Skupo platili sudačke "marifetluke"

Suci “Rijeci” darovali dva, a uzeli najmanje pet bodova!

Ivan Volarić

Strahonjin previd u Gradskom vrtu »bijelima« je odnio dva boda, Vučemilovićevi darovi Zaprešićanima još bod, a još dva boda na kontu Riječani bi imali da im se prošle subote na Kantridi nije dogodio – Trampus. Riječanima je sudac pomogao jedino u jadranskom derbiju na Kantridi 



RIJEKA  Nakon otprilike pola sata utakmice između »Rijeke« i »Slaven Belupa« dio navijača smještenih na B, odnosno na A tribini počeo je pogledom prebirati po ložama stadiona na Kantridi i pogrdnim rječima glasno zazivati sugrađanina – Ivana Peraića. Povjerenik za suce Prve HNL nije bio na Kantridi, gotovo u pravilu ga nema na prvoligaškim utakmicama »Rijeke«. Možda i bolje za Peraićevo duševno stanje. Nije, naravno, povjerenik za sve kriv, ali je odgovoran zajedno s ljudima koji vode sudačku organizaciju za mnoge sudačke »marifetluke« ove sezone. Kada je »Rijeka« u pitanju, stvari ne treba gledati samo crno ili bijelo, bilo je i vrlo dobrih izdanja Peraićevih »pulena«, ali činili su i grube pogreške koje su nerijetko »Rijeku« stajale i bodova. 


   – Najradije ne bih komentirao suđenje. Želio bih da dođe vrijeme kada se nećemo morati baviti suđenjem… – kratko je rekao Srećko Juričić, sportski direktor »bijelih«, što je u skladu s ovosezonskom politikom na Kantridi. Iz riječkih redova su gotovo u pravilu bili prilično suzdržani kada su u pitanju pritužbe na suđenje, iako su imali razloga za glasne jadikovke.   

Devet utakmica


Devet od 20 utakmica »Rijeke« je sobom donijelo i sporno suđenje. Čak četiri suca skinuta su nakon tih utakmica privremeno s prvoligaške liste, ne računajući zadnje kolo gdje bi vrlo lako u toj skupini »skinutih« mogao završiti i Trampus. Tih devet spornih utakmica treba podijeliti u dvije skupine. U jednoj su one utakmice gdje su suci nedvojeno griješili i utjecali na rezultat i one u kojima su suci griješili, ali nisu svojim odlukama utjecali na konačan rezultat. Nažalost po Riječane, druga skupina puno je tanja od one prve. Goran Gabrilo (Rijeka – Osijek 3:1) i Mario Zebec (Rijeka – Inter 2:1) oštetili su svojim odlukama Riječane koji su unatoč tome upisali po tri boda. U svim ostalim utakmicama sudačke pogreške ostavljale su trag na konačnom rezultatu. Izuzmu li se subjektivni doživljaji nekih sudačkih procjena i ono što je kroz sezonu analizirao neutralni sudački ekspert Alojzije Šupraha uzme kao objektivni pokazatelj, dolazi se do sljedećih činjenica. Suci su »Rijeci« ove jeseni donijeli samo dva boda. Sudac Igor Križarić dosudio je nepostojeću najstrožu kaznu za »Rijeku« protiv »Hajduka« na Kantridi, a Kreilach je iskoristio, te postigao jedini pogodak na utakmici. Ta dva darovana boda Riječani su skupo platili. Sudačke pogreške odnijele su im između pet i sedam bodova.   

Tri isključenja


Konkretnije, Strahonjin previd u Gradskom vrtu (drugo isključenje domaćih na utakmici i penal kod rezultata 1:1) »bijelima« je vjerojatno odnio dva boda, Vučemilovićevi darovi Zaprešićanima (dva penala za Inter) barem bod, a još dva boda na kontu Riječani bi imali da im se prošle subote na Kantridi nije dogodio – Trampus. Tko zna kako bi završile utakmice između »Rijeke« i »Zadra« (0:0), te »Rijeke« i »Lokomotive« (2:2) da su Marić i Pejin drugačije »svirali«, odnosno kako bi završila utakmica u Maksimiru između »Lokomotive« i »Rijeke« (2:1), da je Batinić smogao snage pokazati na bijelu točku za goste kod rezultata 1:1. Ne treba naravno napominjati da bi ukupno gledajući ta tri boda više na kontu »Rijeku« lansirala na drugo mjesto s dva boda viška od prvoga pratitelja »Hajduka«. Da Riječani nisu baš uživali veliku sklonost sudaca, pokazuju i neki drugi podaci. Momčad koja je u prosjeku dobivala dva žuta kartona po utakmici (ukupno 40), a njezini suparnici gotovo dvostruko više (3,6 u prosjeku, 70 ukupno) »skrivila« je šest najstrožih kazni. Za »Rijeku« su s druge strane suđena četiri »penala«. Tri igrača »Rijeke« su isključenja (Močinić, Mujanović, Knežević), a samo dvaput su »bijeli« imali igrača više.


_______________________________SPORNE UTAKMICE 


   Rijeka – Zadar 0:0 


    » Bruno Marić loše je odradio utakmicu, a najveću zamjerku Riječani imaju za nedosuđen prekršaj nad Čulinom koji ako nije bio u granicama kaznenog prostora, onda je trebao biti sankcioniran kartonom.   

  Rijeka – Lokomotiva 2:2


  » Tihomir Pejin oštetio je Riječane jer nije isključio igrača »Lokomotive« nakon brutalnog starta nad Mierzejewskim. »Rijeka« je na kraju završila utakmicu s igračem manje umjesto gostiju iz Maksimira. Riječani su tražili i najstrožu kaznu na Weitzeru. 


    Osijek – Rijeka 1:1   » Mario Strahonja oštetio je goste s Kantride kada u finišu utakmice nije pokazao na bijelu točku i isključio domaćeg kapetana Smoju nakon što je rukom zaustavio proigravanje Mujanovića za Mutomba.   

  Inter – Rijeka 2:0


  » Ante Vučemilović dosudio je čak dvije najstrože kazne za Zaprešićane i ispostavilo se grdno pogriješio. »Oko sokolovo« Alojzije Šupraha ustvrdio je kako su oba kaznena udarca iznuđena. Osim toga, Vučemilović je pod sumnjivim okolnostima poništio pogodak Benka.   

  Rijeka – Hajduk 1:0


  » Igor Križarić postao je prvi sudac u sezoni koji je svojom odlukom pomogao Riječanima kada je pokazao na bijelu točku umjesto slobodnog udarca nakon prekršaja nad Mujanovićem koji se dogodio izvan granica šesnaesterca.   

  Lokomotiva – Rijeka 2:1


  » Damir Batinić oštetio je obje momčadi. Zagrepčane za dvije najstrože kazne u istoj akciji istekom koje je srećom po suca pao pogodak, te Riječane kada u nastavku kod rezultata 1:1 nije pokazao na bijelu točku.   

  Rijeka – Osijek 3:1


  » Splićanin Goran Gabrilo oštetio je bijele za očito najstrožu kaznu nakon Smojinog povlačenja Kreilacha.   

  Rijeka – Inter 2:1


  » Mario Zebec ispustio je utakmicu iz ruku, a kardinalno pogriješio kada u nastavku nije isključio igrača Intera zbog brutalnog starta na Brezovcu.   

  Rijeka – S. Belupo 0:0


  » Danijel Trampus je prema Šuprahinoj analizi oštetio Slaven Belupo kada je dosudio neiskorišteni penal Kreilacha, a Riječane zbog nedosuđenog penala nad Kreilachom, te kada je zaleđem zaustavljen Benko u pohodu prema vrataru, odnosno kada je nepostojećim prekršajem u samoj završnici prekinuta akcija u kojoj se Benko našao sam pred Pelinom. Opći dojam (ne i Šuprahin) je da je Trampus na toj utakmici mogao suditi barem dva penala za Rijeku.


_______________________________


Rijeka i statistički najoštećenija! 


     Mario Strahonja (Osijek – Rijeka 1:1), Domagoj Ljubičić (Zagreb – S. Belupo 1:2), Igor Križarić (Rijeka – Hajduk 1:0), Alen Gerek (Istra – Osijek 1:3), Dalibor Mlakar (S. Belupo – Cibalia 2:1), Damir Batinić (Zagreb – Hajduk 0:1), Goran Gabrilo (Rijeka – Osijek 3:1), Fran Jović (Cibalia – Split 2:1) i Mario Zebec (Rijeka – Inter 2:1) ove su jeseni, do zadnjega kola, zbog svojih grubih pogrešaka završavali po kazni u Drugoj HNL. Ukupno devet glavnih sudaca platilo je ceh svojoj nekvalitetnoj izvedbi, a zanimljivo je da se čak četiri puta ili gotovo 50 posto tih pogrešaka dogodilo na utakmicama »Rijeke«. Budući da su u tri navrata (s izuzetkom jadranskog derbija na Kantridi), oštećeni nogometaši prvoligaša s Kantride, »Rijeka« se i statistički može smatrati najoštećenijim klubom u Prvoj HNL. I nije u pitanju slobodna intepretacija događaja, već činjenice koje su priznala i tijela HNS-a.