Predsjednik HNS-a

Davor Šuker: Zbog Štimčevih izjava o generalima FIFA i UEFA su nam očitale lekciju!

Orlando Rivetti

Politiku HNS-a vodit će IO na čijem sam čelu. Takvi Štimčevi istupi u medijima su kršenje ugovornih obveza. Nesmotren istup kao plod euforije izazvao je štetne posljedice za Savez i ugled naše reprezentacije



Slavonac obožava more. Novi Vinodolski i Opatija su njegove najčešće destinacije. Davor Šuker, predsjednik Hrvatskog nogometnog saveza od 5. srpnja, mora voditi politiku našeg loptanja nakon što je povijest pisao golovima za pamćenje.


Njegovo je ime u svijetu sinonim za – Hrvatsku. Skoknuo je i do »zlatnog otoka«, Krka. Kopačka i žlahtina, sve je zlatno… Nakon izbora nije dočekan s cvijećem, dapače, gurali su ga u koprivu, zbog Zdravka Mamića, ali Šuker se nikada nije pokolebao.


Preuzeo je odgovornost, spreman zasukati rukave u riješavanju problema. Izbornik Igor Štimac gurnuo mu je kost izjavom da poziva generala Gotovinu i Markaču na utakmicu sa Srbijom, u ožujku iduće godine. Podigla se politička bura. Prije nego što je Štimac korigirao svoju izjavu, kako je mislio na prvu prijateljsku utakmicu u veljači, Šuker je promptno reagirao. 




  – Politiku HNS-a vodit će Izvršni odbor na čijem sam čelu. Štimac ima ugovor o treniranju i takvi i slični istupi u medijima su kršenje ugovornih obveza. Nesmostren istup kao plod euforije izazvao je štetne posljedice za Savez i ugled naše reprezentacije. Povukao se naš izbornik, ali naglašavam da se zalažem za princip neovisnosti sporta od politike. Nama lopta, njima politika. Dobro smo startali u kvalifikacijama, imamo deset bodova, ali ništa još nismo napravili. Idemo se baviti nogometom. Zanima me samo projekt Brazil kada je u pitanju reprezentacija. To je Štimčev posao, a kako će Savez raditi posao je predsjednika i Izvršnog odbora. 


 Jedan san


Izbornik Srbije Siniša Mihajlović reagirao je kazavši da neće igrati ako »nastupe« generali. Kakva je reakcija bila u službenim krugovima?


  – Održali su nam malu lekciju u FIFA-i i UEFA-i. Moramo paziti kako se ponašamo. 


 Svaka čast generalima, Gotovina je moj idol, ali…?


  – Zar nam nije nedvosmisleno poručio da rat pripada povijesti, da gledamo u budućnost. Mi imamo samo jedan san, otići u Brazil! 


 Izbornik Igor Štimac dočekan je na nož zbog animoziteta nogometnog puka prema Zdravku Mamiću, a ni vi niste bolje prošli?


  – Ne bih to gledao kroz takvu dioptriju. Rekao bih da su došli novi ljudi spremni na maksimalan angažman. Valja odati priznanje brojnim poštenim nogometnim djelatnicima. Po broju nogometaša najbrojnija smo udruga u Hrvata, s tim se moramo ponositi. 


 Konkretno?


  – Radimo na ustroju sudačke organizacije, uskoro će biti neovisna, nitko se neće uplitati u njen rad. Apeliram na trenere i predsjednike klubova da ne pljuju stalno po našem kruhu, a to je nogomet. Gadimo ga, htjeli bismo slasni kolač. HNL je dvadeset, trideset posto kvalitetnija nakon što je broj klubova smanjen na 12, od iduće sezone na 10 klubova. Kao novi iskorak. Nitko ne može srušiti projekt 10 klubova. U ovim teškim recesijskim vremenima nije lako raditi u nogometu. 


 Sindikalisti Šimić i Jurić, traže da HNS plati dugove nogometašima?


  – Klubovi su jedinke lokalnih samouprava, HNS je samo registrirao klubove po statutu. Nemaju svi pravo nabacivati se blatom na HNS. Vrijeme će pokazati. Ne želim stavljati sol na rane, zasukao sam rukave i radim. Pljuvači će shvatiti da pile granu na kojoj sjede. 


 Vratimo se sucima, lov je stalno otvoren?


  – Radimo na tome da iduće sezone ne bude nikakva konkatka između sudaca i klubova. Ne treba im »domaćin«, imat će hotel, restoran, utakmicu i – doviđenja. Zlo je klupska sudačka logistika. 



 »Dinamo« je uvjerljivo prvi, bez obzira na poraz u Kranjčevićevoj, »Rijeka« je druga, a »Hajduk« treći… Na redu je Jadranski derbi?


  – Drago mi je zbog »Rijeke«. Primjer da se i u teškim vremenima mogu naći ulagači, stvoriti momčad i atmosferu. Nemojmo samo pljuvati, gledati sve crno. Prekrasan je ambijent na Kantridi. Čestitke i predsjedniku Miškoviću. Drago mi je i da se »Hajduk« opredijelio za svoje mlade, umjesto da kupuju igrače sumnjive kvalitete. Jadranski derbi bit će izuzetno zanimljiv i nezvjestan. Kao potvrda da je HNL, ipak, dobro natjecanje. Jedva čekam Ligu 10. 


 »Hajduk« stalno ratuje s HNS-om, Mamićem… Često ste u ulozi mirotvorca?


  – Ne bih čak ni odgovarao na to pitanje. Prepustimo neka pričaju igrači i treneri, tko je bolji, neka slavi. Jamčim maksimalnu regularnost.



 


Kodeks ponašanja


Treneri, ali i klupski djelatnici divljaju, vrijeme je za kažnjavanja?


  – Kodeks ponašanja postoji, aktivirat ćemo ga. Jedna je to od tema idućeg Izvršnog odbora. Uvest ćemo reda. 


 Puno radite, demantirali ste oni koji su tvrdili da ćete biti fikus. Preuzimate odgovornost i donosite odluke. Da li se, ipak, osjećate kao u sendviču između Zdravka Mamića i izvršnog predsjednika, Damira Vrbanovića?


  – Ma ne. Nikad se toga ne bih prihvatio da moram misliti tuđom glavom. Nije lako sa mnom, uvijek sam bio tvrdoglavo uporan i samo svoj. Veseli me što nas uvažavaju u svijetu, 4. prosinca na svečanosti 100. godišnjice našeg nogometa doći će Blatter i Platini, čelnici FIFA-e i UEFA-e, predsjednici i tajnici najuglednijih federacija. Volio bih da predsjednik Republike Hrvatske, Ivo Josipović, dođe na finale Kupa Hrvatske, uruči trofej. Da predsjednik i njegovi suradnici kažu javno da li žele prisustvovati utakmici sa Srbijom. 


 Blatter i Platini govorit će u Zagrebu?


  – Hoće. I očekujemo nove upute što nam je činiti na temu ozdravljenja nogometa, prvenstveno u borbi protiv huliganizma. Da vidimo koji je akcijski plan. Napravit ćemo sve što UEFA bude tražila. Znate koja je poveznica između Srbije, Poljske, Turske i Hrvatske? Da smo najgore lige, živimo na izoliranom otoku, pod stalnim povećalom. Idemo to promijeniti. 


 Kako?


  – Edukacijom navijača. Poboljšanjem uvjeta na stadionima. Brojači na ulazima, videonadzor. Sve što traži UEFA da bismo izolirali ono nezdravo navijačko tkivo, karcinom koji razara hrvatski nogomet. 



 Mourinho vam je draži od Capella?


  – Obojica su svjetski priznati stručnjaci. Capellu sam zahvalan, osvojili smo zajedno, s »Realom«, španjolsko prvenstvo, odličan je stručnjak. Ali Mourinho je, ipak, Special One. Osvojio je toliko toga, nadam se i Ligu prvaka. Zbog »Reala« i Luke Modrića. 


 Dinamo ne može zabiti gol u Ligi prvaka?


  – Previše je straha. Tek protiv »Porta« su pokazali da mogu. Prekasno su shvatili da nije važno samo sudjelovati. Protiv »Dinama« iz Kijeva mogu do prvog gola i prve pobjede. Što je bitno radi našeg koeficijenta. 



 Izabrati i smijeniti


Dvanaest ste godina igrali za reprezetaciju. Štimac je u Bruxellesu s Radoševićem pokazao da nije na Mamićevu daljinskom upravljaču?


  – Nikada neću ulaziti u problematiku momčadi, raspravljati o tome koga je Štimac pozvao ili postavio u momčad. Moje je da izaberem izbornika i da ga – smijenim! Dakle, da mu produžim mandat ako je bio uspješan ili – zbogom. Razgovarao sam nedavno s Platinijem, naš je zadatak voditi politiku nogometa, a ne da ovisimo o jednom rezultatu. Štimac ima odriješene ruke. Osvojio je deset bodova, ali tek smo na pola puta, moramo se kvalificirati u Brazil 2014. 


 Platini, Savićević, Šuker i sada je Boniek novi predsjednik Nogometnog saveza Poljske, kakav bi to bio ofenzivi kvartet na zelenom travnjaku?


  – Nogomet nogometašima. Uvjeravam vas da u HNS-u dobro radimo, uhvatili smo se u koštac s važnim stvarima, dajte nam malo vremena. Godišnje odigramo više od 220 utakmica, a novac stvara samo A reprezentacija. 


 Kampovi će se graditi?


  – Idu. Imat ćemo i nove prostorije HNS-a. Uskoro će biti i nova Skupština, sve ćemo izložiti. Uvjeren sam da ćemo ozdraviti hrvatski nogomet. 


 Uskoro bi i sportske inspekcije ministra Jovanovića mogle zakucati na vrata u Rusanovoj?


  – Ne moraju kucati, vrata su im širom otvorena. Dobrodošli. U sve nogometne klubove. U HNS-u je sve transparentno. Čist račun i suradnja s bazom. Nikada se neću umoriti obilaziti klubove i pomagati u rješavanju problema. Svaki županijski savez dobit će dvjestotinjak lopti. Nogomet nije samo A selekcija, nije samo prva i druga liga. 



Do tada će Modrić čvrsto zgrabiti dirigentsku palicu kao »Realovac«?


  – Drago nam je što Modrić igra kod Mourinha, iskustvo može prenijeti na naše igrače. Sjetimo se kada su Boban, Prosinečki, Bokšić… bili u velikim klubovima. Idealno za reprezentaciju. Kao i Mandžukić u »Bayernu«. 


 Real će osvojiti Ligu prvaka?


  – Radit će puno rotacija u završnici španjolskog prvenstva da se igrači ne bi potrošili. Cilj mu je europska kruna. Mislim da će sigurno biti u finalu. 



 Zec u šumi


Ipak Udruga prvoligaša treba pomoć?


  – Odrekli smo se pet posto zarade od Europskog prvenstva u Poljskoj i Ukrajini, uplatit ćemo 1.500.000 kuna.  

 »Tata« Ćiro Blažević je poručio Štimcu da se manje moli, a više uči, a vama da je Bog dao instinktivnu inteligenciju, pa nije mogao dati onu drugu…


  – Ne bih o tome. Bez komentara. Volio bih da svi više pričaju o nogometu, a manje zagađuju nogometnu atmosferu. Ćiri čestitam na pobjedi nad »Dinamom«. 


 U srijedu putujute za Brazil?


  – Član sam komisije na izvlačenju skupina Kupa konfederacija što se igra iduće godine od 15. do 30. lipnja, a sudjeluju Brazil, Španjolska, Japan, Meksiko, Urugvaj, Tahiti, Italija i pobjednik Afrike. Vraćam se u nedjelju, u utorak je velika proslava stogodišnjice. Šteta što ne mogu duže ostati u Sao Paolu, nisam nikada bio. 


 I pronaći kamp za mundijal 2014.?


  – Nikada ne pravim ražanj dok je zec u šumi. Najveća mi je želja da što prije izborimo brazilsku vizu. 


 Koliko je opasna ranjena Srbija?


  – Moramo se dobro pripremiti, najgore bi bilo da prvu utakmicu odigramo neriješeno. Vjerujem da ćemo nadigrati našeg istočnog susjeda u sportskom ozračju.