Uoči derbija

IVAN MANCE Spremni smo za veliku poljudsku bitku

Orlando Rivetti

Ivan Mance, Foto: D. ŠKOMRLJ

Ivan Mance, Foto: D. ŠKOMRLJ

U Hajduku su uložili ozbiljan novac. Imaju tradiciju, vojsku navijača... Navijači su pokretačka snaga Splićana, ali imamo i mi svoje čudesne navijače – kaže Mance



RIJEKA Ako je sportski direktor Srećko Juričić »mozak« »Rijeke« u prijelaznom roku, sigurno je da je njegov prvi suradnik, Ivan Mance, nekadašnji vratar, čovjek od povjerenja. Prvi operativac. Podjednako zaslužan za veoma dobar zimski mercato. »Rijeka« je s novom ekipom ostvarila pet pobjeda u šest utakmica proljetnog nastavka. Onaj poraz u Osijeku s desetoricom bio je »nezgoda na putu«, što potvrđuju utakmice nakon toga – četiri pobjede zaredom. »Lokomotiva«, »Dinamo«, »Inter« i »Cibalia«.


– Gdje ste mene našli… – prva je bila Manceova reakcija. Ipak, Mance je novinarima sjajan suradnik, bez dlake na jeziku. Zna što treba skriti od javnosti, koje stručne analize izbjegavati.


Rezultati, poglavito ove četiri pobjede zaredom, pokazuju da je zimski prijelazni rok bio veoma uspješan, jer »Rijeka« igra dobro i pobjeđuje?




– Ne volim donositi zaključke preko noći. Recimo da radimo dosta korektan posao posljednjih nekoliko prijelaznih rokova. Svi zajedno funkcioniramo kao pravi klub! Neka uradimo bolje, drugi puta lošije, jer tržište je živa materija… Dovodimo karakterne igrače, a onda trener Matjaž Kek odradi lavovski dio posla. Stvori pravu ekipu. Pa smo opet na dobrom putu.


Momčadski duh


Naglasak je na karakteru što hvale i stručnjaci koji analiziraju vaš rad i puni su hvale, upravo zbog toga?


– Tražimo osobe koje će se što prije i lakše uklopiti u riječku priču. »Rijeka«, naime, nije glamur, nije vrištanje po novinama, guranja u reprezentaciju nakon prvih 15 minuta igre, ili dvije dobre utakmice. Rijeka je rad, rad, rad… Momčadski duh. Način kroz koji dolaze do izražaja individualni kvalitet. Igrač dobije prigodu da se istakne.


Četiri kola, 12 bodova, 15 golova… Potekla je nova »Rijeka«?


– Igračima se vratio rad. Na pripremama su radili maksimalno. Gore su na ljestvici, ali vjerujem da su glave dolje… S četiri pobjede nismo ništa napravili, nismo se popeli na Mount Everest, pred njima je veliki posao. Samo jedan dio našeg puta na kojem će biti uspona i padova. Za momčad koja će, vjerujemo, u budućnosti biti prava.


Heber je »podivljao«, sedam golova u četiri utakmice?


– Dobro trenira. Momčad ga dovodi u prilike, veliki je to plus ovog sastava, a Heber je izuzetno raspoložen i zahvalan. Časti sve golovima… Njegovi, kao i drugi golovi, nisu plod slučajnosti, već naše igre. Haber ima nevjerojatan instikt i brzinu reakcije, da sve to materijalizira.


Čolak je zabio tri gola uz pet asistencija, napadač kakvoga je » Rijeka«trebala. Ali brzo se uklopio i Grahovac na sredini terena?


– Iskusan igrač, ozbiljan čovjek, u svim je klubovima, Beču i Astani, ostavio traga. Imali smo sreće što smo ga uspjeli dovesti. Karakteran je, čovjek, žrtvuje se za momčad. Ono što »Rijeci« treba. To je naša filozofija nogometa.


Marin Leovac se bori za mjesto u reprezentaciji?


– Leovac ima problem što je propustio pripreme, nije dugo igrao. Svjestan je i on da mu treba malo više vremena da uhvati ritam. Igrat će sve bolje, pravi je profesionalac, uskoro je biti na razini Leovca kakvoga poznajemo.


Dinamo i Hajduk


Za Dalićev popis za Rusiju?


– Stvar je izbornika. Možda bi bilo pametno da u Hrvatskoj svako počne raditi svoj posao. Da novinari komentiraju, izbornici da biraju, a mi ostali, svi zajedno, da radimo, manje guramo igrače u reprezentaciju po novinama.


U subotu se igra Jadranski derbi. Prošli je završio pobjedom »Hajduka«, nakon što Splićani nisu dobili »Rijeku« 20 utakmica?


– Bio je splet okolnosti. Utakmica koju smo u tadašnjoj seriji možda i najbolje odigrali, ali izgubili. Draži nogometa, u ovom slučaju na našu štetu. Ovo je biti druga utakmica. Idemo s najboljom vjerom, najboljim namjerama, odigrati u granicama svojih mogućnosti. Potpuno smo spremni za poljudsku utakmicu.


»Hajduk« je u naletu?


– Svaka im čast. Uložili su ozbiljan novac. Imaju tradiciju, vojsku navijača… Navijači su pokretačka snaga Splićana, ali imamo i mi svoje čudesne navijače. Spremni smo smo za bitku s »Hajdukom«, što je jači to je za nas veći izazov.


»Hajduk« u subotu, pa »Dinamu« u srijedu za Kup u Maksimiru?


– Koncentrirani smo na »Hajduk«. Uvijek samo o prvoj sljedećoj utakmici. To je jedino ispravno. O »Dinamu« nakon nastupa na Poljudu za koji nas vežu lijepe uspomene – rekao je Mance.