U čast jubileju

Dragan Džajić zove Rijeku na Marakanu!

Orlando Rivetti

Ideja je pala na plodno tlo, svi su oduševljeni prijedlogom, formirana je radna grupa koja će raditi na tom projektu. Napravit ćemo sve što bude u našoj moći da se to i ostvari – govori iz Beograda Dušan Maravić 

RIJEKA  Dragan Džajić, legendarno krilo reprezentacije bivše države, igrao je sa 17 godina na otvaranju stadion Marakana 1. rujna 1963. godine. Stadion je prije pola stoljeća inauguriran prvenstvenom utakmicom između »Crvene zvezde« i »Rijeke« (2:1) pred 55.000 gledatelja. Džajić je novi predsjednik »Crvene zvezde«, jedan od pet ikona, uz Rajka Mitića, Dragoslava Šekularca, Vladimira Petrovića – Pižona i Dragana Stojkovića – Piksija, želi vratiti »Zvezdi« nekadašnji sjaj. Klupski kalendar za iduću godinu u znaku je 50. godišnjice stadiona, jedan mjesec, rujan, dakako, posvećen je povijesnoj utakmici s »Rijekom«. Marakana je 1975. godine, na polufinalu Kupa kupova, s »Ferencvarosom« (2:2), bila ispunjena, 96.000 gledatelja. Dvije godine ranije odigran je i finalni susret Lige prvaka, »Ajax« – »Juventus« (1:0, Rep)… U godini koja dolazi bit će 35. godina otkako je »Rijeka« osvojila prvi Kup, svladavši na Marakani momčad »Trepče« iz Kosovske Mitrovice 1:0 golom Milana Radovića u 91. minuti, prvog produžetaka.   

Plodno tlo




»Crvena zvezda« bi 50. godina Marakane (nakon obnove 2008. godine prima 55.538 gledatelja), željela obilježiti – prvom utakmicom, »Crvena zvezda« – »Rijeka«! 


   – Ideja je pala na plodno tlo, svi su oduševljeni prijedlogom, formirana je radna grupa koja će raditi na tom projektu. Napravit ćemo sve što bude u našoj moći da se to i ostvari – govori iz Beograda Dušan Maravić, nekada tajnik saveza bivše države, ali i ugledni djelatnik Europske asocijacije (UEFA), bivši igrač »Zvezde« i reprezentativac (olimpijski pobjednik iz Rima 1960.), jedan od Džajićevih suradnika. 


   Maravić je bio jedan od strijelaca na toj utakmici, izjednačujućeg pogotka. A prvi pogodak u povijesti Marakane postigao je Riječanin Nedeljko Vukoje! »Rijeka« je povela 1:0, ali je poklekla u završnici susreta. Dakle, nakon pogtka Vukoja, izjednačio je Maravić, a pobjedonosni pogodak, svladao je Jantoljaka, postigao je Prlinčević. Blla je to generacija V. Popovića, Vasovića, Melića, Kostića, Džajića… Šekularac je bio u vojsci. 


   Sjeća se utakmice i Riječanin Enzo Zadel – Bakulo, dirigent orkestra zajedno s virtuzom Velimirom Naumovićem.   

Rijeka na potezu




– Navalna petorka bila je još sastavljena od Lukarića, Gulina i Vukoja. Milevoj i Brnčić na bekovima, Radaković, Šangulin, Vranković u half liniji…Lukarić je isključen u prvom poluvremenu, primili smo dva gola u posljednjih trinaest minuta. Kod 1:0 za nas Gulin je promašio vrata s pola metra…Pogodak Prlinčevića bio je zapravo autogol Vrankovića, koji je skrenuo loptu i prevario Jantoljaka. A pokojni Šangulin završio je utakmicu s razbijenom glavom. 


   »Rijeka« Marakanu po dobrom, osim zbog osvojena Kupa 1978. godine, pamti i zbog pobjede nad »Crvenom zvezdom« u polufinalu iduće godine. Jedini pogodak postigao je Milan Minta Ružić glavom kroz noge Stojanoviću… 


   »Crvena zvezda« – »Rijeka« na Marakani iduće godine na obilježavanju 50. godina stadiona? Iz Beograda će uskoro stići i službeni poziv, na potezu je »Rijeka«!