Alfred Finnbogason

EKSKLUZIVNO Najbolji islandski napadač za Novi list: Hrvatska ima velike igrače, ali mi imamo momčad

Marko Cvijanović



RIJEKA Alfred Finnbogason najbolji je primjer kako profesionalizam u nogometu ne mora biti surov. I pogotovo sirov. Poznanstvo s prvim napadačem islandske nogometne reprezentacije i njemačkoga bundesligaša »Augsburga« datira iz razdoblja okršaja »kockastih« i Islanđana u dodatnim kvalifikacijama za Svjetsko prvenstvo u Brazilu. I traje. Trajat će vjerojatno i kad više ne bude igrao nogomet. S tim se jednostavno rodiš. Šteta je, recimo, što mnogi hrvatski reprezentativci nisu dosegli Alfredovu razinu komunikacije, ali… To je već neka druga priča. Alfreda je u svakom slučaju obradovala čestitka iz Hrvatske poslije velike subotnje bundesligaške utakmice. Finnbogason je postigao »hat-trick« u remiju protiv »Freiburga« (3:3) koji je obilježio »thriller« u završnici s njim u glavnoj ulozi. Od 1:3 do 3:3 zahvaljujući njegovim pogocima u sudačkoj nadoknadi!


– Uh, bilo je gusto, ali… Izvukli smo se. Žao mi je što nismo pobijedili, jer smo mogli ostati u bodovnom rangu momčadi koje pretendiraju pozicijama što vode u Europu. Doduše, budući da je još u 89. minuti na semaforu stajao rezultat 1:3, mislim da je konačni rezultat i više nego dobar – kaže Finnbogason, svojedobno dvije sezone za redom najbolji strijelac nizozemskog prvenstva u dresu »Heerenveena«, za koji je u 65 nastupa postigao čak 53 gola, a kojega su u nastavku karijere (Real Sociedad, Olympiakos) ozljede sprečavale napraviti osjetniji iskorak. Ove sezone je opet sve sjelo na svoje mjesto. Do sada je postigao osam pogodaka i upisao dvije asistencije.


Tradicija


– Budući da sam prošle sezone šest mjeseci pauzirao zbog ozljede, moj jedini cilj je ostati zdrav i zadržati ovu formu. Vjerujem da ću pomoći »Augsburgu« u borbi za Europu i, naravno, u dobroj golgeterskoj formi dočekati nastup na Svjetskom prvenstvu u Rusiji. Eventualni transfer poslije svjetske smotre? Vjerujte, trenutno o tome uopće ne razmišljam, fokusiran sam samo na svoje igre u »Augsburgu«.


Hrvatska i Island još jednom se susreću, ovaj put u skupini SP-a koja je sve, samo ne lagana… – Baš smo komentirali moskovski ždrijeb i odmah sam rekao da sam istodobno zadovoljan i nezadovoljan. Nezadovoljan zato jer smo se u prošlosti puno puta susretali s Hrvatskom i nismo baš dobro prolazili, a s druge strane, zadovoljan, jer shvaćam to kao još jedan veliki izazov.Kad je u pitanju položaj momčadi u skupini, Alfred prilično trezveno promišlja odnose snaga. – Svima je jasno da je Argentina prvi favorit, bez ikakvih dvojbi. Hrvatskoj pripada pozicija broj dva, tek onda dolaze Island i Nigerija. Svjesni smo u kakvoj se poziciji nalazimo, ali nemamo razloga unaprijed se predavati. Dapače, vjerujem da možemo biti iznenađenje.S obzirom na izraženu ulogu favorita Argentinaca, Island i Hrvatska s pravom pretendiraju na preostalo mjesto što vodi u drugi krug natjecanja. Pritom će se nešto, naravno, morati pitati i Nigerija.

Drugi krug


– Ne krijem, naš je cilj plasman u drugi krug natjecanja. Mislim da je to normalno nakon velikog uspjeha plasmanom u četvrtfinale Europskog prvenstva u Francuskoj. Najvažnije je odigrati tri dobre utakmice, biti na optimalnoj razini, dati maksimum… U tom slučaju sve je moguće. Moramo biti optimisti.Island je posljednjih godina u evidentnom uzletu. To, uostalom, potvrđuje lipanjska pobjeda nad Hrvatskom u Reykjaviku.

– Kad smo se sreli na aerodromu poslije te utakmice, vjerojatno se sjećate da sam vam govorio o tome da sam bio negativno iznenađen nastupom hrvatske momčadi. Ne znam što se vašim reprezentativcima dogodilo u toj utakmici, ali bili su daleko od svoje optimalne razine. Zbog toga nas ne smije zavarati ta utakmica, Hrvatska je puno jača nego što je to pokazala utakmica u Reykjaviku. U čemu je tajna naših uspjeha u posljednje vrijeme? Prvo i najvažnije, mi smo jaki kao momčad, branimo se i napadamo kao momčad, svim igračima momčad je uvijek na prvom mjestu i to se osjeti na terenu. Puno golova postižemo iz prekida, a uvijek dobro stojimo u bloku, fizički smo dobro pripremljeni. Nema tu previše mudrosti.


Čuveni HUH


Alfred, naravno, s puno poštovanja govori o hrvatskoj reprezentaciji i pogotovo o igračima koji su već iszvjesno vrijeme nositelji igre u najvećim europskim klubovima.– Uzimamo li u obzir tehničku kvalitetu, Hrvatska je sigurno jedna od najboljih momčadi na svijetu. Najveća prednost hrvatske reprezentacije je pojedinačna kvaliteta veznih igrača i napadača, gdje sve vrvi od vanserijske klase. Modrić je, naravno, najbolji hrvatski igrač, ali vaša momčad ima još puno sjajnih pojedinaca poput Kovačića, Rakitića, Mandžukića, Kramarića… Naravno, i još puno igrača koje nisam spomenuo.Kada je riječ o manama »kockastih«, Alfred je džentlmenski izbjegao kritike na račun Dalićeve momčadi. Umjesto toga, radije je još jednom u prvi plan istaknuo vrline njegove reprezentacije.

– Nema Hrvatska puno nedostataka, ali mislim da Island u ovom trenutku ima bolji momčadski duh. Ne samo u usporedbi s Hrvatskom, već i u usporedbi s puno drugih reprezentacija. I još nešto… Sinergija islandskih reprezentativaca i navijača je jednostavno fantastična. I rijetko viđena. Svaki put kada zajedno radimo onaj čuveni HUH ne ježimo se samo mi, već svi ostali navijači na stadionu. To je, priznat ćete, poseban osjećaj.