Prijateljski susret Grobničana i riječkog prvoligaša

Kramarićev eurogol u prvoj utakmici za Rijeku

Ivan Volarić

Grobničan - Rijeka 2:3. Ispunjene tribine stadiona u Mavrincima nagradile su »bijele« gromoglasnim pljeskom za plasman u skupine Europske lige, a Riječani su uzvratili relativno ozbiljnim pristupom začinjenim lijepim potezima



MAVRINCI Ispunjene tribine stadiona u Mavrincima nagradile su »bijele« gromoglasnim pljeskom za plasman u skupine Europske lige, a Riječani su uzvratili relativno ozbiljnim pristupom začinjenim lijepim potezima u čemu su im, koliko su to mogućnosti dopuštale, pomogli i domaćini, momčad koja je prošle sezone uvjerljivo osvojila prvo mjesto u Trećoj HNL i to napadačkom igrom od koje trener Goran Gajzler očito ne odstupa unatoč brojnim igračkim promjenama i uglednom gostu.


U 7. minuti Paolo Sobotinčić (ex junior Rijeke)  »probio« je nemoćnog vratara Ivan Mancea na prvoj stativi, doveo »crvene« u vodstvo nakon što je majstorski, petom, asistirao Kristian Cianci. Sobotinčić je natjerao goste na dodatni angažman, a gledatelji su prvi put zapljeskali dopadljivom nogometu kojega nije nedostajalo.


U 13. minuti »Rijeka« je izjednačila. Andrej Kramarić je napravio najveći dio posla kada je na lijevoj strani kaznenog prostora ispremješao domaću obranu, te povratnom loptom pronašao Ivana Krstanovića. Rutinska reakcija iskusnog napadača prethodila je još jednoj majstoriji Andreja Kramarića, koji je pokazao da će biti značajno pojačanje za »bijele« posebno kada malonogometnim kretanjima i potezima bude trebalo razbijati bunkere na Kantridi.


Majstorski pogodak




U 16. minuti Kramarić, Sharbini i Boras složili su akciju istekom koje je mladi napadač udarcem iz prve s vrha kaznenog prostora i to vanjskim dijelom kopačke protegnuo vratara Cianija koji se izvio koliko je dug i širok, ali nije uspio spriječiti ono najgore po svoju mrežu, te lišiti navijače pogotka kakvoga se ne viđa često – 1:2.



Iako je sve trebalo biti obavljeno ovoga utorka zbog tehničkih problema (otegao se liječnički) Nigerijac Aliyu Okechukwu danas će »prisegnuti bijeloj boji«. Daroviti ofenzivni veznjak neće potpisati trogodišnji kako je najavljeno, već četverogodišnji ugovor po modelu »dva plus dva«.



Kada je u 30. minuti Kramarić glavom pogodio vratnicu i za to pobrao još jedan zdušni aplauz postalo je kristalno jasno da je bivši napadač »Dinama« osvojio simpatije Grobničana i brojnih navijača »Rijeke« koji su došli vidjeti na djelu neka nova lica u riječkoj momčadi. Pored Kramarića trener Matjaž Kek od prve minute na teren je poslao Domagoja Pušića i Mateja Mitrovića. Pušić je zaigrao na mjestu zadnjeg veznog igrača u paru s Nikolom Pokrivačem, a Mitrović na poziciji središnjeg stopera zajedno s Dariom Kneževićem. Obojica su se uklopila u korektno izdanje momčadi, Pušić u nastavku podjelio nekoliko zanimljivih lopti pokazavši da mu agresija i trka nisu jedini forte.


Cesarčev povratak


Nastavak je donio i brojne promjene. Najvažnija je da se nakon četiri i pol mjesec na travnjak vratio Danijel Cesarec. Upisao je na Mavrincima prve minute nakon dugotrajnog oporavka od ozljede i operacije skočnog zgloba. Dočekan je povicima podrške s tribina. Navijači očito nisu zaboravili njegove pogotke i asistencije, nesebični doprinos momčadi prošle sezone. Cesarec je djelovao  rastrčano i razigrano, željno nogometa i pogotka do kojega je došao u 56. minuti na dodavanje Pušića – 1:3. Prethodno je na travnjak ušao još jedan povratnik nakon ozljede Josip Brezovec.



Obostrano otvoreni nogomet (»začinjen« Armadinom bakljadom u 60. minuti) slutio je da će biti još pogodaka. Budući da su domaća obrana na čelu sa zapaženim vratarom Cianijem bili na velikim iskušenjima nije se očekivala lopta u Manceovoj mreži što se dogodilo u 76. minuti kada je grobničku kontru pogotkom zaključio još jedan bivši junior »Rijeke« – Ivan Sertić. »Rijeka« je utakmicu završila s desetoricom igrača. Trener Kek pozvao je istekom jedne neuspješne akcije Zorana Kvržića i pokazao mu put svlačionice. Nije djelovao ozlijeđen…



Igralište u Mavrincima. Gledatelja: 800. Sudac: Danijel Klarić (Ratulje). Pomoćnici: Frlan (Podhum) i Kukuljan (Podkilavac). Strijelci: 1:0 Sobotinčić (7′), 1:1 Krstanović (13′), 1:2 Kramarić (16′), 1:3 Cesarec (56′), 2:3 Sertić (76′).


GROBNIČAN: Ciani, Gašpert, Jukić, Nenadić, Vukelić, Glavaš, Perić, Cianci, Grbac, Sobotinčić, Avgustinović. Još su igrali: Milić, Vidić, Miculinić, Prtenjača, Zakarija, Filipović, Mujdžić, Miškulin, Sertić.


RIJEKA: Mance, Boras, Knežević (od 62′ Tomečak), Mitrović, Bertoša, Pokrivač (od 46′ Maleš), Pušić, Mujanović (od 46′ Ajayi), Sharbini (od 53′ Brezovec), Kramarić (od 46′ Cesarec), Krstanović (od 62′ Kvržić).