Novi trofej u trenerskoj karijeri

Dalibor Starčević osvojio Kup princa: Uspjeh riječkog stručnjaka na klupi kuvajtske Qadsije

Marko Cvijanović

HRVATSKA VEZA – Bruno Šiklić i Dalibor Starčević

HRVATSKA VEZA – Bruno Šiklić i Dalibor Starčević

Uvijek je lijepo u borbi za trofej dobiti izravnoga rivala, pogotovo zato što je u Kuvajtu Kup princa možda i najcjenjeniji od triju kupova – kaže Starčević



RIJEKA Još jedan trofej u trenerskoj karijeri Dalibora Starčevića. Riječki trener za kormilom kuvajtskoga nogometnoga prvoligaša »Qadsije« osvojio je sa svojom momčadi cijenjeni Kup princa, svladavši u uzbudljivom finalnom susretu momčad vječnoga rivala »Al Kuwaita«. O pobjedniku su odlučivali jedanaesterci nakon što je u osnovnom dijelu i poslije produžetaka susret završio bez pobjednika (1:1). Odlučujuća je bila šesta serija u kojoj je Mauwi postigao pogodak, a Saeed pucao preko gola.


Lutrija


– Bilo je uzbudljivo, to svakako – kaže Dalibor Starčević, koji je u 85. minuti dočekao izjednačenje svoje momčadi prije »ruleta« s bijele točke. Zanimljivo, trener vratara protivničke momčadi, također Riječanin, Dean Mladenić, pokušao je promjenom vratara dobiti na prevagi. Hameed je prepustio mjesto Musaabu, ali u konačnici ipak nije bilo sreće za »Al Kuwait«.
– Jeanaesterci su uvijek lutrija, ispalo je da smo ovom prilikom mi bili sretniji. Uuu, naravno da sam bio sretan. Uvijek je lijepo u borbi za trofej dobiti izravnoga rivala, pogotovo zato što je u Kuvajtu Kup princa možda i najcjenjeniji od triju kupova. Finalni susret je u svakom slučaju bio spektakl, na tribinama je bilo puno gledatelja, a i  kvaliteta igre je bila na vrlo visokoj razini. Da, šeik je bio sretan kao malo dijete, njemu je ovaj trofej jednako drag kao da je osvojio prvenstvo.


Zanimljivo, Starčevićeva »Qadsia« u finale se također plasirala boljim izvođenjem jedanaesteraca, u polufinalnom susretu svladala je »Al Arabi« u kojemu rade još dvojica bivših prvotimaca »Rijeke«, Božidar Čačić kao pomoćni, a Zoran Škerjanc kao kondicijski trener.


– U Kupu princa igra se najprije u dvjema skupinama sa po osam momčadi i to po sustavu svatko sa svakim i onda po dvije prvoplasirane momčadi iz svake od skupina ostvaruju plasman u polufinale. Polufinale protiv »Al Arabija« je također bilo neizvjesno, ali očito smo na psihološkom planu bili vrlo dobro pripremljeni. Ispada da nije slučajno da smo obje utakmice bili bolji od suparnika pri izvođenju jedanaesteraca.


Utjeha




Starčević je u osvajanju prvoga trofeja ove sezone pronašao utjehu za nešto lošije otvaranje prvenstva u kojem poslije samo sedam odigranih kola prvoplasirani »Al Kuwait« već bježi deset bodova.


– Na žalost, ta će prednost biti teško dostižna. Kiksali smo, izgubili dvije utakmice, derbi protiv »Al Kuwaita« tijesno, 0:1 i to nakon što smo primili pogodak sa trideset metara. »Al Kuwait«, objektivno gledajući, ima kvalitetniju momčad, pogotovo kad su stranci u pitanju. Mi možda imamo bolje kuvajtske igrače, ali kod njih forma zna varirati jer nisu profesionalci. Naravno da nećemo dignuti ruke od prvenstva, ali koncentrirat ćemo se više na kup natjecanja, dakle Kup emira i Kup federacije. Bilo bi lijepo do kraja sezone osvojiti još neki trofej.



Starčević je, osim drugog trofeja za kormilom »Qadsije«, ostvario još jedan podvig. Naime, već je treću godinu na klupi iste momčadi, što dosad nije pošlo za rukom nijednom stranom treneru u »Qadsiji«.


– Lijepo je sve to, ali na Bliskom istoku nikad nisi siguran. Tako je to u ovim zemljama, možeš ne znam kako dobro raditi, ali to nije jamstvo da ćeš negdje dugo opstati. Ja sam, evo, već treću godinu u »Qadsiji«, bilo je uspona i padova, ali guram, ne dam se – zaključio je Starčević, koji je radost prvog trofeja ove sezone podijelio sa zagrebačkim pomoćnikom Brunom Šiklićem.