posjed izgubljenoga zemljišta na kojem će HNK »Rijeka« vlastitim sredstvima izgraditi ili dograditi igrališta i prateće objekte. Osim problema treniranja prve ekipe »Rijeke«, time bi se riješio i problem treniranja juniora i kadeta, a djelomično bi se  pomoglo i ostalim riječkim klubovima. U studenom prošle godine Karabaić je izjavio kako se nada da će Grad doći u posjed zemljišta i igrališta »Lučkog radnika« do kraja godine, a na Noći HNK »Rijeka« u Opatiji gradonačelnik Vojko Obersnel je u jednom neslužbenom kontaktu potvrdio pregovore s Lovorkom d. d., ali naslutio da neće sve ići tako glatko jer svako ubrzavanje razgovora pogoršava pregovaračku poziciju Grada.


Nema pomaka


Ukratko, ispada da se u godinu dana nije napravilo apsolutno ništa. Posljedice svega su poznate. Nogometaši »Rijeke« posljednjih mjeseci nemaju gdje trenirati, iako su zahvaljujući predsjedniku Damiru Miškoviću voljni uložiti vlastita sredstva u oplemenjivanje gradskog prostora. Logika stvari sugerira da u cijeloj priči nešto ne štima i nameće logično pitanje: stopira li netko projekt nogometnog kampa na Rujevici?





Nogometaši »Rijeke« nastavili su svoju uhodanu turneju pod krilaticom: »Ujutro treniram na Kantridi, poslijepodne na Rujevici, potom u Žuknici, a onda tko zna gdje. Možda i u vašem gradu…«. Jučer ujutro »bijeli« su radili u Kostreni. Nisu trenirali reprezentativci Mate Maleš (A reprezentacija Hrvatske) i Matej Mitrović (U-21), BiH reprezentativca Zorana Kvržića zbog rupture hvatišta mišića neće biti još nekoliko tjedana, baš kao ni Nikole Pokrivača koji će počeo trčati nakon odrađenih terapija uslijed rupture ligamenata koljena. Luka Marić je protiv »Splita« dobio neugodan udarac, zbog čega je danima već pod posebnim tretmanom klupske liječničke službe. Pretpostavka je da svi navedeni neće biti u konkurenciji za sutrašnji ogled u Sigetu, računajući i Ivana Tomečaka koji je u treningu, ali dugo već bez utakmica. Mitrović i Maleš, koji će praktički biti bez treninga s momčadi do ogleda s »Dragovoljcem«, možda sjednu na klupu u Sigetu. 


U konkurenciju se sigurno vraća Goran Mujanović koji je odradio kartone. Tko će umjesto odsutnih? Vjerojatno Brezovec umjesto Maleša, a Lešković umjesto Marića. Trećeg stopera Kek trenutno nema na raspolaganju.



– Nema konkretnijih pomaka u odnosu na ono što je rečeno krajem prošle godine – tumači Igor Načinović, Karabaićev nasljednik na mjestu pročelnika za sport Grada Rijeke. – Još uvijek je projekt kampa na Rujevici samo ideja koja se nije razrađivala. Cjelokupni fokus je bačen na stadion na Kantridi. Kao što znate, radimo intenzivno na rješavanju vlasništva nad postojećim igralištima »Lučkog radnika«, pokušavamo naći neki model da to preuzmemo od Lovorke d. d. na koju je uknjiženo vlasništvo, dakle kroz to da im damo neko zamjensko zemljište ili neke poslovne prostore. Osim toga, u tom dijelu je jedan dio terena u gradskom vlasništvu, a u nastavku igrališta prema zapadu je i gradski teren. Mogao bi se napraviti projekt s još jednim igralištem i pratećim sadržajima. Time bismo dobili jednu cjelinu, kamp od tri, četiri nogometna igrališta. Ali, sve je to još uvijek na razini načelnog dogovora.


Gradonačelnik Obersnel je prije nekoliko tjedana na valovima Radio Rijeke izjavio da može odmah ustupiti HNK »Rijeci« tridesetak tisuća kvadrata. Odgovorni na Kantridi doduše nisu potvrdili da su dobili takvu ponudu. Da jesu, vjerojatno bi već upalili strojeve i krenuli u izgradnu igrališta što »život znači«.


– Riječ je o zemljištu koje je GUP-om definirano kao sportsko područje Rujevica, dakle papirnato je to područje adekvatno pokriveno. Ako u klubu budu iskazali interes za tim zemljištem, zašto ne. Čekamo potez »Rijeke«, idejni projekt stadiona da bismo mogli krenuti dalje. Suradnja s klubom je jako dobra i sve ide u dobrom smjeru. Rok početka izgradnje stadiona u petom mjesecu je bio neodrživ. Moramo se držati nekih zakonskih rokova, a osim toga dio zemljišta je na pomorskom dobru. Ako se to uspije do kraja godine, bit će super. Sve je to lijepo i krasno, ali projekt novoga stadiona isključuje pomoćno igralište, što znači da će »Rijeka« ostati  bez jedinog igrališta za trening. To cijelu priču opet vraća na trening-kamp čija izgradnja je barem jednako važna kao i realizacija projekta kampa.


Tračak nade


– Ali, jednako važno je i riješiti atletski stadion, odnosno osigurati uvjete za rad atletičara! – podsjeća Načinović. – I oni će ostati na ulici kada se počne rušiti stadion. Najvjerojatnije će se na Trsatu, na prostoru današnjeg kampusa, sagraditi atletski stadion.


Naravno da treba voditi računa i o atletičarima, no oni su ne tako davno dobili dvoranu vrijednu 40-ak milijuna kuna.  Nogometni travnjaci za treninge ne bi stajali ni upola toliko novaca. Osim toga vodstvo »Rijeke« je spremno investirati privatni novac i zvuči nevjerojatno da se stvari ne mogu pomaknuti u godinu dana. Doduše, Načinović će ponuditi tračak nade…


– Vjerujem da bi se do ljeta trebao riješiti status igrališta »Lučkog radnika«. To bi bio veliki korak naprijed. U tom slučaju bit će lako realizirati još jedno ili dva igrališta – rekao je v. d. pročelnika Odjela za sport Grada Rijeke.