2. pretkolo Europske lige

Bunker Mađara probijen iz penala: Krstanović zabio za minimalnu prednost

Ivan Volarić

Andrej Kramarić je u 84. minuti pao u  duelu  s Tomislavom Havojićem. Njemački sudac Stieler nije dvojio, pokazao je na bijelu točku, a Ivan Krstanović rutinski izveo najstrožu kaznu i osigurao svojoj momčadi minimalnu prednost uoči uzvrata u Budimpešti idućega četvrtka



RIJEKA U 84. minuti susreta Andrej Kramarić primio je loptu prsima metar, dva unutar gostujućeg kaznenog prostora. Uslijedio je dribling,  pa duel s Tomislavom Havojićem i pad na travnjak. Njemački sudac Stieler nije dvojio, pokazao je na bijelu točku, a Ivan Krstanović rutinski izveo najstrožu kaznu i osigurao svojoj momčadi minimalnu prednost uoči uzvrata u Budimpešti idućega četvrtka.


 Ne bi bilo pošteno da je završilo drugačije, jer odavno već jedna momčad na Kantridi nije igrala takav bunker kao momčadi Thomasa Dolla. Nije to naravno ništa nedozvoljeno, ali antinogomet je teško mogao preživjeti u sudaru s momčadi koja nije odigrala utakmicu za pamćenje, ali je odigrala dovoljno dobro da bi zaslužila pobjedu. 



Stadion na Kantridi. Gledatelja: 9000. Sudac: Tobias Stieler (Njemačka) 6,5. Strijelac: Krstanović (85′-11m). Žuti kartoni: Mitrović, Krstanović (Rijeka), Mateos, Pavlović, Nalepa (Ferencvaroš). Strijelci: . RIJEKA: Vargić -, Tomečak 6, Samardžić 6,5, Mitrović 6, Leovac 6,5, Brezovec 6, Moises 6,5, Jugović 6 (od 83′ Jahović -), Jajalo 6 (od 57′ Kramarić 6,5), Sharbini 6,5 (od 66′ Kvržić 6), Krstanović 6,5. FERENCVAROŠ: Dibusz 7, Dilaver 6, Nalepa 6,5 (od 90′ Busai -), Mateos 6, Pavlović 6,5, Bošnjak 5,5, Kukuruzović 5,5, Gyombera 5,5, Havojić 5, Ugrai 5(od 79′ Lauth -), Somalia 5.




Trener »bijelih« Matjaž Kek nije promijenio momčad koja je dobila »Dinamo« prošloga petka, dok je njegov kolega Thomas Doll osjetno promjenio sustav i sastav u odnosu na posljednji ogled s malteškom »Sliemom«. Njemački stručnjak izveo je momčad u rasporedu 4-1-4-1 s trojicom Hrvata od prve minute (Havojić, Pavlović, Kukuruzović), ali i naglašenom namjerom da zgusnutom središnjicom što duže održi nulu. Dollove taktičke ideje mogle su pasti u vodu već u 4. minuti da Moisesov udarac nakon kornera netko od braniča nije izbacio s linije. Ispostavilo se bilo je to samo uvod u riječki ofenzivu koju je do odmora predvodio dvojac Sharbini – Krstanović.


Dibuszove obrane


U 14. minuti Anas Sharbini svojim dodavanjem zavezao je u čvor dvojicu suparničkih  igrača i gurnuo u priliku Krstanovića čiji udarac s vrha kaznenog prostora je završio zamalo kraj gola. U 16. minuti Sharbini je sve pokušao sam, ali je vratar Dibusz po njegovu dobro odmjerenom udarcu izvukao loptu ispod grede u korner. U 26. minuti na sličan način probao je i Jajalo, ali je lopta otišla zamalo iznad gola. Minutu kasnije Brezovec je izbacio na desnoj strani Tomečaka, ovaj povratnom loptom pronašao na prvoj stativi Krstanovića čiji pokušaj je odbijen u korner.


Nakon pola sata igre »bijeli« su malo izgubili zraka u plućima. Dobrodošao predah gostujućoj obrani, ali ne i vrataru Dibuszu koji je u 39. minuti uz dosta poteškoća izbacio u korner Mosiseov udarac s 20 metara. Netom nakon što se otišlo na odmor Krstanović je zaradio prekršaj u ravnini s vrhom šesnaesterca uz lijevu aut liniju, a Brezovec ponovo protegnuo mađarskog vratara za novi korner nakon kojega je njemački sudac pokazao momčadima put u svlačionicu. Gosti (u prvih 45 minuta bez udarca na gol!) i njihovih šestotinjak navijača mogli su biti puno zadovoljniji s rezultatom. »Bijeli« su uložili dosta truda, stvorili nekoliko (polu)prilika, ali izostao je završni udarac i toliko željeni pogodak.


Nervoza


Budući da je nakon desetak minuta nastavka postalo jasno da su Mađari uspjeli umrtviti igru i Riječane uvući u svoj sporohodni nogomet,  Keku nije preostalo drugo nego promjenama tražiti pomake u igri. Prije Kramarićeva ulaska dvaput je pokušavao Jugović u istoj minuti (57′), ali u obje situacije Dibusz je sjajno reagirao. U 59. minuti mađarski vratar bio je već savladan, ali je lopta po Kramarićevu udarcu nekoga očešala i završila kraj gola.


U 62. minuti probao je svoj udarac i Leovac, ali Dibusz se opet nije dao prevariti. Kako se bližio kraj utakmice tako se počela uvlačiti nervoza u riječku igru. Nedostajalo je  više mirnoće u pasu, bržih otvaranja i napadanja ono malo prostora kojega su ostavili gosti. Naravno da je sve to išlo u prilog momčadi kojoj je jedina namjera obraniti svoj gol. Doduše, Doll je u finišu nešto pokušao ušićariti. U 79. minuti uveo je u igru svojega najpoznatijeg napadača Benjamina Lautha. Probao je isprovocirati nešto više od remija, ali nije mu se isplatilo. Dobio je pogodak koji bi mogao biti presudan uoči uzvrata za šest dana.


———————————-


TIJEK SUSRETA


3′ – Sharbini je prošao po lijevoj strani i ubacio, no pomoćni sudac je prije toga signalizirao zaleđe.


4′ - Sjajna prilika za Rijeku. Moises je pucao s 8 metara, lopta je već prošla kroz noge vrataru Dibuszu, ali netko od Mađara čisti s gol linije.


14′ – Sharbini je proigrao Krstanovića, koji je s ruba kaznenog prostora pucao po zemlji, ali zamalo pored vratnice.


18′ - Krstanovića je u kaznenom prostoru oborio vratar Mađara, ali je napadač “bijelih” već ušao u nedozvoljenu poziciju.


27′ – Krstanović se nakon proigravanja Brezovca opet našao u izglednoj prilici, no Dibusz uspija izbiti u korner.


39′ – Moises se okušao iz velike daljine. Tukao je s 25 metara u donji desni kut, mađarski vratar krajnjim naporom izbacuje u korner.


42′ - Na Armadinoj tribini planule su prve baklje.


45′ - Brezovec je pucao iz slobodnog udarca, Dibusz opet uspijeva spasiti mrežu.


57′ - Jugović je u samo pola minute imao dvije sjajne prilike, ali rezultat se i dalje ne mijenja. Umjesto Jajala u igru ulazi Kramarić.


59′ – Kramarić je pucao s ruba kaznenog prostora, ali Mateos blokira loptu. Odbijenu je neuspješno pokušao u mrežu spremiti Sharbini, no ionako je već bio u zaleđu.


63′ – Dibusz opet spašava Ferencvaros, ovaj put je skinuo loptu Leovcu.


66′ - Umjesto Sharbinija u igru ulazi Kvržić.


GOOOL! 84′ - Bunker Mađara probijen je iz jedanaesterca, kad već nije išlo iz igre. Havojić je sapleo Kramarića u kaznenom prostoru, a siguran realizator za 1:0 bio je Krstanović.


90′ – Gotov je susret na Kantridi, šteta što Rijeka ne putuje na uzvrat s većom prednošću.