Koštat će nas svastike

Hrvatskoj prijete sankcije UEFA-e zbog naci-dekora na Poljudu

Ivana Vaupotić

Moguće je da iduću utakmicu kvalifikacija za EURO u Hrvatskoj odigramo bez gledatelja, priznao je tajnik HNS-a Zorislav Srebrić, potvrdivši time glasine da je UEFA oštro reagirala na devijantno ponašanje dijela hrvatskih navijača tijekom susreta s Gruzijom



ZAGREB  – Nedavni povratak nogometne reprezentacije u Split za sobom je povukao neprihvatljivo ponašanje na poljudskim tribinama, poput isticanja svastike na sjevernoj tribini, korištenja pirotehničkih sredstava, zapjenjenog urlikanja ustaškog slogana »Za dom spremni« i utrčavanja triju osoba na teren neposredno nakon završetka utakmice s Gruzijom.


Povrh toga, prolazi za evakuaciju gledatelja bili su blokirani. Sve navedeno uredno je zabilježeno i dostavljeno UEFI, koja je slučaj proslijedila svom Disciplinsko-kontrolnom tijelu.


A to znači da bi Hrvatski nogometni savez mogao biti drastično kažnjen zbog primitivizma na tribinama.




– Već smo dobili prijavu iz Nyona. Ljudi iz UEFA-e bili su vrlo temeljiti, čak su nas prijavili zbog vratarskih rukavica na kojima su bila dva loga, a dozvoljen je samo jedan. Naravno, već smo im poslali očitovanje u kojem smo ih obavijestili o pripremi i provođenju organizacijskog dijela utakmice.


U tom segmentu nikada nismo poduzimali tako opsežne radnje. Povećali smo broj redara i zaštitara koji je predviđen za utakmice visokog rizika. Osim toga, uložili smo dodatni napor u smislu prodaje ulaznica i kontrole ulaska na stadion.


Stvarno ne znamo što smo još mogli poduzeti – kaže glavni tajnik HNS-a Zorislav Srebrić, uz napomenu da se HNS ogradio od neprimjerenog ponašanja dijela gledatelja.


Zasjedanje UEFA-inog Disciplinsko-kontrolnog tijela zakazano je za idući četvrtak, a perspektiva nije blistava.


– Pravilnik predviđa jako visoke novčane kazne, ali to nije sve što bi nam se moglo dogoditi. Na žalost, ne možemo isključiti mogućnost da iduću kvalifikacijsku utakmicu u Hrvatskoj moramo igrati bez gledatelja.


Mislim da će u zaštiti svojih interesa HNS posegnuti za tužbama protiv pojedinaca koji su odgovorni za ekscese. Danas sve ulaznice imaju bar-kod, pomoću kojeg se krivnja može individualizirati – zaključuje Srebrić.