Moguća nova uhićenja

Djedović i Širić mogli bi dobiti i do osam godina zatvora: tko je sljedeći?

Danko Radaljac

Iako je USKOK zakopčan do grla u ovom slučaju, ne treba biti posebno vidovit za shvatiti tko će slijedećih dana biti pozvan na davanje iskaza u Gajevoj ulici, gdje je ova institucija smještena



    Problem obranama ove dvojice biti će jednostavan: Širić i Djedović su u čitavu priču uletjeli toliko bahato da su skupljeni dokazi gotovo pa neoborivi. Čak da šute do kraja sudskog procesa, nema prevelike sumnje da se ne bi mogli obraniti. Stoga se istražitelji nadaju da bi suočeni s dugogodišnjim kaznama mogli i kazati koju riječ o nekim drugim mutnim makinacijama unutar hrvatskog nogometa. Tim prije što optužnica na kraju može ići i za neka druga kaznena djela, poput udruživanja za počinjenje kaznenog djela, famozni 333. članak Kaznenog zakona. 


    Iako je USKOK zakopčan do grla u ovom slučaju, ne treba biti posebno vidovit za shvatiti tko će slijedećih dana biti pozvan na davanje iskaza u Gajevoj ulici, gdje je ova institucija smještena. Biti će tu najprije red domaćih nogometnih sudaca. Kako je utakmica »Hajduka« sa Splitom bila okidač nakon kojeg je akcija i smišljena, Bruno Marić će morati pojasniti u najmanju ruku sumnjivo suđenje s tog dvoboja. Širićev najbolji sudački intimus Vlado Svilokos, također će morati pojašnjavati dokle je sezalo prijateljstvo njega i sudačke sive eminencije, a i Ante Vučemilović, kao drugi istaknuti član slavonskog sudačkog lobija će također gotovo sigurno biti pozvan. Pored njih, kroz USKOK će prodefilirati i čitav vrh Hrvatskog nogometnog saveza, obzirom da su po »zapovjedoj odgvornosti« morali znati što se događa unutar sudačke organizacije. 


    No, to nije sve. Kako je polje istražiteljskog interesa razdoblje od 2004. godine, broj potencijalnih svjedoka je mnogo širi. Zdravko Mamić svakako će biti ispitan i u ulozi prvog »Dinamovog« operativca. Branko Grgić i Igor Štimac morati će objašnjavati i »Hajdukov« dobar odnos sa sucima u sezoni 2004/05, a govorkanja su kako nekakvog »putra na glavi« imaju i čelni ljudi drugih klubova. Ono što bi USKOK-u moglo predstavljati problem jeste širina djelovanja. Jednostavno, spis je sve opsežniji, prvi put se nešto krenulo raditi s kaljužom u domaćem nogometu i već prvi slučaj je takav da masu prljavština izlazi na površinu. To možda najbolje opisuje pošalica iz policijsko-pravosudnih krugova: Nakon HDZ-a, čini se kako bi i HNS mogao držati sjednice u Remetincu uskoro.