Predsjednik Komisije za suce

Dušan Kukić: Marić je dobio prolaznu ocjenu, ali sada mu treba odmor od silnih prijetnji!

Orlando Rivetti

PROTIV LINČA – Dušan Kukić / Foto D. ŠKOMRLJ

PROTIV LINČA – Dušan Kukić / Foto D. ŠKOMRLJ

Bruno Marić dobio je ocjenu – zadovoljavajuće. Na odmor odlazi zbog drugih stvari, velikih stresova. Dobio je strašno puno prijetnji. On i obitelj. Zaštitili smo ga s dva tjedna odmora – kaže Dušan Kukić



RIJEKA Suci, posebice oni u hrvatskoj nogometnoj džungli (HNL), dežurni su krivci. Moćnici sa zviždaljkom ili nezaštićene biljke…? U načelu zavisi o tome kako je prošao – domaćin. Odnosno je li zakinut veliki klub (Dinamo, Hajduk…), ili netko neutjecajan s dna ljestvice (Inter, Zagreb…). Nakon »splitske bure« (Hajduk – Dinamo 0-0), i lov na suca Bruna Marića, prošlo je kolo bilo mirno… Zasjedala je i Komisija za suce Izvršnog odbora Hrvatskog nogometnog saveza. Dirigent najomraženijeg orkestra je Dušan Kukić.


»Jeste gledali prijenos susreta iz Münchena, vidjeli ruku koja nije dosuđena? Kod nas bi se otvorio lov na suca!«, razgovor je počeo pitanjem s druge strane. Naravno, aluzija je jasna, jedanaesteraca koji nije dosuđen za »Hajduk«, jedan od dva Marićeva smrtna grijeha…


Reakcije s klupe


Imali ste sastanak Komisije za suce, na meniju je bila analiza suđenja pet kola HNL-a?




– Suđenje je bilo dobro, bez obzira na to što je bilo nekoliko grešaka. Osudili smo javni linč Brune Marića. Neprimjereno je da se linčuje sudac, osoba, cijela nogometna organizacija zbog jedne odluke. Klupski se djelatnici ponašaju zabrinjavajuće nekorektno. Nikom ništa kada napadač promaši stopostotnu prigodu, a suca razapinje na križ nakon jedne greške. Nije samo parola da je to slika stanja u društvu.


Greška je kada imamo korist od toga, a krađa i lopovluk kada nam odluka ne ide u prilog?


– Točno. Potpisujem. Pojedini klupski djelatnici polaze od pogrešne pretpostavke. I suci griješe, kao i svatko od nas smrtnika. Zbog pada koncentracije. Marićeva greška na Poljudu se ne bi dogodila da nije bila riječ o kontranapadu »Hajduka«. Ostao je na centru, nije se mogao brzo vratiti. Ostalo je bilo korektno. I ostali suce sude vrlo dobro, problem je što smo daleko od civiliziranog ponašanja. Edukacije igrača i navijača. Klubovi nisu poradili na tome.


U koga prstom upirete?


– Sve kreće od reakcija s klupe, tamo se pali vatra, prema igračima pa navijačima. Pa krene medijska hajka lova na suce.


Dobro, kako je kod kontrolora prošao Marić, ide li na prisilni odmor?


– Dobio je ocjenu – zadovoljavajuće. Na odmor odlazi zbog drugih stvari, velikih stresova. Dobio je strašno puno prijetni. On i obitelj. Zaštitili smo ga s dva tjedna odmora. Nastavit će sa suđenjem. Šokiran je zbog sigurnosti svoje obitelji, ne zbog suđenja. Ozbiljan je i odgovaran čovjek, kvalitetan sudac. Nije klupski obojen, dokazao je.


Peraićevo pravo


Puno se razglabalo je li Marić trebao suditi tu utakmicu?


– Diskrecijsko je pravo povjerenika Peraića da u određenom trenutku procijeni kojeg će suca odrediti za koju utakmicu… Marić je odabran na temelju dosadašnjih suđenja, osim što je dobio Oscara kao najbolji sudac prošle sezone po ocjenama igrača i trenera, osim što je bio prvi i po ocjenama kontrolora. I bio je u formi. Osim što smo imali puno sudaca na europskim utakmicama u tom tjednu. Odsudio je Marić kvalitetno, bez obzira na to što su povici veliki.


Pogriješio je kod kaznena udarca za »Dinamo«?


– Sam je priznao. Bio je daleko od mjesta događaja, na dubinsku loptu, nije stigao. Vidio je prekršaj, ali ne i je li unutra ili izvan kaznena prostora. Nema namjere. Zločestoće.


Je li kažnjen netko drugi?


– Ne. Nema razloga. Suđenje je dobro. Druga je stvar medijska hajka.


Nitko nije tražio vašu i Peraićevu smjenu nakon što je »Hajduk« postigao gol iz zaleđa?


– Ne, ne, ne… Ne uzbuđujem se zbog toga. Individualni su to istupi pojedinaca, koliko nije dobro jer je riječ o čelnim ljudima klubova. Radimo sistematski, edukativno, za dobrobit nogometa. Naš je cilj zaštita nogometa i nogometne organizacije. Nismo bezgrešni, ali ne služimo nikome!


Kroji se nova lista međunarodnih sudaca?


– Polovicom listopada ćemo je objaviti. Imamo pravo na šest glavnih i deset pomoćnih sudaca. Ići ćemo na pomlađivanje.


Takse za suđenje, HNL – Europa?


– U HNL-u glavni sudac ima 2370, pomoćni 1520, četvrti 570 kuna… U Europi, elitna, Bebekova kategorija, 5800 eura! Stahonjina klasa 3600 eura.


Gospodin Mišković


Na domaćoj sceni suci ne smiju imati kontakt s klubovima, barem na papiru?


– Odvojili smo ih od klubova. Napravili smo veliki korak naprijed. Problem su klupski djelatnici koji teroriziraju suce. Zamislite da se predsjednik »Arsenala« poslije utakmice spustio u svlačionicu, jer je izgubio utakmicu. Jedan je gospodin, Damir Mišković, ne pada mu na pamet posjetiti suce… Čovjek dolazi iz svijeta!


Ocjene. Riječanin Edvin Jurišević sudi MLS američku ligu (jedan od dvadaset sudaca), kaže da su ocjene poslije utakmice na internetu. Vaš komentar?


– CONCACAF je druga kontinentalna federacija, UEFA zabranjuje iznošenje ocjena u javnosti. Svaki sudac u roku od dva dana dobiva kontrolu s analizom. Osobno mislim da američki način objavljivanja ocjena ne bi bio dobar za HNL. Amerikanci su civiliziran narod… Drugo je poimanje sporta. Ovdje bi za 8,4 ocjenu s dvije crno-bijele greške, a ne 7,5, kako bi netko mislio, razapeli i suca i kontrolora…


U SAD-u su suci profesionalci kao u Engleskoj?


– Razgovarali smo o tome sa Davorom Šukerom. Sucu to postaje posao i neka se bori za svoj kruh.


U Brazilu je na jednoj »regionalnoj utakmici« sudac, inače po zanimanju policajac, izvadio pištolj da bi se obranio od nasrtaja igrača. Svladali su ga pomoćnici prije nego što je završio na psihijatriji?


– Strašno. Dosta nam je naših problema.