U obranu nogometaša Rijeke

Nogometni sindikat: Komen krši pravo igrača na tajnost podataka

Ivana Vaupotić

Ovakvim izjavama Roberta Komena krši se igračevo pravo na tajnost podataka. Od igrača se traži da budu karakterni, a trenira ih se da šute i kad se evidentno krše njihova prava – tvrdi tajnik sindikata Mario Jurić



ZAGREB Zadnji medijski istupi predsjednika »Rijeke« Roberta Komena, u obliku prozivanja Antonija Čuline, Sandija Križmana, Nevena Vukmana i Denisa Ljubovića zbog obraćanja Arbitražnoj komisiji Hrvatskog nogometnog saveza, izazvali su ekspresnu reakciju čelnika Hrvatske udruge Nogometni sindikat. Preciznije, glavni tajnik HUNS-a Mario Jurić ne može se složiti s Komenovim zaključkom da su ta četvorica igrača izdala ranije postignuti dogovor, prema kojem bi se pet zaostalih plaća namirilo iz budućeg transfera u neki drugi klub.


– Smatramo da to nije korektno od strane čelnika »Rijeke«. Znamo da igrači redovno primaju plaću otkako je Komen postao predsjednik kluba, ali to ne može opravdati neisplaćene zaostatke koji nedvojbeno postoje. Uostalom, sve je regulirano važećim ugovorima o profesionalnom igranju – tumači Jurić.


Prema njegovim riječima, tih pet mjeseci bez redovnih primanja igračima daje puno pravo da se obrate Arbitražnoj komisiji HNS-a.




– Cijenimo trud koji sadašnja Uprava »Rijeke« ulaže kako bi plaće stizale svaki mjesec. Međutim, oni se ne mogu ponašati kao da ono što je bilo prije nije jednako važno. Svako od nas ima neke životne planove na temelju svojih mjesečnih prihoda, a ti igrači su pet mjeseci bili bez ičega. Što je još važnije, u tom su razdoblju morali podmirivati svoje obaveze prema državi, u skladu sa statusom samostalnih obrtnika. Profesionalni nogometaši dužni su podmiriti porez na fakture koje izdaju, bez obzira na to primaju li plaću ili ne. Dakle, oni su morali trošiti svoju ušteđevinu ili posuđivati novac zato što klub nije izvršavao financijske obaveze iz ugovora – tvrdi glavni tajnik HUNS-a. 


Uz objašnjenje da su takvi uvjeti neprihvatljivi, Jurić daje bezrezervnu podršku Križmanu, Čulini, Vukmanu i Ljuboviću dodajući da svote koje su isplaćene igračima nisu smjele izaći u javnost.


– Na žalost, kod nas je došlo do toga da je nenormalno postalo normalno. Nitko ne može osporiti činjenicu da klub duguje novac tim igračima, a svi se ponašaju kao da je nepoštovanje ugovornih obaveza nešto najnormalnije. Zar u takvim uvjetima možemo govoriti o profesionalnom nogometu?! Ovi igrači samo traže zaštitu svojih prava i ništa više od toga. Na kraju krajeva, ako im klub u najkraćem mogućem roku isplati ono što su zaradili temeljem ugovora, do arbitraže ne mora ni doći. Uz sve navedeno moram podsjetiti da je neisplata plaće kazneno djelo te da se ovakvim izjavama Roberta Komena krši igračevo pravo na tajnost podataka. Od igrača se traži da budu karakterni, a trenira ih se da šute i kad se evidentno krše njihova prava. Gospodo, dajte se odlučite želite li lava ili ovcu – zaključuje Jurić.