Prvi čin borbe za prvaka

Tomečak: Bilo bi lijepo biti ispred Dinama

Ivan Volarić

Da bismo im uzeli bodove, u utakmicu ćemo morati ući pametno, mudro i čvrsto. Koncentracija mora biti na visini jer »Dinamo« je poput naših europskih protivnika, kaznit će svaki pa i najmanji propust. Kao što je to učinio »Standard« u Liegeu – upozorava Tomečak



RIJEKA »Rijeka« vs. »Dinamo« ili ogled druge i prve momčadi prvenstva. Svaka čast svim ostalim klubovima, ali večeras se na Kantridi igra prvi od četiri »seta« u borbi za naslov prvaka između jedina dva legitimna kandidata za najviše ciljeve u HNL-u. »Modri« pobjedom mogu pobjeći na četiri boda prednosti, »Rijeka« će u slučaju slavlja pred svojim navijačima preuzeti prvo mjesto s dva boda prednosti. Treba li bolje pozivnice za dolazak na Kantridu? Naravno da ne. Istina, momčadi ne ulaze u susret s istog psihološkog polazišta. »Dinamo« je prošloga četvrtka ubacio petardu u mrežu Rumunja, »Rijeka« doživjela nes(p)retan poraz u Liegeu. 


– Izgubili smo utakmicu koju nismo morali izgubiti – kratko se na utakmicu sa »Standardom« vratio Ivan Tomečak, jedan od trojice bivših igrača »Dinama« (Krstanović, Tomečak i Kramarić), koji bi danas trebao početi derbi u bijelom dresu. – Ali, to je Europa, čim ne zabiješ, stiže kazna. Imali smo prilike i u prvom poluvremenu i u nastavku. Nismo ih iskoristili i zbog toga smo kažnjeni. U HNL-u obično ne stiže kazna za promašaje, izuzetak je »Dinamo«, utakmica kakva nas večeras očekuje. Važna utakmica u kojoj idemo po bodove koji su nam potrebni i jako bitni u prvenstvu, a to je ipak najvažnije natjecanje za nas. Od HNL-a živimo, HNL nam pruža mogućnost da svake godine igramo Europu. Moramo pružati što bolje partije u HNL-u, pokušati što dulje držati korak s »Dinamom«, a ako to bude moguće, i napasti ih. 


   


Pozitivan scor




»Rijeka« nije izgubila zadnje četiri utakmice od »Dinama«, a dobila je posljednje tri. Teško se sjetiti kada je »Dinamo« posljednji put imao tako negativan scor s nekom hrvatskom momčadi?


– Od onoga visokog prvenstvenog poraza u Maksimiru smo ih samo pobjeđivali. Ne znam, imam osjećaj da smo možda više željeli te pobjede od njih, da smo više željeli trofeje. Zaista smo željeli osvojiti Kup Hrvatske i Superkup i na kraju smo i uspjeli u tome. Ono što nam je šef rekao, da se moramo bacati na glavu, to smo i učinili i uspjeli u našim ciljevima. Osim toga, nismo samo mi zaslužni za sve ove uspjehe, zasluge pripadaju i navijačima koji su nas vodili do tih pobjeda. Nije nam bilo lako, ali mislim da smo u tim susretima pokazali veliku želju, koja nas je, uz pozitivnu energiju koja nas okružuje sa svih strana, vodila do tih pobjeda. 


Podrška s tribina sigurno neće izostati, želja također ne bi smjela izostati u utakmici koja vas u slučaju pobjede može lansirati na prvo mjesto nakon četvrtine prvenstva?


– Bilo bi lijepo biti ispred »Dinama«. Zašto ne probati iskoristiti priliku koja nam se pruža! Dobro igramo u prvenstvu, igramo na Kantridi gdje nikada nisam poražen otkada sam u »Rijeci«. Trebali bismo to nastaviti, trebali bismo nastaviti igrati nogomet koji smo igrali cijelo vrijeme. U tom slučaju nemamo se čega bojati. Znamo da je »Dinamo« opasna momčad, sigurno su ovim rezultatom u Europi dobili dodatna krila. Osim toga, bit će dodatno motivirani zbog poraza od nas i htjet će se dokazati. Na nama je da im to ne dopustimo, odnosno da ih spriječimo da nam uzmu bitne bodove.    

Puno nepoznanica


Ova momčad »Dinama« je ipak bitno drugačija u odnosu na onu koju ste dobili u finalu Kupa Hrvatske i utakmici Superkupa?


– Obje momčadi su se pojačale u odnosu na ta vremena. Svaki igrač kojega je »Dinamo« angažirao je opasan, može riješiti utakmicu svojim potezom. Sigurno da nam dolazi jako dobra momčad i bit će nešto drugačije nego inače jer nas čekaju ogledi s igračima protiv kojih nismo do sada igrali. Uvelike se promijenila momčad u odnosu na ona vremena kada smo Kramarić i ja bili u »Dinamu«. Sada su to neki dečki koje ne poznajemo i ne znamo kako će reagirati. Imaju dosta nepredvidih igrača. Da bismo im uzeli bodove, u utakmicu ćemo morati ući pametno, mudro i čvrsto. Koncentracija mora biti na visini jer »Dinamo« je poput naših europskih protivnika, kaznit će svaki, pa i najmanji propust. Kao što je to učinio »Standard« u Liegeu. 


Osjeća li se kod vas pritisak borbe za prvo mjesto?


– Kada smo na početku sezone sastavljali neke ciljeve nije bio cilj biti prvi, ali svi mi sportaši želimo biti prvi, a pogotovo kada braniš boje kluba koji ima ovakvu podršku navijača i podršku svih ostalih. Daleko je kraj prvenstva, ima još puno utakmica, ali zašto ne pokušati pobijediti u što više utakmica. Možemo barem priprijetiti »Dinamu«, ako već ne uspijemo osvojiti naslov prvaka.    

Pouke


Navikli ste i sebe i navijače na pobjede. Hoće li poraz u Liegeu, ukupno drugi ove sezone, ostaviti traga?


– Bitno je iz svakoga poraza izvući pouke. Kao što sam rekao, moramo biti koncentriraniji u utakmicama kao što je bila ova protiv »Standarda« ili kao što će biti ova protiv »Dinama«. Ne treba poraze doživljavati tragično, već kao priliku da se nešto nauči na vlastitim pogreškama. Iz svake europske utakmice smo izvlačili neke pouke, uostalom to se najbolje vidjelo na prošlosezonskim primjerima. Nakon svake europske utakmice izgledali smo bolje, zrelije u prvenstvu. 


Postoje li neki osvetnički motivi, budući da ste svojevremeno otpisani u Maksimiru kao neperspektivni kadar?


– Možda je prva utakmica bila malo čudna za igrati, malo drugačija, ali sada nakon što sam odigrao puno utakmica protiv »Dinama«, više nema nikakvog posebnog osjećaja. U tom smislu, to je utakmica kao i svaka druga. 


Poseban osjećaj je postati otac. Prije treninga u Liegeu prošle srijede saznali ste radosnu vijest o rođenju sina Luke?– Hvala Bogu, sve je u najboljem redu. Da mi se rodio sin Luka saznao sam u Liegeu, bio sam presretan, ali tek po povratku iz Belgije kada sam ga vidio, vidio sam što znači prava sreća. Ne mogu opisati taj osjećaj, stvarno hvala dragom Bogu što je sve u najboljem redu. To je najveći dobitak u mom životu. Nemam riječi kojima bih opisao svoju sreću – zaključio je Tomečak.