Ludnica na Kantridi

Finale Kupa: Rijeka osvojila Rabuzinovo sunce

Hina

Stadion Kantrida rasprodan je, navijačka ludnica zahvatila je cijeli Kvarner. Nogometaši Rijeke svladali su Dinamo 2:0 i osvojili Kup



RIJEKA U 81. minuti utakmice Jugović je iskosa s desne strane ušao u kazneni prostor. Zastao je i pogledao raspored svojih igrača. Uslijedila je povratna lopta na desetak metara. Prihvatio ju je Kramarić, pa prepustio Kvržiću koji nije puno oklijevao.


Zakucao je loptu u mrežu i drugim pogotkom definitivno razriješio sve dvojbe. Deset tisuća navijača istodobno je počelo skandirati petom riječkom kupu posebnom po tome što je postao prvi osvojen na Kantridi.


Riječani su nakon što su razbili maksimirskog prokletstvo srušili još jednu tradiciju. Osvojili su prvi trofej pod stijenama na oproštaju od stare Kantride odigravši pritom još jednu zrelu utakmicu. Možda za nijansu slabiju nego u Maksimiru, ali tko te pita kada u dvije utakmice dobiješ aktualnog prvaka s ukupnih 3:0 i potpuno zasluženo okruniš veliku sezonu trofejom.




Matjaž Kek i njegovi igrači ušli su u povijesti kao generacija koja je potpisala najbolju sezonu u povijesti kluba. Kapa do poda majstori!



U riječke lože ulila se sportska rijeka, mnoštvo uglednih riječkih sportaša poput Alvara Načinovića, Samira Baraća, Aramisa Naglića, Valtera Matoševića… Društvo su im činili i aktulni izbornik »kockastih« Niko Kovač u pratnji brata Roberta, zatim bivši izbornik Davis Cup reprezentacije Nikola Pilić, pa izbornik mlade reprezenetacije Hrvatske – Nenad Gračan…



Oba trenera izvela su na travnjak zagrebačke postave uz točno po jednu prisilnu promjenu. Kek je umjesto »požutjelog« Krstanovića izveo Kramarića, a Mamić je pocrvenjelog Šimunovića zamjenio Capanom. Sve ostalo bilo je indentično prvoj utakmici.


To znači da je »Rijeka« započela utakmicu u rasporedu 4-3-3, odnosno 4-2-3-1 ovisno o tome kako se gleda na ulogu Brazilca Moisesa koji je bio u vršku trokuta veznih igrača na sredini terena, odnosno za leđima centralnog napadača Kramarića. Kekova ideja bila je jasna, ponoviti zagrebačku utakmicu u punom smislu tih riječi, no prisilna promjena samo jednog igrača umnogome je utjecala na njegove taktički ideje.


»Rijeka« je počela utakmicu bez Ivana Krstanovića, igrača čiji učinak je bio nenadomjestiv u pokušajima da se visokim presingom razbiju »modri« napadi u začetku. Gosti su lakoćom izlazili sa svoje polovice i donosili loptu svojim veznjacima koji su u većem dijelu utakmice gospodarili sredinom terena i dolazili u zonu udarca, iako su zapravo do odmora ostali bez prave šanse.



Stadion Kantrida. Gledatelja: 10.000. Sudac: Domagoj Ljubičić (Osijek) 7. Strijelci: 1:0 Mitrović (35′), 2:0 Kvržić (81′). Žuti kartoni: Šimunić, Capan, Ademi (Dinamo), Brezovec, Leovac (Rijeka).RIJEKA: Vargić 7,5, Tomečak 7, Mitrović 8, Lešković 7, Leovac 7, Brezovec 7, Močinić 7, Moises 7 (od 78′ Zlomislić -), Jugović 7 (od 84′ Mujanović -), Kramarić 7 (od 90′ Sharbini -), Kvržić 7,5.DINAMO: Ježina 5,5, Pinto 6, Capan 5,5 (od 46′ Lima 5,5), Šimunović 6, Pivarić 5,5, Antolić 6, Ademi 6, Brozović 6, Soudani 5,5, Čop 5, Halilović 5,5.


U 6. minuti u kazneni prostor se sjurio Halilović, a Mitrović padom u noge spriječio ono najgore. U 9. minuti sudac Ljubičić procjenio je da Kvržićevo nehotično igranje rukom u skoku na vrhu kaznenog prostora nije vrijedno najstrože kazne, u 13. minuti Vargić se nije dao iznenaditi na Brozovićev pokušaj iskosa, a najkonkretnije što je »Dinamo« napravio do odmora zbilo se u 26. minuti kada je Pinto nakon udarca iz kuta vratio loptu u šesnaesterac, a Šimunić, iako neometan na otvorenom udarcu, ljevicom poslao loptu kraj gola. Tek nakon otprilike pola sata igre »bijeli« su postali konkretniji i opasniji, natjerali su prvo »Dinamove« stopere na žute kartone, a onda je u 34. minuti Jugovićev ubačaj gotovo s mjesta gdje se izvodi korner dočekao Moises i glavom uputio prvu prijetnju za Ježinu. Bio je to uvod u »Rijekino« vodstvo.


U 35. minuti Kramarić je ušao u kazneni prostor, te povratnom loptom pronašao Moisesa, koji je ostavio loptu za Brezovca. Kapetan »Rijeke« je pucao s desetak metara, a Ademi uklizavanjem u posljednji trenutak skrenuo loptu u korner i spasio Ježinu izvjesnog pogotka. Ispostavilo se nakratko. Brezovec je izveo udarac iz kuta, a Mitrović natrčao i glavom zakucao loptu u mrežu – 1:0. Ježina je pritom krivo procjenio let lopte.



Krasna slika na početku utakmice na Kantride. Cijeli stadion je bijelim zastavicama stvorio okvir prekrasne slike u koju se uklopila nekoliko stotina kvadratnih metara velika zastava koja je spuštena niz stijene, a pripadnici Armade podignuli su plavo bijele papire ispod kojih je stajalo: Obris trofeja što se vraća 2006./2006…brojat će ljubav 2014 tisuća navijača! U 16. minuti na zapadnoj podignut je transparent u znak sjećanja na oteto prvestvo 1999. godine. Sve to popraćeno je pogrdnim povicima na račun HNS-a i Zdravka Mamića.



Eksplozija radost pod stijenama nije se ni stišala, a »Rijeka« je mogla podebljati svoju prednost. U 43. minuti Kvržić je natjerao mladoga Capana na grešku, oduzeo mu je jednu loptu na vrhu kaznenog prostora, te gurnuo Kramarića samoga ispred Ježine. Vratar »modrih« je istrčao, odbio loptu u korner i iskupio se za slabiju reakciju kod Mitrovićeva gola. Više zanimljivo nego kvalitetno poluvrijeme zaključio je Čop udarcem glavom po kojem je lopta otišla zamalo kraj lijeve vratnice.


Zoran Mamić povukao je očekivani potez na poluvremenu izvukavši iz igre impresioniranog Capana i uvevši na njegovo mjesto Limu. Sve ostalo je isto. »Modri« su i dalje dominirali posjedom lopte, ali većina njihovih pokušaja završavala je negdje nadomak riječkog kaznenog prostora.


Baš kao i u prvome poluvremenu puno opasniji djelovali su rijetki riječki prelascim centra kao u 64. minuti kada je Tomečak u jednoj kontri povratnom loptom na vrhu kaznenog prostora pronašao Moisesa, a on ostavi loptu na otvoreni udarac za Kvržića. Snažan udarac Ademi je zaustavio na vrhu kaznenog prostora rukom. Brezovec je izveo slobodan udarac, lopta je zastala u živom zidu.



Put Rijeke do naslova pobjednika Hrvatskog nogometnog kupa:RIJEKA1/16: Rijeka – Zmaj 11-0Osmina finala: Podravina – Rijeka 1-3Četvrtfinale: Rijeka – Osijek 1-0, 0-1, 4-3 11mPolufinale: Rijeka – Istra 1961 2-1, 1-0Finale: Dinamo 1-0, 2-0


Do nje je stigao Kvržić, međutim nije se uspio izboriti za prostor za udarac. U 72. minuti Brozović je krenuo sam u jedan ambiciozan prodor prema riječkom kaznenom prostoru. Odlučio je sve završiti sam, no ponestalo je na kraju i snage i preciznosti u njegovu završnom udarcu.


Vrijeme je radilo za domaće, koji nisu žurili i kako se bližio kraj postali bliži drugom nego gosti izjednačujućem golu. Riječani su veliku prednosti u rukama koju su u 75. minuti mogli uvećati. Brezovec je ponovo poslao jednu točnu loptu iz slobodnjaka, pronašao usamljenog Kramarića čiji udarac glavom je osujetio vrlo dobrom reakcijom vratar Ježina.


U 78. minuti Kramarić je zamalo zakasnio ja Tomečakov ubačaj na prvu vratnicu. I onda se u 80. minuti dogodilo ono što se naslućivalo. Kvržić je zakucao loptu u mrežu, a veliko riječko slavlje moglo početi…



Neposredno pred sam početak utakmice policija je obaviještena o tučnjavi koja je izbila između nekolicine mladića u Pulskoj ulici u blizini ulaza u Brodogradilište.


Dežurni policijski službenici u OKC- u (operativno komunikacijski centar PU) za vrijeme utakmice nisu imali podrobnijih informacija o događaju kao ni okolnostima koje su prethodile sukobu mladića, ali su potvrdili da je jedna osoba, navijač Dinama, zadržan na odjelu Otorinolaringologije zbog zadobivenih ozljeda. (S.K.)



Čestitku igračima uputio je i župan Komadina: Dečki, čestitam vam što ste igrali Nogomet! Srcem kao stijene Kantride! Bravo Rijeka!


Navijačka ludnica zahvatila je cijeli Kvarner. Osim na Kantridi i u Rijeci navija se i diljem svijeta što se jasno moglo vidjeti na fotografijama koje su čitatelji Novog lista danas slali.