120. jadranski derbi

Jedna će Torcida plakati: Rijeka na krilima Kramarića i Sharbinija ponizila Splićane

Ivan Volarić

Gostima se ne može zamjeriti na onim elementarnim stvarima, želji za nadigravanjem, trci i borbenosti, ali to nije bilo ni približno dovoljno da bi se pariralo razigranim Riječanima koji su uz malo mirnoće u završnici mogli svojim nedoraslim suparnicima nanijeti još teži poraz



RIJEKA – »Rijeka« je i u jadranskom derbiju nastavila svoj pobjednički niz na početku nove sezone. Sve je bilo riješeno nakon pola sata utakmice kada su »bijeli« trima pogocima pokazali da su u ovom trenutku puno bolja momčad od gostiju s Poljuda. Andrej Kramarić s tri gola dao je poseban pečat još jednoj velikoj riječkoj pobjedi u ogledima sa svojim rivalom iz Splita. Gostima se ne može zamjeriti na onim elementarnim stvarima, želji za nadigravanje, trci i borbenosti, ali to nije bilo ni približno dovoljno da bi se pariralo razigranim Riječanima, koji su uz malo mirnoće u završnici mogli svojim nedoraslim suparnicima nanijeti još teži poraz.


Matjaž Kek izveo je od prve minute momčad koja je nekoliko dana ranije apsolvirala mađarski rebus. Momčad koja pobjeđuje se ne mijenja! Tudor je s druge strane uzvratio ofenzivnom postavom 4-3-3 s Riječaninom Elvirom Malokuom od prve minute uz lijevu aut liniju. Maloku je bio ponajbolji igrač Splićana, vidno motiviran, ali nije uspio spriječiti neminovno nakon što se nadobudni Tudor odlučio nadigravati na Kantridi. Doista je trebalo imati hrabrosti pokušati napasti momčad protiv koje se ove sezone nije naigrao ni aktualni prvak »Dinamo«! Rezultat svega vidljiv je na semaforu iako nije ni približno ocrtao odnose snaga na terenu. »Hajduk« je dobro prošao na riječkoj prvenstvenoj premijeri ove sezone!  


Kramina majstorija


Počelo je u 10. minuti. Sharbini je primio loptu uz lijevu aut liniju nadomak gostujućeg kaznenog prostora. Sačekao je da mu Leovac protrči iza leđa. Sve ostalo što se događalo obično se uči u školama nogometa. Leovac je primio loptu, podigao glavu i povratnom loptom pronašao Andreja Kramarića. Napadač »Rijeke« imao je dovoljno vremena primiti loptu i plasirati kraj nemoćnog Stipice – 1:0. Tri minute kasnije Jugović je nesmotreno izgubio loptu na centru, gosti krenuli u kontru koju je zaključio Kouassi ne previše snažnim udarcem s vrha kaznenog prostora. Miral Samardžić je ušao u blok, nespretno zahvatio loptu koja možda ne bi išla ni u okvir gola, i prevario svojega vratara 1:1.



Stadion Kantrida. Gledatelja: 9000. Sudac: Mario Zebec (Varaždin) 7. Strijelci: 1:0 Kramarić (10′), 1:1 Samardžić (13′-ag), 2:1 Kramarić (22′), 3:1 Kramarić (31′), 4:1 Sharbini (41′), 4:2 Caktaš (83′). Žuti kartoni: Brezovec (Rijeka), Maloča (Hajduk) RIJEKA: Vargić 6,5, Tomečak 7, Samardžić 6,5, Lešković 7, Leovac 7, Jugović 6,5 (od 69′ Kvržić -), Brezovec 7, Jajalo 7 (od 58′ Zlomislić 6,5), Sharbini 7,5 (od 80′ Ajayi -), Krstanović 7, Kramarić 8,5.HAJDUK: Stipica 5, Nižić 5 (od 60′ Mikanović 6), Milić 5, Maloča 5, Jozinović 5, Vlašić 5,5 (od 80′ Anđelković -), Bradarić 5,5, Caktaš 6,5, Maloku 6,5, Gotal 5 (od 56′ Bencun 5,5), Kouassi 6.


Desetak minuta »Rijeci« je trebalo da se vrati u ritam s početka utakmice, a onda je ponovo krenula bijela lavina prema splitskim vratima. U 22. minuti Brezovec je izveo slobodan udarac, a Kramarić majstorski glavom postigao svoj drugi pogodak. U 31. minuti Jajalov pokušaj dodavanja glavom je presjekao Maloča, te idealno spustio loptu za Kramarića koji je lob udarcem uz pomoć grede zabio svoj treći gol i pobrao rijetko viđene ovacije s tribina – 3:1. Prije odlaska na odmor goste je stigao i četvrti gol. Jozinović je izgubio loptu tamo gdje se to ne smije, nadomak svojega gola. Jugoviću se isplatila upornost, baš kao i strijelcu Sharbiniju. Jugović je dodao loptu Kramariću koji je ostao »jedan na jedan« s Maločom. Stipica je odbio Kramarićev udarac na noge Sharbiniju čiji prvi udarac je vratar »Hajduka« obranio, no odbijanac je kapetan »bijelih« tijelom unio u mrežu.


Revijalni nastavak


Nastavak je protekao u revijalnom tonu. Riječani su malo spustili nogu s gasa pa se na travnjaku počeo odvojati relativno ravnopravni ogled. U 49. minuti Lešković je glavom pogodio vratnicu, tri minute kasnije uzvratio je Vlašić udarcem s 18 metara i Vargić krasnom obranom. U 63. minuti Kouassi dobio je povratnu loptu negdje oko bijele točke, ali je promašio vrata. U 70. minuti Kramarić je krenuo sam prema Stipici, ali si je onda s nekoliko driblinga i lažnjaka otežao situaciju pa je loptu po njegovu mlaku udarcu Stipica uspio odbiti u korner. U 76. minuti pomoćni sudac Pejin podigao je zastavicu i pogriješio kada je zbog nepostojećeg zaleđa zaustavio Krstanovića u prodoru prema golu. Ono što nije uspjelo Kramariću pošlo je za nogom Caktašu, koji je u 83. minuti natrčao na loptu odbijenu od riječke obrane i snažnim udarcem s 25 metara postigao »golčinu« za 4:2. Slabašan melem na otvorenu splitsku ranu. »Hajduk« je unatoč porazu od »samo« dva gola razlike ponižen na Kantridi kao rijetko kada…