Iskupljenje na Kantridi

Samo pobjeda nad Dinamom može izbrisati gorčinu iz Liegea

Orlando Rivetti

Naučili smo još jednu lekciju i okrećemo se Dinamu. Nemojmo tražiti alibi, jer i Dinamo je u četvrtak igrao utakmicu. Zato imamo toliko igrača. Neka odigraju pošteno. Samo neka im ne budu uzor dvojica, trojica iz Liegea – iskren je Matjaž Kek



LIEGE Stvorili su pretpostavke za prvi pogodak, za prvu pobjedu na gostovanjima u Europskoj ligi. Rijeka je imala kontrolu situacije dok je kiša lijevala kao iz kabla u nastavku utakmice. Nakon veoma dobre interpretacije do odmora. Ali je onda na dva mjesta pukao nasip rijeke Meuse u – riječkoj obrani. Jedan prekid, druga bočna lopta (kronična bolest!) i sav trud bačen je u vjetar u posljednjih 15 minuta. Harakiri! Umjesto slavlja – debakl. Težak poraz s obzirom na viđeno na zelenom travnjaku slavnog Standarda. Netko je na kraju ugasio svjetlo. Je li Lešković kriv (ali ne samo on…) da je Rijeka izgubila, ili je Krstanović krivac što Rijeka nije pobijedila?


Krivnja je nedjeljiva! Inače, obrana Rijeke je dobro posložena i kvalitetna. Uvjeren sam, ali… Kada ne zabiješ, ne možeš očekivati darove s neba. I sudac (pomoćni) dolio je ulja na vatru problema riječke realizacije. Poništio je regularan pogodak za 1:1 Vešoviću. Matjaž Kek mu je poslije utakmice poručio – »Pogledajte televiziju pa mi se javite…«. Izraelac Guy Luzon, trener Standarda, rekao je da »nije sudac«, ali »ako su ga Riječani već zaslužili, mogli su ga dati i ranije«. U pravu su obojica. Riječani su ispali naivni u obrani, impotentni u napadu.


– Brzopleto smo reagirali u nekim situacijama, imali smo dovoljno prigoda ostati neporaženi – razočaran je raspletom bio Matjaž Kek.


Neke se stvari, naime, ne mogu nacrtati u svlačionici… Predvidjeti individualne greške. U prvoj utakmici druge sezone Europske lige plaćena je previsoka školarima.     

Katastrofalna reakcija




   – Neki pojedinci pružaju premalo u takvim utakmicama! Ne mogu igrati sa 70 posto svog kapaciteta – jasna je Kekova poruka »nekima«.


   Prekidi?


   – Jasna je situacija, znalo se tko gdje treba stajati. Upozoravao sam dan ranije kako neki ulaze u trening, a to se reflektiralo na utakmicu – površno. Šteta, propustili smo veliku prigodu da dođemo do pobjede. Istina je, poništen nam je regularan pogodak, ali najprije gledam svoje probleme. Ako ne realiziramo takve prigode, a onda dobijemo naivne golove – sami smo krivi.


   Razumljivo, niste zadovoljni fazom obrane, jer dva pogotka su nož u leđa ekipi?


   – Ponavljam, dok momčad ne bude kompaktna, nema jednu misao vodilju, neće biti dobro na takvim utakmicama. Ne sviđaju mi se neke stvari, porazgovarat ćemo. Neki moraju pružiti više, to je ona individualna kvaliteta u službi kolektiva.


   Obrana je do »iskakanja osigurača« dobro odrađivala posao?


   – Ne mogu se složiti s takvom tvrdnjom. Lešković već nekoliko utakmica nije na pravoj razini. Reakcija kod primljena gola je katastrofalna. U HNL-u se igrač može izvući s takvom igrom, ali u Europi te odmah kazne, klepe po ušima.


   Dobro ste stajali?


   – Dovoljno smo imali prigoda, dobro parirali, dobro trčali… Sjećate se, prije nekoliko sam dana rekao da će za Europu trebati 30 posto jača agresija u duelima u odbijenim ili onim ničijim loptima, to nam još nedostaje.   


  


Nezadovoljan


   Sve je bilo po planu do 75. minute, u tom ste razdoblju zaslužili više?


   – Što vrijedi, utakmica traje 90 minuta, odnosno do sučeva zvižduka. Umjesto da zatresemo njihovu mrežu, dobijemo gol iz čiste situacije gdje je bilo dovoljno da koncentracija malo padne. Trebalo je samo malo bolje pogledati situaciju i u duel ući s malo više srca. Nemam osjećaj da su svi pružili svoj maksimum, zbog toga sam nezadovoljan. Šteta, ali pogled prema naprijed, u nedjelju je velika utakmica, dolazi Dinamo.


   Još nešto, a da ste zamijenili Krstanovića umjesto što ste s terena povukli Kramarića?


   – Kako? Zašto? Zar je Kramarić zaslužio igrati do kraja? Neću o pojedincima, ali kao trener imaš viziju. Trebali smo taj skok, a upravo smo zbog skoka dobili dva gola. Nedopustivo. To nije razina Rijeke i Europe.


   Koliko je potrošene enegije, jer dolazi utakmica s Dinamom, za prvo mjesto na ljestvici HNL-a?


   – Sigurno će nas Liege puno koštati. Jer, nismo dobili, a trebali smo… Ovo su posebne utakmice, zbog kojih se živi. Trebaš srce, ne znam zašto bi netko bio umoran protiv Dinama. Ekipa ima veliki potencijal, sada treba uključiti nove igrače koji nam mogu puno pomoći.   


  


Druga Rijeka


   Sačuvali ste Moisesa za Dinamo, igrao je manje od pola sata?


   – Sigurno bismo puno bolje izgledali s Moisesom, ali rečeno mi je da njegovo koljeno ne može izdržati dvije takve utakmice u četiri dana. Osim toga, u nedjelju neće biti Jajala zbog kartona. Nego, nemojmo tražiti alibi, i Dinamo je u četvrtak igrao utakmicu. Zato imamo toliko igrača. Neka odigraju pošteno. Samo neka im ne budu uzor dvojica, trojica iz Liegea. Baš sam tužan…


   Ali, još jednom, do 75. minute sve je bilo veoma dobro?


   – To je druga Rijeka u odnosu na onu prošle sezone u Europi. Imali smo veliku šansu dobiti. Standard je bio na konopcima, trebalo je samo zabiti gol… Samo. Nedostajalo nam je odlučnosti pa mirnoća zadnjeg pasa. Naučili smo još jednu lekciju. Okrećemo se Dinamu, samo pobjeda može izbrisati gorčinu iz Liegea. A Dinamo je prokleto jak, kažu da nikada nisu imali bolju momčad.